Quantcast
Kezdőlap Aktuális A Cartoon Network és az UNICEF idén is összefog a gyermekek védelmében

A Cartoon Network és az UNICEF idén is összefog a gyermekek védelmében

pottyos

A CN HAVER KLUB és az UNICEF Magyar Bizottság Erdei Zsolt segítségével bátorítja a gyermekeket a bántalmazás elleni fellépésre.

A CN HAVER KLUB és az UNICEF Magyar Bizottság Erdei Zsolt segítségével bátorítja a gyermekeket a bántalmazás elleni fellépésre.

cartoon network erdei

A Cartoon Network csatorna és az UNICEF Magyar Bizottság idén is közös kampányt indít, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a gyerekek egymás közti erőszakos viselkedésére és annak orvoslási lehetőségeire.

A világszerte népszerű gyermekcsatorna és a nemzetközi humanitárius-gyermekjogi szervezet kezdeményezése mellé állt Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó is. A vele készült interjúban és kisfilmben arról beszél, hogy az erőszakos viselkedés semmilyen formában nem megengedhető. A közös kampány segíti a  gyerekeket, hogy ismerjék fel, ha bántalmazás alanyai lesznek, ne féljenek külső segítséget kérni, álljanak ki magukért, bántalmazott, bajba jutott társaik mellett, illetve legyenek egymással toleránsak, udvariasak. Ezen kívül megosztja személyes tapasztalatait arról, hogy a sport milyen visszatartó és közösségépítő erővel bír az erőszakos, durva viselkedés kialakulása ellen. ’Ahogy én elkezdtem sportolni, ritkultak az engem ért atrocitások, és ezzel párhuzamosan a jegyeim is javultak. A fairplay, azaz a tisztességes játék nemcsak a sportban, hanem a mindennapokban is elengedhetetlen’ – vallott személyes élményeiről az UNICEF sportkövete.

A Cartoon Networkön látható felhívás mellett idén is látható a csatorna saját gyártású animációs Aki ver, az nem haver…mottójú mini sorozata. A  szpotokban animációs szereplők mesélik el történetüket a bántalmazó, az elszenvedő és a külső szemlélő szemszögéből, illetve készült egy film a barátság erejéről, fontosságáról. A csatorna külön weboldalt is készített az alkalomra,  ahol a gyerekek megismerkedhetnek a nagykövettel, elsajátíthatják a toleráns, etikus viselkedés alapszabályait, hasznos tanácsokat kapnak, hogy mit tegyenek, hová forduljanak segítségért probléma esetén. A filmek nemcsak a csatornán láthatók; az UNICEF Magyar Bizottság felhasználja azokat ÉBRESZTŐ-ÓRA című országos iskolai tanóra-programjának anyagához is, illetve a programban részt vevő általános iskolás tanulók a kampánnyal kapcsolatos segédanyagot is kapnak.

Az UNICEF Magyar Bizottságadatai szerint hazánkban minden második iskolás gyermek vett már részt verekedésben vagy volt szenvedőalanya az iskolai erőszak egyéb formáinak. A legnagyobb probléma, hogy a gyerekek nem mindig ismerik fel, ha méltetlan helyzetbe kerülnek, illetve nem mindig tudják, hogyan oldják meg ezeket a helyzeteket, kihez forduljanak. A Cartoon Network és a gyermekjogi szervezet közös kezdeményezésének legfőbb célja, hogy gyerekek számára vonzó és figyelemfelkeltő módon üzenjen: az iskolai, illetve egymás közti bántalmazást nem kell eltűrniük, van megoldás, ne féljenek kiállni magukért, társaikért, vagy segítséget kérni, akár az UNICEF HelpAPP mobilalkalmazását használva, akár az UNICEF Ébresztő-óra programra jelentkezve. http://ebresztoora.unicef.hu/

A HelpApp-ről

Az UNICEF HelpApp segítségével a gyermekek az alapvető segélykérő funkciók mellett konkrét tanácsokat is kapnak, amelynek segítségével nagyobb eséllyel tudnak megmenenülni szorult helyzetükből.

„Az UNICEF hitvallása szerint, minden gyermeket megillet az erőszakmentes gyermekkorhoz való jog. A gyerekeknek minden segítséget meg kell adnunk nekünk felnőtteknek, hogy megtanítsuk az erőszakhelyzetek felismerésére és kezelésére, bárhol és bármilyen formában is történjék, s felelősségünk van abban is, hogy magunk is olyan technikákat, módszereket alkalmazzunk, amelyek a konfliktusok erőszakmentes feloldását mutatják” – mondta dr. Lux Ágnes az UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatója. http://www.unicef.hu/helpapp/

A filmek megtekinthetők a Cartoon Network és az UNICEF Magyarország YouTube csatornáján is.

Ez is tetszeni fog