Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Anya, fáj az élet! – 10 tipp azokra az alkalmakra, amikor fogalmad sincs, mi baja a kicsinek

Anya, fáj az élet! – 10 tipp azokra az alkalmakra, amikor fogalmad sincs, mi baja a kicsinek

Aszódi-Blum Éva

Egy gyerek mindig okkal sír. Legfeljebb számunkra ismeretlen vagy megfejthetetlen okból. Mert ha csak annyi a baj, hogy pelenkát kell cserélni, etetni, itatni, altatni: sima ügy. De mi van, ha mindezt kipipáltuk és a csöppség még mindig teli torokból üvölt?

Az alábbi tippek évek hosszú során gyűltek a tarsolyomban. Előre tettem azokat, amiket a gyermekeim első egy évében, végére pedig azokat, amiket dackorszakban alkalmaztam sikerrel. Azokat a perceket pedig fedje jótékony homály, amikor ezek közül egy sem segített…

1. Mantra

Egyszer minden véget ér. A gyereksírás is. Ezt ismételgettem magamban, mikor a baba vigasztalhatatlanul sírt, miközben persze törtem a fejem, hogy mit tehetnék még érte.
A másik kedvencemet nővéremtől tanultam. Neki egyszer azt mondta egy gyermekorvos, hogy amíg sír a kicsi, nagy baj nincs. Az a nagyobb baj, ha nem jelzi a fájdalmát, bánatát. Szerintem ez nagyon igaz és biztató.

2. Szoptatás

A szoptatás igazi gyógyír a nyugtalan babáknak, de sokszori bevetéssel (természetesen etetés időn kívüli szoptatásra gondolok) könnyen öngólt lehet rúgni. A kicsi ugyanis rászokik az állandó cicizésre és egy idő után folyton azt akarja. Nem beszélve arról, hogy hasfájós csecsemők esetében a túl sok anyatej fokozhatja a fájdalmat.

3. Levegő

Megtörtént, hogy hajnal kettőkor kisfiammal a hordozókendőben sétálgattam a kerti tuják között. A friss levegőtől kitisztul a fej, lenyugszanak a kedélyek.

4. Kendő

Hordozó kendő, áldott legyen a te neved! Közhely, de az anyuka szívhangja tényleg megnyugtatja a picit. Jó hír, hogy apukáé is.

5. Youtube

Emlékszem, mekkora felfedezés volt számomra, mikor a Youtube-on ráakadtam a végtelenített csap, porszívó és hajszárító zajára. Nagyon megnyugtató – de csak egy ideig. Egy óra után kezdett olyan érzésem lenni, mintha homokot szitálnának a fejemben.
A gyerek mindenesetre imádta.

6. Macska

A kisfiam a felállás, elindulás időszakában sokszor úgy esett el, mint egy liszteszsák. Ha puszival, öleléssel nem tudtam megnyugtatni, jöhetett a macska a kertből. A cicák szerintem másodállásban sámánok: puszta jelenlétük gyógyító erővel bír. Hisztis gyerekek mellé szívből ajánlom.

7. Kölesgolyó, sóliszt gyurma

Ráérő másodperceimben kifigyeltem, hogy a gyerekeket megnyugtatja, ha valamiben turkálhatnak. Nálunk éppen ezért a kölesgolyó és a sóliszt gyurma elsőrangú kedélyjavítóvá avanzsált.

8. Szomszéd gyerek

Nyuszi a kalapból. De tényleg. Belép az ajtón és a hisztit mintha elvágták volna. Rosszabb esetben dupla erővel tör ki, de szerencsére ez a ritkább.

9. Masszázs

Egy időben a kisfiam sűrűn felébredt éjjel és panaszosan sírt. Mikor már beszélt, elmondta, hogy fáj a lába. Mivel az orvos nem talált semmit, rájöttünk, hogy a növekedéstől fájnak az ízületei. A masszázs ilyenkor remekül bevált, szépen visszaaludt tőle.

10. Autó

Hát bizony ez is előfordult! Mindenkit kocsiba vágtam és tettem egy kört. Vagy kettőt.

Aszódi-Blum Éva írása
aholamalacnemtur.blogspot.com

Kép forrása: http://www.parents.com/baby/care/colic/how-much-crying-is-normal/

Ez is tetszeni fog