Quantcast
Kezdőlap Aktuális A FÖLD ÓRÁJA – EARTH HOUR 2018

A FÖLD ÓRÁJA – EARTH HOUR 2018

pottyos

Gondoltál már arra, hogy mi mindent köszönhetsz az Anyaföldnek? Meddig tudjuk az erőforrásait kihasználni anélkül, hogy néha mi adjunk neki valamit? Idén március 24-én te is csatlakozhatsz ahhoz a világméretű kezdeményezéshez, amelyben felajánlunk egy órát azért, hogy megünnepeljük a Földet, azt a helyet, ahol élünk. Lekapcsoljuk a lámpákat, a számítógépeinket, minden elektromos kütyünket. Ennek az egyetlen egy órának az energiáját neki ajánljuk fel, ahelyett hogy elvennénk tőle.

A WWF (World Wide Fund for Nature) 2007-ben először Ausztráliában szervezte meg a Föld órája rendezvényt, amelyben arra kérték a háztartásokat és vállalkozásokat, hogy egy adott szombat este egy órára kapcsoljanak le és ki minden nélkülözhető elektromos eszközt és berendezést, ezzel is felhívva a figyelmet a klímaváltozás elleni együttes cselekvés fontosságára. A mozgalom azóta világszinten elterjedt, évről évre egyre többen csatlakoznak az akcióhoz és kapcsolják le a villanyt az előre kijelölt márciusi szombat estén, sok helyen a köztéri díszkivilágítást is lekapcsolják erre az órára.

A megmozdulás konkrét hatása, azaz az energiafelhasználás egy órán keresztül történő csökkentése mellett sokkal fontosabb a figyelemfelhívó szerepe, mind a döntéshozók, mind a fogyasztók felé. Jó alkalom lehet a Föld órája annak a tudatosítására is, hogy mindannyian döntéshozók vagyunk. Te döntöd el, hogy mennyire tartod fontosnak a szűkebb és tágabb környezeted védelmét, és hogy mit vagy hajlandó és képes megtenni érte.


Kép forrása: www.foldoraja.hu

A WWF az idei Föld órája kezdeményezéshez egy kihívás sorozatot is elindított „Kapcsolódj a Földhöz!” címmel. Ebben arra ösztönzi a résztvevőket, hogy tetteikkel is vegyenek részt a bolygónk egészséges működésének megőrzésében. A www.foldoraja.hu oldalon megtalálod az összes olyan kihívást, amely egyben ötletet is adhat arra, hogy az egy órás villanymentes léten felül, illetve azon túl Te mit tehetsz a környezetedért.
Vállalhatod, hogy meghatározott ideig nem vásárolsz PET palackot, nem használsz szívószálat, visszautasítod az egyszer használatos műanyag zacskókat, nem dobsz ki élelmiszert, nem eszel húst vagy a tengerentúlról szállított élelmiszereket, fürdés helyett zuhanyozol, biciklivel vagy tömegközlekedéssel mész a munkahelyedre, csak a valóban szükséges dolgokat vásárolod meg, szelektíven gyűjtöd a szemetet, biológiailag lebomló pelenkát vásárolsz, biokozmetikumokat használsz – a lehetőségek sora végtelen.

 

Fotó: Jorge Gamboa (kép forrása: Internet)

Március 24. szombat este kapcsold le te is otthon a villanyt és a kütyüket, vagy csatlakozz közösségi rendezvényekhez: több kávézó és étterem szervez gyertyafényes vacsorát, választhatod a csillagfényes erdei sétát vagy jógázhatsz velünk csendben, 108 napüdvözlet közös energiáját felajánlva a Földnek.

Te hogy döntesz?

Gyalog-Szőke Zsófi
Vinyasa Flow jógaoktató

Ez is tetszeni fog