Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Anyai szupererő: a biztonság érzése

Anyai szupererő: a biztonság érzése

pottyos

A gyerekeknek sokszor vannak megmagyarázhatatlan félelmeik. Van, akinél hét, van, akinél kilenc éves korban alakul ez ki, vagy éppen máskor. De mindig éjszaka a legrosszabb.

A legbanálisabb dolgoktól is félhet: tükröktől, ablakoktől, babáktól. Ilyenkor vagy felébreszt éjszaka, vagy reggel arra mész be a szobájába, hogy magát egészen kicsire összehúzva alszik.

Talán neked is volt ilyen időszakod. Talán emlékszel is rá, és akkor fel tudod idézni, hogy mennyire biztonságban tudtad magad érezni, ha ilyenkor odamehettél a szüleid ágyába.

Gondolj erre, amikor bosszús vagy, ha a gyerek egyszercsak ébreszt az éjszaka közepén. Mert persze néha dühös leszel, hiszen már “nagy”, azt hitted, most már végig alhatod az éjszakát, ezen a részen már túl vagy, amikor a gyerekhez kell felkelni.

De az igazság az, hogy ő még mindig gyerek. Te pedig felnőtt vagy. Ő nem tudja megmagyarázni magának, hogy semmi értelme a félelmeinek. Te viszont biztonságérzetet tudsz kelteni benne.

Ez egy különleges képesség.

Olyan képesség, ami meg is marad. Nem igaz? Amikor megszületett a gyereked, és izgultál vagy ideges voltál, és elmondtad a szüleidnek, ők pedig mondtak pár kedves szót, megnyugodtál, ahogy semmi mástól. Pedig felnőtt ember vagy.

Hamarosan úgyis jön az az időszak, amikor nem ébreszt fel éjszaka. Amikor tini lesz. Hiába fél majd, hiába biztos benne, hogy van valaki a szekrényben, nem megy át hozzád éjszaka, mert már nagy. Nappal sem lesznek nagy ölelések, csak furcsa gesztusok, vicceken keresztül próbáltok jó kapcsolatban maradni.

Ezért aztán most próbálj kedves lenni vele, mikor újfent felébreszt az éjszaka közepén. Ne légy dühös, hanem vigasztald meg.

Inkább készíts oda az ágyad mellé egy takarót és egy párnát, amibe éjszaka bármikor belefekhet, ha átjön hozzád. Mások azt mondják, hogy nem ez a helyes viselkedés nevelési szempontból? Hogy azzal tennél neki jót, ha megtanítanád, hogy küzdje le a félelmeit, és ne anyukához rohanjon? Ugyan.

Úgysem hozhatsz meg minden egyes döntést annak szem előtt tartásával, hogy ez a gyermeked személyiségfejlődését pontosan milyen irányban befolyásolja. Hogy ettől jobb vagy rosszabb felnőtt lesz-e. Az ennél sokkal összetettebb dolog.

Ha a gyereked fél, akkor az a legjobb, ha hozzád mehet ezzel. Akár 7 éves, akár 27.

Mert megvan az a képességed, hogy biztonságban tudja magát érezni általad.

Miért ne használnád?

Forrás: huffingtonpost.com

Ez is tetszeni fog