Quantcast
Kezdőlap EgészségAnya lelke „Anya mindig mérges!”

„Anya mindig mérges!”

Kovács Móni

Ahányszor a fiamtól hallom ezt a mondatot, olyan, mintha kést forgatnának a szívemben. Mindig kicsit szomorúan, kicsit szemrehányóan szokta ezt elmotyogni, máskor pedig csak simán a képembe vágja. Esetleg egy másik variációt használ, miszerint: „Most én vagyok mérges!” Fáj, mert tudom, hogy igaz, és azt is tudom, hogy a hétköznapjaim tényleg rohanással és feszültségben telnek. Lehet ezen változtatni? Ha igen, akkor hogyan?

Nem akarok a mindig mérges anyuka lenni, szeretnék a mindig vicces, jókedvű anya szerepében tündökölni, de nehéz kibújni a hétköznapi rohanás és stressz nyomása alól. Mindig mindent el kell végezni, és ezt gyakran a gyerek(ek) társaságában kell megtennünk, lehetőleg úgy, hogy ne kapcsoljunk be tévét, vagy számítógépet, de okostelefont se, vagy ha mégis, akkor szigorúan a korosztályos limitet betartva. Aha. Vannak remek stresszmentesítő tippek, vegyünk végig néhányat az anyuka szemszögéből is. Ez most én lennék.

Tornázzatok együtt!

Ó, ez tényleg nagyon jó tipp, főleg, ha idősebb gyerekekről van szó. Az én fiam sem apróság már, de képtelen tőlem 5 centinél messzebb távolodni, amikor végre tornázni kezdek. Választhatok, hogy szájba rúgom a lábemelésnél, vagy inkább a hátamra veszem és súly gyanánt használom a guggolásokhoz. 18 kiló nehezékkel csak úgy recsegnek az ízületeim, ennél csak az jobb, amikor a hátamra fekszik fekvőtámasz közben. Várom a jó időt, hogy a kinti edzőpályákon tornázzak (ami eddig még soha nem történt meg, mert utálok nyilvános helyen létezni) amíg ő a barátaival focizik.

Tanulj meg mélyen lélegezni és meditálni!

A mély légzés már jól megy: „Jajj, megint széthajigáltad a játékokat!” – mély sóhaj…
A szerző nyilván nem erre gondolt, hanem arra, amikor 5 másodpercen keresztül beszívod a levegőt, 2 másodpercig bent tartod, és 5 másodpercen keresztül fújod ki. Nekem elalvás előtt ez tényleg szokott segíteni, a férjem majdnem megfulladt, amikor kipróbálta. A meditációt 100%, hogy nem azoknak az anyukáknak találták ki, akik otthon szeretnének kicsit stresszmentesebb környezetet, mert ez kert nélküli lakásban LEHETETLEN.

Találj megoldásokat a legstresszesebb időszakokra!

Nálam ilyen a reggeli készülődés, és – mily meglepő – a hazaút a munkából. Tényleg hasznos egyébként, ha ilyenkor az ember lazábban kezeli a dolgokat, tökmindegy, hogy melyik pólót vagy pulcsit, nadrágot akarja felvenni a gyerek, ha az az évszaknak nagyjából megfelelő hadd döntsön ő nyugodtan. Sokat segíthetünk magunkon, ha a saját cuccainkat (ennivaló, ruha, kulcsok, töltők) már előző este előkészítjük, így reggel csak a reggelivel és az öltözködéssel, készülődéssel foglalkozhat mindenki. Hazafelé pedig sajnos bele kell nyugodni, hogy a jármű nem megy gyorsabban, a dugó nem tűnik el magától, és akkor sem érünk haza előbb, ha szétstresszeljük magunkat. Talán még akad egy tanár vagy óvónő az intézményben, aki vigyáz a gyerekre.

Tarts szünetet!

Vonulj el pár percre, előtte tájékoztasd a családodat, hogy most elvonulsz. Garantáltan fél perc múlva mindenki az ajtódnál fog dörömbölni, mert azonnal kell valami, amit csak TE tudsz megoldani. Milyen fantasztikus érzés pótolhatatlannak lenni, igaz? Mindegy, azért időről időre próbáld meg, néha össze fog jönni 5 perc kikapcs. Ha kitartóan ismételgeted, meg fogják szokni!

Nevessetek együtt!

Néha működik, hogy amikor nagyon mérges vagyok, viccesen kezdek el mérgelődni, ami a gyereknek és nekem is nagyon tetszik, ráadásul a harag is hamarabb elillan.
Mostanában idióta szóvicceket tanítok neki, ami legalább háromszor vicces: egyszer, amikor elmondom és a férjem először hallja. Utána, amikor a gyerek próbálja mondani, de csak a felét jegyezte meg. Harmadjára pedig akkor, amikor teljesen átkölti az eredeti viccet. Negyedjére már nem vicces sajnos.
Olvastam még olyan tippet, hogy tegyünk egy pénzt a szemeteszsák tetejére, hogy aki kiviszi a szemetet, hadd örüljön. Így elég hamar összejön majd a pénz az új farmergatyámra.

 

Neked van valami bevált tipped stressz ellen? Ami azonnal bevethető, amikor felmegy benned a pumpa? Oszd meg velünk, hogy mi is tanuljunk valami újat! 🙂

Ez is tetszeni fog