Quantcast
Kezdőlap Aktuális 8 dolog, amivel nem vagyok hajlandó foglalkozni szülőként

8 dolog, amivel nem vagyok hajlandó foglalkozni szülőként

pottyos

“Amikor anya lettem 9 évvel ezelőtt, rengeteg mindenen aggódtam: hogyan viselkedik majd a gyerekem nyilvánosan, hogyan eszik, milyen szülőnek tűnök. Azt hiszem, ez részben abból fakadt, hogy korábban lelkesen ítéltem meg más szülőket: ezek után meg akartam felelni a saját szigorú szememnek. De most már nem foglalkozom ezekkel. Nyilván, sokkal jobb szülő voltam, mikor még nem született meg a gyerekem.

Elvi szinten biztos, csakhogy azóta már arra is rájöttem, hogy nem ezek a dolgok számítanak. Anyának lenni nehéz és nagy felelősség, és az ember nem szánhat időt arra, hogy olyan dolgokon veszekedjen, amelyeknek semmi értelme.

1. Nem érdekel, hogy a gyerekeim minden egyes alkalommal full egészséges ételt egyenek

Igyekszem változatosan és egészségesen táplálni a gyerekeim, de ez nem mindig megy. Vannak olyan napok, amikor este már nincs erőm elkészíteni a tökéletes vacsorát, és rendelünk. Vannak napok, amikor nincs erőm megvívni megint azt a csatát, hogy a borsó mennyire egészséges, és kisütöm a mirelitdínót.

Teszek róla, hogy a gyerekeim mindig jóllakjanak. Kész.

2. Nem érdekel, hogy mindig tiszta-e az arcuk

Megszállottan rohangáltam utánuk a törlőkendővel és a zsepivel, de rájöttem, hogy mindig úgyse vagyok a nyomukban. Néha leülnek, és fikáznak. És néha meg is eszik. Nem lesz semmi bajuk.

3. Nem érdekelnek a bolti hisztik

Egy darabig mindent megtettem, hogy megszüntessem a bolti hisztit, és igen, ezzel még azt is elértem, hogy engedtem a gyereknek. Aztán rájöttem, hogy a hiszti igazából annak a jele: nevelem a gyerekem és határokat szabok neki. Azért hisztizik, mert nem tetszenek neki ezek a határok. Nem fogok engedni az elképzeléseimből csak azért, hogy ne zavarjuk a körülöttünk lévőket.

4. Nem érdekelnek a cipők

Amikor a Balatonon nyaralunk, meleg van, és a gyerek mindenáron mezítláb akar tapicskolni, vagy ha rá is adom a szandált, lerúgja, és jobb esetben még el is veszítjük, hát nem érdekel. Mezítláb megyünk a boltba.

5. Nem érdekel, hogy csillogjon a ház

Egy ideig megszállottan jártam körbe a házat, hogy ne maradjon a kanapé semelyik sarkába beszorulva egy lego, és minden étkezés után mindent (rengeteg mindent) azonnal elmosogattam. Aztán rájöttem, hogy a tökéletesen tisztán tartott ház jó, de időt tölteni a gyerekemmel még jobb. Egy kicsi gyerek mellett tisztán tartani a lakást extra sok idő, és sokkal jobban megéri a gyerekkel játszani, vagy felfedezni egy újabb bokrot a szabadban.

6. Nem érdekel, hogy a gyerek minden külön foglalkozást kipróbáljon

Persze, szuper, ha táncol, vagy focizik, esetleg kézműveskedni tanul, de nem erőltetem. Beiratjuk arra, ami érdekli, elmegy, ha van kedve, de nem osztom be minden idejét. Néhány különórára eljárunk, egyébként pedig játszunk a kertben egész délután. És az nagyon jó.

7. Nem érdekel, hogy percre kiszámítsam a képernyő előtt töltött időt

És őszintén, a mai világban már nem is lehet. Amikor minden családban van több okostelefon, tablet, laptop, és ott a tévé is, képtelenség centire kiszámolni, hogy mennyit és mivel tölt képernyő előtt a gyerek. Arról nem is beszélve, hogy egy fárasztó nap után iszonyú áldásos tud lenni, amikor odaadom neki a táblagépet, és csend lesz. Lehet, hogy ez nem élete nevelési szempontból leghasznosabb fél órája, de nem érdekel.

8. Nem érdekel, hogy minden sulis feladatra feliratkozzam

A szülők teszik rendbe a suliban a kertet, sütnek süteményt a délutáni bulira, készítenek kézműves apróságokat a kis vásárra. Én pedig egy darabig minden ilyesmire feliratkoztam, és készítettem hevesen. De most már az sem érdekel, ha én leszek az a szülő, akit csak akkor látnak, amikor a gyerekért megy: igen, megyek érte, elviszem haza, és ott klassz dolgokat csinálunk.

Azzal, hogy mindezek nem érdekelnek, csak annyit tettem, hogy felállítottam egy fontossági sorrendet. Amire ahhoz van szükség, hogy tudjak időt szakítani arra, amit igazán értékesnek tartok. És megőrizzem az ép elmém.”

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog