Quantcast
Kezdőlap Aktuális A lúdtalpról, teendőkről és következményeiről

A lúdtalpról, teendőkről és következményeiről

pottyos

A lúdtalp egy olyan ortopédiai jelenség, mely nem veszélyezteti az életet, de sok kellemetlenséggel, életminőség- és esztétikai romlással járó megbetegedés alapja lehet. Szó szerint alapja, mert ezen a dinamikus alapon, a talpunkon járunk, terhelünk, elrugaszkodunk… de sajnos egyre kevesebbet.

A lúdtalp egy olyan ortopédiai jelenség, mely nem veszélyezteti az életet, de sok kellemetlenséggel, életminőség- és esztétikai romlással járó megbetegedés alapja lehet. Szó szerint alapja, mert ezen a dinamikus alapon, a talpunkon járunk, terhelünk, elrugaszkodunk… de sajnos egyre kevesebbet.

mackorendelo 01

Lúdtalpas az, akinek a láb boltozatos szerkezete laposabb a kelleténél. Lúdtalp esetében a láb kissé kifelé fordul a hosszanti tengelye körül, a szalagok túlnyúlnak, a csontok átrendeződek, az izmok tapadási pontjai máshova kerülnek a térben. Így más lesz a húzási irány, mely kedvezőtlen irányba befolyásolja az egész testet.

A rossz talpboltozat negatívan befolyásolhatja a lábfej, a térd, a csípő, a gerinc, a váll és akár a légzés, a nyelés, a fogsor helyzetét, működését is.

Minden baba lúdtalpasan/telitalpasan születik. Az egész testünket tartó boltozat, a dinamikus híd azonban a kezdetleges mozgásoktól, akár már a forgástól, a mászástól elkezd kialakulni. Ezért nagyon fontos, hogy a kicsik – képességeikhez és adottságaikhoz mérten – már születésüktől fogva helyesen és eleget mozogjanak.

Mit tehetünk szülőként a lábakkal egyéves kor alatt?
(figyelni mozgás fejlődését)
Ha a baba mozgása megfelelően fejlődik, és minden mozgásfázist eleget, helyesen és szimmetrikusan gyakorol, akkor ebben az életszakaszban nincs teendő. Azonban, ha a szülő bármilyen rendellenességet tapasztal, érdemes gyermekgyógytornászhoz fordulnia.

Mit tehetünk szülőként a lábakkal egyéves kor után?
(változatos terep biztosítása)
Ha már jár a baba, akkor fontos, hogy a biztos egyensúly kialakulása után biztosítsunk különböző állagú terepeket a talpaknak. Pl.: fű, kavics, homok, szántás, vetés, emelkedő-lejtő; szóval ne csak betonon, parkettán és szőnyegen járjon, hanem egyéb más felületeken is. A szabadban is találhatunk izgalmas helyeket, sőt, az otthonunkban is teremthetünk lábbarát terepeket.

Ami nagyon fontos ebben a korban, az az első cipő kiválasztása. Az a jó cipő, mely legjobban hasonlít a mezítláb járáshoz, vagyis puha talpú, rugalmas és könnyű.  

mackorendelo 02

Mit tehetünk szülőként a lábakkal hároméves kor után?
(játékos lábtorna)
A gyermek hároméves korára nagyjából kialakul vagy épp nem alakul ki a boltozata. Ebben a korban már érdemes szakembernek is megmutatni, hogy kiderüljön, van-e valami teendő a kicsi lábával. Ha a talp problémája minimális, akkor a gyógytornász általában otthoni gyakorlatokat ajánl. Ha viszont nagyobb a gond, akkor fontos, hogy a szakemberrel együtt legyen átmozgatva a problémás terület, hogy korrigálni tudják a gyermek mozgásait.

Mit tehetünk szülőként a lábacskákkal hétéves kor után?
(intenzív gyógytorna)
Akinek hétéves korára nem emelkedett meg a boltozata, az nagy valószínűséggel lúdtalpas marad. Ilyenkor nagyon fontos kideríteni, hogy milyen mértékű a lúdtalp, és hogy ne romoljon a talp állapota. A lúdtalpas gyermeknek a növekedés befejezéséig ajánlott időnként intenzív gyógytorna foglakozásokon részt venni, különösen egy-egy nagyobb hossznövekedés után.

Az iskola elkezdésével többet ülnek a gyerekek, emellett dolgoznak a hormonok, súlygyarapodás is jelentkezhet, ami szintén nem tesz jót a boltozatnak.

Mit tehetünk szülőként a lábakkal 14 éves kor után?
(gyógytorna és talpbetét)
14 éves kor után általában csak a romlás megelőzéséért tudunk dolgozni gyógytornával. Ebben az életkorban általában már szükséges a lúdtalpbetét is (de ezt minden esetben egyénileg kell megállapítani).

Mi minden lehet a lúdtalp következménye?
– a lábcsontok megváltozott helyzete miatt fájdalommal járó ízületi kopások jelentkezhetnek;
– a boltozatok süllyedése talpi szemölcsök kialakulására hajlamosíthat;
– a harántboltozat eltűnése miatt „bütyök” alakulhat ki;
– egyes esetekben bokasüllyedés is megfigyelhető;
– térdkompenzáció következtében kialakul az X láb, ami ízületi kopáshoz vezethet térd és csípőben egyaránt;
– medenceszög kibillen, ami később a deréktáji fájdalmak okozója lehet
– a tartási rendellenességek miatt izomrövidülések és izomtúlnyúlások keletkezhetnek, amelyek hátgerincferdüléshez vezethetnek
– csökkenhet a fizikai állóképesség
– fáradékonyság jelentkezhet
– csámpás járás alakulhat ki
– megbomlik a helyes testtartás, így minden porcikára kihathat…
                                                               
A gyógytorna az a terápiás kezelés, mely a lúdtalp megelőzésében, enyhítésesben és gyógyításában egyaránt, mellékhatások nélkül eredményes lehet. A helyes lúdtalp-gyógytorna nem merül ki abban, hogy papírt tépünk és golyókat szedegetünk a lábunkkal, hanem az egész testen „munkálkodik”.

Mackórendelő gyógytornász csapata
www.mackorendelo.hu

mackorendelo 03

Ez is tetszeni fog