Quantcast
Kezdőlap KedvencekVicces gyerekkel Anyukák a játszótéren – Te melyik csoportba tartozol?

Anyukák a játszótéren – Te melyik csoportba tartozol?

Évi Hernaez

A kisfiam néhány hét múlva ünnepli második szülinapját, idén tavasztól már teljes jogú tagjai vagyunk a játszótéri társadalomnak. Tavaly még nem tudtuk kiélvezni ezt a szuper közösségi teret, mert a kisfiam még nem járt, de a jóidő beköszöntével most már ha akarom, ha nem, bizony délutánjaim jelentős részét kénytelen vagyok ott tölteni.

Nagyon extrovertált személyiség vagyok, könnyen kezdek beszélgetni ismeretlenekkel még akkor is, ha nem az anyanyelvemen élek, szeretek közösségbe járni, sőt, bátran bevallom, élvezem, ha a középpontban vagyok.

Imádok anya lenni, igyekszem megélni minden csodás és kevésbé csodás pillanatát. Szeretek anyukás témákról beszélgetni, a kötődő nevelés elkötelezett híve vagyok, igyekszem nem kritizálni és elfogadom mindenki nevelési stílusát.

És akkor ennyi felvezetés után (ami fontos ahhoz, hogy megértsétek a logikámat) elmesélem nektek, milyen típusú anyukákkal sodor össze a szél nap mint nap, immár negyedik hónapja.

  1. A díva

Tökéletes sminkben, harisnyában, szoknyában és magassarkú csizmában érkezik még akkor is, ha munka után lenne lehetősége átöltözni. A telefonját nyomkodja a drága babakocsi mellett, néha oda-odanézve a gyerekre. Aki természetesen márkás ruhákban mássza a földet (persze nem melegítőben, hanem minimum farmernadrágban és bőr mokaszinban), és a legújabb, legmenőbb, legdrágább játékokra tesz nagyívben, mert neki Pistike ezer éves kisautója sokkal érdekesebb.

Szigorúan egy órát vannak a játszón, aztán pedig köszönés nélkül hazavonulnak.

  1. A hippi

Ő a játszótér sztárja, legalábbis a gyerekek között. A földön fetreng, űrhajót rajzol krétával miközben fél feneke kilóg a leggingsből. Kiabálva kergetőzik a lurkókkal, akik kicsi a rakást játszva rendszeresen lebírkózzák. Maga köré gyűjti az összeset, és túlartikulálva, jó hangosan hiperszuper történetet mesél a bátor királyfiról, aki kiállja az empertpróbáló megmérettetéseket. Saját gyereke fogvacogtató hidegben is egy szál pólóban rohangál, hiszen egy gyereknek mindent meg kell tapasztalni!

  1. A tapasztalt nagycsaládos

Minden délután menetrendszerűen begurul a dupla-tripla babakocsival, melyben a kis korkülönbséggel született gyerekek sorakoznak, ki ülve, ki állva. Hozza magával az egész házat: motor, roller, bicikli, baba, labda, buborékfújó, óriás kiszerelésű törlőkendő, hat kulacs, három csomag keksz, öt csomag ropi. Ezekből természetesen a te gyerekednek is ad, a megkérdezésed nélkül, hiszen ő sokkal nagyobb rutinnal rendelkezik, mint te, tudja, mi kell vacsora előtt a gyerekeknek. Csokis keksz például. És mindegy, ha a tied allergiás.

Amúgy jófej, tippeket ad a szoptatáshoz és az altatáshoz, kérdez és őszintén odafigyel a válaszaidra. Két orrtörlés között és pelenkacsere között.

  1. A kezdő egygyerekes

Csillogó szemmel löki a hintát és beszélget a gyerkőcével, még hatvan Hinta palinta után is. Folyton a gyerek nyomában van, nehogy elessen, nehogy beüsse magukat, nehogy a nagyobbak elvegyék a játékát. Közben persze fényképez. A gyerek minden mozdulatát.

Aranyos kis ételesdobozokkal készül, amiben egyforma nagyságúra vágott gyümölcsök sorakoznak színek szerint csoportosítva. Minivillával természetesen. A rozsdamentes acél kulacs sem maradhat otthon. Ő is sok játékot cipel, de nem csak úgy ám: mindegyikre egyesével felírja alkoholos filccel a kicsi nevét.

Lelkesen hallgatja a tapasztaltabb anyukákat, és igyekszik becsatlakozni a beszélgetésekbe. Akkor is, ha fogalma nincs a szobatisztaságról vagy a pürés hozzátáplálásról.

(Ez vagyok én:))

  1. A magányos farkas

Lehet egy gyereke, lehet több gyereke, teljesen hidegen hagyja a játszótéri kommunikáció. A lukói közelében nyomkodja a telefonját vagy nézi őket kifejezéstelen arccal. Nem köszön se érkezéskor, se hazamenetelkor. A szemkontaktot is gondosan kerüli. A gyerekeknek játékot nem visz, de a nutellás szendvics azért nála is előkerül valamikor vacsora előtt. Hiába próbálsz interaktuálni vele, menekül előled.

+1 A vicces apuka

Focizik, gyereket dobál levegőbe, lufit fúj, csúszdán préseli le magát. Hangosan nevet, és állandóan egy sereg gyerek van a nyomában. Ha kakis a pelus, “Anyád majd otthon kicseréli” felkiáltással még egy kört megy a biciklivel a hinták körül. Aranyos színfoltja ő a játszóterek kemény világának, bárcsak mindegyiken alaptartozék lenne!

Mi Spanyolországban járunk játszótérre. Ugye, hogy mindegy, hol vagy, mindenhol ugyanazok az anyukák vannak?:)

Ez is tetszeni fog