Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia 4 tipp: hogyan nevelj kreatív gyermeket?

4 tipp: hogyan nevelj kreatív gyermeket?

pottyos

A kreativitás segít a munkában, eszközt nyújt az önkifejezésre, ezáltal segít a stresszmentes élet elérésében. Persze, a kreativitás alapvetően velünk született tulajdonság, de vannak eszközök, amikkel lehet erősíteni.

Pihenőidő
A stressz megöli a kreativitást, ezért sem tanácsos szoros időrendet előírni iskoláskorú gyermekednek sem a házi feladat megírásához. Ha túl sok szabályozásnak kell megfelelni, az stresszessé tesz és mentális fáradtságot okoz. Ezért érdemes időt hagyni egy kis alvásra, olvasásra, sétára. Nem véletlen, hogy a legjobb ötleteid neked is zuhanyzás közben jutnak eszedbe: az agyunk akkor tud kreatívan dolgozni, ha ellazul, relaxál.

Kudarc
Ha valami nem jön össze, abból többet tanulunk, mint amikor sikerül. Ha gyermeked kudarcot vall, használd fel ezt a tapasztalatot arra, hogy a legtöbbet tanulhassa belőle. Ha átbeszéled vele a hibákat, akkor új megoldások ötlete születik meg, ezzel erősítve a kreativitást.

Játék
A szerepjáték az egyik legjobb eszköz a kreativitás fejlesztéshez. Bátorítsd gyermeked, hogy úgy játsszon, hogy beleéli magát valakinek a szerepébe, utánozva gesztusokat, beszédmódot. Ezt már óvodában is el lehet kezdeni: amint közösségbe kerül, lát új mintákat, amiket addig nem ismert.

Teremts lehetőséget a feltalálásra és alkotásra
Minél több olyan játékot vegyél gyermekednek, ahol nem meghatározott a „végtermék”. A Legoval ez a baj, hogy azt úgy vásárolod meg, hogy pontosan tudod, mit fogsz megépíteni belőle. Vásárolj inkább csak sima elemeket, és bátorítsd gyermeked, hogy építsen belőle, amit szeretne. Vegyél gyurmát, színes ceruzát és papírt, hogy minél többet tudjon úgy játszani, hogy maga teremti meg az eredményt.

Forrás: parenting.com

Ez is tetszeni fog