Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Amikor az egyik gyereked több figyelmet igényel

Amikor az egyik gyereked több figyelmet igényel

Pöttyöslabda

…és úgy érzed, ennek a másik látja a kárát. Amikor a két testvérből egyikük valamiért speciálisabb törődést igényel, valamilyen viselkedési zavarral küzd, akkor a figyelmed nagyobb része neki jut. Ilyenkor könnyen elkezdhetsz lelkifurdalással küzdeni: a tesó mintha büntetve lenne, amiért vele egyszerűbb. De ne legyen rossz érzésed. Adunk pár tippet, ami segíthet a helyzeten.

Biztos sokak számára ismerős a helyzet, amikor az egyik gyerkőc, mondjuk a kisebb, nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb természet, míg a másik, a nagyobb, valamilyen viselkedései problémával küzd. Egy ismerősöm mesélte, hogy elmentek egy programra családosan, ahol a nagyobbik gyermek azonnal meglátott egy játékárust, ahonnan szeretett volna valamit, jó, megvették neki. Nem telt el tíz perc, éppen elhelyezkedtek, a kisebb boldogan leste a műsort, amikor a nagyobbik meglátott egy másik árust: onnan is azonnal kellett valami. Az ismerősöm először úgy gondolta, a könnyebb utat választja, ha enged az újabb kérésnek is: a program élvezete forog veszélyben, ha nemet mond és beüt a hiszti.

Odamentek a másik árushoz is, a kisebb gyerkőc gyorsan tudott választani valamit, ami tetszett, már játszott is vele, a nagyobbnak viszont végig kellett néznie gyakorlatilag az egész kínálatot. Mire megszületett a döntés, jött a kínos pillanat: kártyával sajnos nem lehet fizetni. Készpénz pedig nem volt náluk. Úgyhogy mégis beütött az őrjöngő hiszti, a programról persze lemaradtak, és neki utólag nagyon lelkifurdalása volt: a kisebb tesó járt a legrosszabbul az egésszel.

Ez egy szélsőséges eset volt, de, mint mondja, minden helyzetben több időt és figyelmet igényel a nagyobbik tesó, a kisebb mondanivalójának, igényeinek pedig egyszerűen kevesebb figyelem jut. És emiatt nagyon lelkifurdalása van.

A kutatások szerint azok a gyerekek, akik nem speciális figyelmet igénylő testvérük van, gyakran érzik a következőket:

– aggódnak a testvérük miatt
– féltékenyek a nagyobb figyelemre, amit a testvérük kap
– dühösek lesznek, amiért ők nem kapják meg ugyanazt a figyelmet
– megbántódnak
– kínosan érzik magukat a testvérük miatt
– úgy érzik, nyomás van rajtuk, amiért nekik kell lenni a tökéletes gyereknek
– bűntudatuk van a rossz érzések miatt
– nem értik, mi történik pontosan a testvérükkel
– úgy érzik, ők nem fejezhetik ki az érzéseiket
– úgy érzik, az ő problémáiknak nincs akkora súlya
– elszigetelve érzik magukat
– túl hamar kell felnőniük
– elhanyagoltnak érzik magukat

Ha ezt a listát bármilyen szülő végigolvassa, máris pánikba eshet, hogy hogyan is kompenzáljon, hogy elkerülje ezeket a hatásokat. De közben a kutatások arról is szólnak, hogy ugyanezek a gyerekek:

– sokkal empatikusabbak lesznek
– türelmesebbek
– rugalmasabbak lesznek az életben
– jobban elfogadnak másokat
– szívesebben segítenek másoknak
– megbízhatóbbak
– kedvesebbek

Ez már mindjárt jobban hangzik, igaz?

Ha te is ilyen helyzetben vagy, adunk pár tippet:

1. Keress több segítséget

Ha van rá lehetőséged, vesd be a családi hálót, és ne feledd: ahhoz, hogy türelmes tudj maradni a nehéz helyzetekben, szükséged van rá, hogy ne legyél a végkimerültség határán

2. Beszélj a gyerkőccel a tesója problémáiról

A frusztráció egyik legnagyobb forrása, ha a gyerkőc nem érti, ami a tesójával történik. A korának megfelelően, de magyarázd el, hogy mivel küzd a másik, hogy miért kell több figyelmet szentelni neki, hogy mi ez a helyzet. Ha megérti, sokkal könnyebben elfogadja.

3. Figyelj rá, hogy vele is tölts kettesben időt

Legyenek olyan programjaitok, amikor csak ketten vagytok, amikor azt érzi ő is, hogy most a teljes figyelmed az övé. Ez a helyzet és az ilyenkor kialakuló beszélgetések biztonságot adnak neki.

4. Nyugtasd meg, hogy bármit érez a helyzet iránt, az rendben van

Fontos, hogy ne alakuljon ki bűntudata, ha dühös vagy féltékeny egy-egy helyzetben, ez ugyanis további rossz érzéseket eredményez. Éreztesd vele, hogy ha néha dühös lesz, amiért még mindig nem rá figyelsz, az rendben van.

5. Egyszerűsítsd le az időbeosztásotokat

Igyekezz minél kevesebb olyan helyzetet teremteni, ami potenciális konfliktusforrás lehet. Ha nyugodtabban zajlik a nap, a hisztire okot adó helyzetek száma is csökken, vagy több tér jut még időben kezelni egy alakuló dührohamot. Csökkentsd a stresszt.

Szülőnek lenni nehéz, egy extra figyelmet igénylő gyerek mellett pedig még nehezebb feladat. A legfontosabb, hogy teremts egy szeretetteljes helyzetet mindkét gyerek számára, és akkor túlvészelitek ezt az időszakot!

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog