Quantcast
Kezdőlap Aktuális 27 tanács újdonsült apukáknak

27 tanács újdonsült apukáknak

pottyos

Felkészülni az első gyermek születésére olyan, mint egy óriási kaland előtt állni az ismeretlenben. Elolvashatsz akármennyi könyvet, igazából addig úgysem fogod megtudni, milyen is ez, amíg ott nem vagy.

Mi a helyzet akkor, ha a közösségi médiában kérsz tanácsot leendő apukaként? Egy férfi megtette, a hozzá érkezett válaszokból olvashatsz itt néhányat.

Mielőtt a baba megszületik

“Egy órán keresztül gyakoroltam a babahordozó kocsiba szerelését, és onnan kivevését. Fél tucatszor sikerült megcsinálom. Segített egy kicsit kevésbé félelmetessé tenni a kórházból hazavezető utat.”

“Millió fotót fogsz készíteni. Már most gondold ki, hogyan rendszerezed őket és mit hol osztasz meg.”

Az első hetek

“Ha szoptatni fog a kismama, akkor ez egy állandó program lesz. Állandó. Az a 10-12, amit a kórházban mondanak, az a minimum. Ne ijedj meg, hogy ez nem normális dolog, mert az.”

“Mindenféle hangokat adnak ki, miközben levegőt vesznek, kis szuszogó gépek. És elég rendszertelenül lélegeznek. És ez még csak fokozódik, ha alszanak. Ne ijedj meg, ez teljesen normális, csak még nem jöttek bele a levegővételbe.”

“A kicsike szó szerint nem csinál majd mást, csak eszik és alszik (meg ürít és sír). Különösen az elején. Próbáljatok meg aludni valamennyit, amikor ő is alszik.”

“A meztelen bőrrel való érintkezés nagyon megnyugtatja őket. Öleld meg úgy, hogy csak pelus van rajta, és te is vedd le a pólód. Kellemesebbé teszi neki ezt a furcsa, méhen kívüli érzést.”

“Ha valaki átjön hozzátok vendégségbe, nyugodtan mondd meg neki, hogy most már menjen haza, ha alvásidő van.”

“Ha az idő engedi, vidd el sétálni korán reggel és a naplementekor újra. Ez segít majd neki eligazodni, hogy mikor alszunk és mikor nem.”

“A kisfiúk olyanok, mint a töltött fegyver. Amint leveszed a pelenkát, tüzelnek. Vigyázz, hogy óvatosan vedd le, hogy lehetőleg ne legyél csupa pisi.”

“Sosem lehet elég mosdókesztyűd és pólyád.”

“A csecsemők üvöltenek. Sokat. Készítsd fel magad, hogy nincs semmi baj, csak sír, és vedd fel. Aztán tanulj meg nevetni az alváshiányon és az állandó zajon.”

“Énekelj és beszélj a gyerekhez állandóan. A nyelvi készségfejlesztés már ilyenkor elkezdődik, az, hogy ilyenkor is halljanak beszédet, elengedhetetlen a fejlődésükhöz, a boldogsághoz, és ahhoz, hogy megőrizd a józan eszed.”

“Ha teheted, tartsd a kezedben. Az érintés a legjobb kommunikációs eszköz, és így azt is érzi, hogy szereted és biztonságban van.”

“A babáknak is van egyéniségük, amit a temperamentumuk határoz meg. Hallgasd meg mások tanácsát, de ne feledd, hogy nem fognak működni, ha nem illeszkednek a gyereked személyiségéhez. Hiába hallasz tuti tippeket, készülj fel, hogy nálatok lehet, hogy nem fog működni.”

“Az első napok még nem mérvadóak. Ha ülsz éjszaka a sötét szobában első éjjel, a gyerek nem hagyja abba a sírást, és rádtör a pánikroham, hogy most már az egész életed erről fog szólni és ez egy hiba volt, akkor nyugtasd meg magad. Nem lesz mindig ilyen és nem volt hiba.”

apanak 02

Amikor a párból trió lesz

“Mindig figyelj, hogy törődj a feleségeddel is. A teste egy ideig nem olyan lesz, mint korábban. Pihennie kell. Csinosnak kell éreznie magát. Éreznie kell, hogy szereted, akkor is, ha még nem szexeltek. Tudnia kell, hogy nem csak egy gyerek-gyár.”

“Mindketten túl fáradtak lesztek bármilyen intimitáshoz.”

“Csak segíts. Csinálj meg mindent, és amikor azt hiszed, már nincs mit csinálni, járj körbe újra a lakásban, és tegyél megint rendet. Ha megkérdezi a feleséged, hogy miért takarítasz, mondd el, hogy ő csinálja a nehezebbik részét, és te csak szeretnéd, hogy kizárólag arra tudjon koncentrálni. De ha egy kis pihenőre van szüksége, akkor vállald magadra a gyereket, és engedd, hadd menjen el valahova.”

“Nagyon fáradt leszel eleinte. És ilyenkor az ember indulatosabb. Erre készülj fel.”

“Tanulmányozd alaposan a szülés utáni depresszió jeleit. Néha nehéz őket felismerni. Ha a feleségednek segítségre an szüksége, segíts neki.”

“Tanuljatok meg váltásban aludni. Mikor a feleséged szoptat, tegyetek el cumisüvegben is egy kis tejet, hogy a következő szoptatásnál te lehess a soros. Így egyrészt már az első napokban is sokkal jobban be tudsz vonódni, másrészt ha jól kalkuláltok, összehozhattok egy 7-8 órás alvást is váltva.”

“Nem tudod elkényeztetni a gyereket. Tartsd a kezedben amennyit csak szeretnéd. Aludjatok úgy, ahogy akartok. Ne azt a rutint állítsátok fel, amiről olvastátok, hogy jó, hanem ami nektek bevált. Bízz az ösztöneidben. Beszéld meg az ötleteid a feleségeddel, hogy kialakíthassatok egy közös szülői stílust. A babák gyorsan változnak, alakítástok a szokásaitokat ti is gyorsan.”

“Nálunk nagyon jól működött, hogy a fürdetést én csinálom. Így a feleségem pihenhet egy kicsit, nekem pedig van egy olyan programom, ami csak az enyém a gyerekkel.”

“Vállalj több felelősséget, mint amiről úgy gondolod, hogy ez lenne a te részed. És még többet. Ettől kevésbé leszel kimerült.”

“Meg kell osztanotok egymás között az etetős, tisztába tevős és altatós időszakokat.”

“Sokat fogsz nevetni és sírni, és rengeteg fotót fogsz készíteni. Az egész megéri, élvezd és tegyél meg mindent, hogy jó társa legyél a feleségednek. Eddig pár voltatok, most már egy csapat vagytok. Azért ne felejtesd el az intim pillanatokat még akkor sem, ha tíz perc jut rá lefekvés után. Jó szórakozást!”

Forrás: babyology.com.au

Ez is tetszeni fog