Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... A nagy pelenka biznisz

A nagy pelenka biznisz

Aszódi-Blum Éva

1948. Európa próbál magához térni a második világháború okozta sokkból, amikor egy angol hölgy döbbenetes bejelentést tesz: egyszer és mindenkorra végzett a pelenkamosással. Ő Valerie Hunter Gordon, az első eldobható pelenka feltalálója, aki könnyebbséget hozott a nőknek és bosszúságot a földnek.

Gordon asszonynak ekkor még fogalma sem volt arról, hogy az általa kifejlesztett modell milyen döbbenetes változásokon megy majd keresztül: a szupernedvszívó, polimerekkel dúsított, elasztikus tépőzárakkal és derékövvel ellátott pelenka körülbelül az 1970-es évek óta feszül az új kor gyermekeinek popóján és termel egyre több nem újrahasznosítható hulladékot, melynek lebomlási ideje 550 (!) év.

És akkor jöjjön egy kis matek.
1 gyermek (amíg el nem éri a szobatisztaságot) = kb 4000 pelenka
1 pelenka súlya = 50 gramm
1 gyermek által termelt hulladék súlya = 200 kg
Ezek a számok Angliában például évi 800 ezer tonna többlethulladékhoz vezetnek.

Mikor mindezt megtudtam, azonnal beruháztam huszonöt darab mosható pelenkába. Pár próbálkozás után azonban úgy éreztem, ez nekem nem fog menni. Zavart az áztatás procedúrája, a pisi hamar átszivárgott és sokkal büdösebbnek éreztem az eldobható pelenkáknál. Minden elismerésem azoké, akik éveken át használják a mosható pelust, mert jelenleg ez a legkörnyezetbarátabb megoldás, ráadásul lerövidíti a bilire szoktatás folyamatát.

Tervemet, hogy zöldebb megoldást válasszak, mégsem adtam föl, ezért tovább nyomoztam és írtam egy összeállítást azoknak az anyukáknak, apukáknak és nagyszülőknek, akik szívesen cserélnék a műanyagot tartalmazó pelusokat lebomló változatra és komposztálásra is van lehetőségük. Mert ha ezek a pelenkák komposztáló helyett a szeméttelepen végzik, metánt termelnek, amely a szén-dioxidnál huszonháromszor veszélyesebb üvegházhatású gáz.

Egyszer használatos „zöld” pelenkák:

Naty biopelenka

Nekem azért tetszik, mert 100%-ban lebomló, komposztálható biopelenka, amely nem tartalmaz ftalátokat, nehézfémet, kloridot, formaldehidet, AZO színezéket, illetve PVC és illatmentes.
26 darab újszülötteknek készült pelus 3500 forint.

https://zoldmami.hu/baba-mama/naty-pelenka-ujszulotteknek-2-5-kg

Attitude pelenka

Az Attitude szintén teljesen lebomló, komposztálható, ráadásul hipoallegén, valamint parfüm- és klórmentes. Cellulózból, biopolimerből (biológiailag lebomló műanyag) és elasztomerből áll. 26 darab 4300 forint.

https://www.ecco-verde.hu/attitude/bio-baba-pelenka

DM Alana pelenka

Ezt a pelust oxigénnel (környezetbarát módon) fehérítették és anyaga környezetkímélően művelt erdőkből származik. Sajnos ennek a pelenkának csak 60%-a bomlik le, de még az is jobb at átlagnál. 44 pelenka ára 2.199,-Ft.

https://proba-babak.blog.hu/2009/02/21/alana_premium_oko_pelenka

Beaming Baby

65%-ban lebomló pelenka, amely nem tartalmaz alkoholokat, a parabéneket és sodium laureth sulphate mentes. 40 darab 5590 forint.

https://www.naurel.hu/pelenkak

Kép forrása: https://www.instagram.com/p/Bjl8tf5BJ4X/

Ez is tetszeni fog