Quantcast
Kezdőlap Aktuális 6 kicsi dolog, ami sokat számít

6 kicsi dolog, ami sokat számít

pottyos

Ezek azok a pici finomságok, amiket megtehetsz gyermekedért.

A legtöbb szülő biztosítja gyermeke számára az olyan alapvető dolgokat, mint a feltétlen szeretet, védelem, határok. Viszont van még öt pici dolog, amivel nagy érdemeket szerezhetsz gyereked jó életében.

Figyelj a teljes képre

Miközben megbirkózol a mindennapi anyai feladatokkal, hajlamos vagy nem a nagy egészet látni. Például ha túl sok mindennel foglalkozol és nem kérsz segítséget, előbb-utóbb olyan kialvatlan leszel, hogy elveszíted a türelmed, és az senkinek nem jó. Időben találd ki, hogyan tudod úgy beosztani az időd, hogy ne legyél teljesen kimerült.

Ha nem nagy általánosságban nézel, akkor előfordulhat, hogy többet fogsz veszekedeni a gyerekkel, mint kellene. Gondold át, hogy még kicsi, tanulja a határait, ezért ne azon bosszankodj, hogy valamit épp az előbb mondtál el, erre most újra csinálja. Nem érti úgy a szavaid, és nem tudja úgy végiggondolni, hogy ha ezt nem volt szabad öt perce, akkor most se lesz.

Élvezd a pillanatot

A rengeteg munka, rohanás, fáradtság mellett hajlamos lehetsz nem kellően kiélvezni a pillanatot. Csak hajtod az időt, legyen már meg ez, tudjam már megcsinálni azt. Akkor viszont az életed feladattól feladatig tartó rohanás lesz, és annak semmi értelme.

A gyerekeknek jól betartott rutinra van szükségük, de az semmi helyet nem hagy a spontaneitásnak. Időnként engedd meg, hogy este tovább maradjon fent, alkalmazkodj a szituációhoz.

Ha minden játék ötletre, ellógott délutánra nemet mondasz, akkor pont az igazán jó pillanatokat szalasztod el.

Olvass fel hangosan

Kb. 6 hónapos kortól el tudod kezdeni kialakítani az olvasás szeretetét. Ha hangosan olvasol fel történeteket, akkor olyan nyelvi formulákat is megismer a gyerek, ami a mindennapi beszédben ritkán fordul elő. Így bővül a szókincse és az önkifejezési képessége.

Ha nagyobb lesz, majd újra és újra szeretné hallani az ismert történeteket, ez a tanulási folyamat sajátossága. Iskolás korában ülj le mellé, amikor a betűket tanulja, és segíts neki megérteni a kapcsolatot az illusztráció és az írott anyag között.

Ha már megtanult olvasni, akkor is olvass fel neki mesét. A gyerekek szeretik a szüleik hangján hallani a történeteket, és az egy nagyon sajátos szituáció, amikor mesét olvaso neki.

Kérj elnézést

Ha nem tartod be az ígéreted, türelmetlen vagy, vagy feleslegesen szidod le valamiért, akkor kérj bocsánatot. Ezt sokan el szokták felejteni, pedig nagyon fontos a gyerek önértékelésének kialakításában is, hogy tudja, hogy tiszteled, illetve segít neki megtanulni az együttérzést.

Ha pedig azt veszed észre magadon, hogy nagyon sokszor kell ugyanazért bocsánatot kérned – például türelmetlenül rászóltál -, akkor gondolkodj el, mi késztet erre a viselkedésre újra és újra.

Figyelj minden gyerekedre

Az természetes, hogy a testvérek versengenek a szüleik figyelméért. Viszont könnyebben fogadja el a gyerek, hogy megosztod a szereteted, ha tudja, hogy veled különleges, egyedi kapcsolata van.

Sokan azzal oldják meg a figyelem egyenlő megosztását, hogy sok családi porgramot szerveznek, ahol mindenki egyszerre ott van. Ez egy jó dolog, ugyanakkor a gyerekednek szüksége van olyan időszakra is, amit kettesben tölt veled és te csak rá figyelsz.

Ha van néhány év a két gyerek között, akkor a nagyobbik maradhasson fenn egy kicsit tovább. Ez nagyon különleges időszak lesz neki. Ugyanígy, döntsd el, melyik gyerek megy el veled bevásárolni, kutyát sétáltatni, vagy egyéb feladatokra.

A fontos dolgokról az ember nem társaságban beszél, hanem kettesben. Ha már gyerekkorban kialakítod az egyedi kapcsolatot a gyerekeddel, felnőtt korában meg fogja beszélni veled a dolgait, mély kapcsolatotok lesz.

Írd le

A leírt kedvesség kézzelfogható és maradandó. A gyerek nagyon fog örülni, ha a szereteted írásban fejezed ki, szülinapi üdvözlőkártyaként vagy az uzsonna csomagjába rejtett üzenetként.

Forrás: parenting.com

Ez is tetszeni fog