Quantcast
Kezdőlap Aktuális 18 tény a dolgozó anyáról

18 tény a dolgozó anyáról

pottyos

Mikor szülés után visszamész dolgozni, úgy tűnik, a félállás, a nem-klasszikus-8-órás munka a legjobb megoldás. Így van időd dolgozni is, a családra is. Ja, persze.

1. Mindig fáradt vagy

Valaha azt gondoltad, hogy a teljes munkaidő fárasztó.

Aztán anya lettél, és azt gondoltad, otthon lenni a gyerekkel fárasztó.

Később már tudod, hogy egyik sem volt olyan fárasztó, mint dolgozni ÉS anyának lenni egyszerre. Valami mindig épp el kell intézned attól a pillanattól fogva, hogy felkelsz, addig, amíg vissza nem zuhansz az ágyba.

2. Még mindig te vagy, akinek van ideje intézni az otthono dolgokat

Hiába dolgozol már, mégis mindenki téged hív, ha valami otthoni dolgot meg kell csinálni. Náthás lett a gyerek az oviban? Te tudsz elmenni érte. Műsort adnak a gyerekek? Te mész el megnézni.

Hiszen csak félállásban dolgozol, és te vagy az anyuka, aki eddig is csinálta ezeket.

3. Folyamatos a bűntudatod

Amikor bent vagy a munkahelyeden, lelkifurdalásod van, hogy nem vagy a gyerekkel. De ha otthon vagytok végre, akkor meg azért érzed bűnösnek magad, mert bent sok munka van, és te vagy az egyetlen, aki lelépett a munkaideje végén.

Úgy érzed, egyik területen sem teljesítesz maximálisan, mindegyikbe kevesebbet adsz be, mint kellene.

4. Fontos munkahelyi történetek mindig nélküled történnek

Ha van egy hirtelen szervezett és nagyon fontos megbeszélés, az biztos, hogy kívül esik a te rövidített munkaidődön. Ha van egy program a kollégákkal, az biztos belelóg abba az időbe, mikor neked már otthon kell lenni. Átszervezed a gyerek felügyeletét és bent maradsz, vagy tartod magad az eredeti tervhez, és kimaradsz a fontos munkahelyi dolgokból? Nem könnyű megtalálni a jó választ.

5. Fontos otthoni történetek mindig nélküled történnek

Ugyanaz a helyzet otthon is. Valamiről mindig lemaradsz, és olyan jó lenne már az állatkertbe is elmenni munka helyett.

6. Megszereted a közlekedést

Korábban a munkába beérés ideje felesleges időpocsékolás volt, sokszor vágytál rá, bárcsak tudnál teleportálni: tovább lehetne aludni és korábban kezdődne a délután. Most ez az időszak felértékelődik. Ez lesz az az egy óra a napban, amikor belemerülhetsz egy könyvbe a buszon vagy hangosan hallgathatod a kedvenc zenéid a kocsiban. Közlekedés = szabadidő!

dolgozo no 01

7. Többet dolgozol kevesebb idő alatt

Amikor azt hitted, félállásban visszamenni dolgozni majd azt jelenti, hogy csak a feladataid egy részét kell elvégezd a továbbiakban, hát tévedtél. Igazából ugyanaz lesz a munkád, ami korábban volt, csak most feleannyi idő alatt kell elvégezd!

8. Azt érzed, hogy jó példát mutatsz

Mindeközben benned van az az érzés, hogy jó példát mutatsz a gyerekednek, hiszen látja, hogy nem kell választani karrier és család között.

9. Örülsz, hogy a saját pénzed költöd

Még ha közös kasszán is vagytok, ad egy kis jó érzést, hogy megkeresed a saját pénzed. Persze, félállásban kevesebbet keresel, mint előtte, de mégis hozzájárulsz a családi kiadásokhoz.

És nincs olyan lelkifurdalásod, amikor egyszerűen meg KELL venned azt a ruhát.

10. Nem tudsz elég fele szakadni

Minden anyuka örülne, ha egy nap több órából állna, de legjobban a részmunkaidős anyuka.
Úgy érzed, hogy nem végzel tökéletes munkát a munkahelyeden, a gyereknevelésben és a háztartásban sem. Egyszerűen egyikre sem jut elég idő.

11. Munkába végre fel lehet öltözni csinosan!

Az utóbbi egy-két évben főleg farmert, pulcsit, melegítőt hordtál. Mikor új, csinos dolgokat veszel, vagy akár csak előkerülnek a régi cuccaid, az különös örömet okoz.

12. A nyolcórások szemében te valami különös lény leszel

Mindegy, milyen keményen dolgozol, tudod, hogy lesz olyan kolléga, aki mindig teszi a megjegyzéseket, és a közös főnökötök előtt sosem mulasztja el kiemelni, hogy ő mennyivel többet dolgozik, mint te.

Erre persze te úgy reagálsz, hogy néha direkt bemész korábban, vagy késő este is írsz e-mailt, hogy bizonyítsd, te is milyen sokat dolgozol. Pedig igazából nem kellene ezt tenned.

dolgozo no 02

13. Újra használod az agyad – nagyon jó érzés!

Hiába nagyon szeretsz a gyerekkel lenni, játszani, egész nap mesét nézni és gyerekdalokat énekelni, egy ponton túl azt érzed, hogy jó lenne az agyad egyéb kapacitásait is igénybe venni.

Munka közben jó érzés újra ötletelni, következtetéseket levonn, logikázni.

14. Úttörőnek érzed magad

A rugalmas munkaidő a jövő, és te össze tudod egyeztetni a karriert a családdal. Menő vagy!

15. Minden pénzed a gyerekre költöd

Ha nem vállalja be a család, hogy vigyázzon a gyerekre, amíg te dolgozol, a fizetésed nagy része baby-sitterre fog elmenni.

Elég nyomasztó, hogy végülis milyen kevés pénzt viszel haza, de legalább dolgozol, nem jössz ki a gyakorlatból. És egyszer majd iskolába megy, akkor majd úgyis minden egyszerűbb lesz, igaz?

16. A karrierépítésnek búcsút mondasz

Igen, legalább gyakorlatban maradsz, és a hivatásodban dolgozol, de részmunkaidősként búcsút mondhatsz bármilyen előléptetésnek. Nem te leszel az, aki a területeden felfelé lépeget, hiszen ahhoz kevés a rövid munkaidő.

17. Élvezed a változatosságot

Részmunkaidősként nincs két ugyanolyan napod, hiszen mindegyik egyedi tervezést igényel az adott napi feladatokhoz mérten. Ha élvezed a pörgést, akkor ez nagyon előny lehet, mert unatkozni sose fogsz!

18. Igazából mindkét területen a jobbat kapod

Jót tesz az önbizalmadnak, hogy dolgozol, hogy naprakész maradsz a munkádban, hogy megkeresed a saját pénzed, ugyanakkor ott vagy a gyerekkel a legfontosabb pillanatokban, van időd játszani, tanulni vele. Igen, lesznek olyan napok, amikor túl soknak tűnik, de mégis jól működő megoldás ez.

Forrás: netmums.com

Ez is tetszeni fog