Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia A totyogós és a házi munka: segítsen vagy ne?

A totyogós és a házi munka: segítsen vagy ne?

Pöttyöslabda

Szülőként egy ponton biztosan el fogsz jutni oda, amikor feladatokat adsz a gyermekednek. Csak ezeknek a feladatoknak “rossz hírük” van, hiszen bizonyos fokig egyet jelentenek a nyaggatással: csináld meg az ágyad, takarítsd ki a szobád, vidd ki a szemetet. A feladatok azonban felelősségvállalásra is tanítják a gyereket. Sőt, ha egy kicsit másként nézel rájuk, mindjárt jobb fénybe kerülhetnek. Szóval, mikor kezdj el feladatokat adni a gyereknek?

Amikor egy totyogósra gondolsz, nem biztos, hogy a “segítőkész” az első szó, ami eszedbe jut. Pedig a kicsik alapvetően szívesen segítenek. Ez a viselkedés egész kicsi korban megjelenik, amikor a totyogós törődést mutat a másik iránt, megsimogatja. Aztán pedig ő akarja visszatenni a párnát, pedig még az sem biztos, hogy nem fogja elejteni. És épp ez az a korszak, amikor “le lehet nevelni” a gyerekeket az ösztönös segítséről: amikor még ügyetlenek, vagy épp csak lassítanak, ha segítenek. Nem gondolnád, de ettől annyira elmélyülhet a segítség elutasítása, az, hogy ő ellenérzést érezzen azzal szemben, hogy segítsen, hogy később ebből lesz a nyaggatás.

Ezért aztán érdemes már ebben a korai, ösztönös korszakban is feladatokat adni a gyereknek. Ha ő szeretné lemosni a tányért, hadd tegye, még akkor is, ha azután neked újra el kell mosogatnod. Legyenek neki kicsi feladatai, amikkel nem árthat, és később sokkal segítőkészebb nagyobb gyermek válik belőle.

A kutatásban 20 hónapos gyerekeket vizsgáltak, akiknél azt tapasztalták, hogy gyakran abbahagyják a játékot egy új játékkal is, hogy segítsenek a szülőknek egy feladatban. Nem tudják, miért van ez a segítő szándék, de a jelenléte vitathatatlan.

Amikor azonban a szülő ilyenkor elutasítja a gyermeket, nem hagyja, hogy segítsen – hiszen ténylegesen csak hátráltat -, akkor ez a segítő szándék elfojtódik. Ahol viszont a szülők hagyják, hogy segítsen a totyogós, még akkor is, ha így tovább tart a feladat, ott a gyermek azt érzi, hogy az ő segítsége értékes, és a segítő szándéka megmarad. Ezek a gyerekek 6-7 éves korban is szívesen segítenek, és könnyebben megértik, hogy mi a feladat és hogyan kell megcsinálni.

Forrás: everydayfamily.com

Ez is tetszeni fog