Quantcast
Kezdőlap Aktuális Az új anyuka otthon marad és vállalkozik

Az új anyuka otthon marad és vállalkozik

pottyos

Felejts el mindent, amit az otthon maradó anyukákról eddig tudtál. Az új generációs anya otthonról vállalkozik, céget indít, blogol, otthonról dolgozik.

Felejts el mindent, amit az otthon maradó anyukákról eddig tudtál. Az új generációs anya otthonról vállalkozik, céget indít, blogol, otthonról dolgozik.

Mielőtt megszületik az első gyermeked, talán te is úgy gondolod, hogy nem fogod a karriered eldobni a baba miatt. Aztán amikor megszületik, felülértékeled ezt a szilárd elhatározást. Persze nem kell, hogy háttérbe szoruljanak a munkával kapcsolatos vágyaid, csak nem ez fog az első helyen állni. Sokkal inkább az, hogy ott legyél a fontos pillanatoknál, lásd cseperedni a gyermeked. Ha otthonról tervezel vállalkozást indítani, akkor sok jóban, de sok nehézségben is lesz részed.

Viszlát gyöngyök és kötények, a ma otthon maradó anyukája…

otthonról indít vállalkozást
Egy amerikai kutatásban otthonról dolgozó anyákat kérdeztek meg, hogy miért a home office megoldást választották, és 90% válaszolta, hogy a rugalmas időbeosztás miatt döntött így. Másik jelentős érv az, hogy maga a tény vált elfogadottá. Az utóbbi 15 évben jelentős változás következett be az otthonról dolgozás megítélésében, míg korábban az ügyfelek húzták a szájukat, ha megtudták, hogy leendő partnerük otthonról végzi el a feladatot, ráadásul egy gyerek mellett, ma már sokkal bátrabban felvállalható ez.
Sőt, szinte menőnek számít. Anyuka, aki saját vállalkozást indít, otthonról menedzseli – jól hangzik, egyre többen szeretnek ilyennel dolgozni.

otthoni vallalkozas 01

blogol a mindennapokról
Írd be az „anyuka blog” kifejezést a Google-be, és találatok százaival találkozol szembe. Sok, jó íráskészséggel rendelkező anyuka dönt úgy, hogy megosztja tapasztalatait a gyereknevelésről, hogy megkönnyítse ezzel más anyukák helyzetét. Ezek a bloggerek hitelesek, hiszen valós anyukák írják meg a valós tapasztalataikat.
Néhányan közülük komoly olvasótáborra tesznek szert, meghívják őket kerekasztalbeszélgetésre, szerződést ajánlanak nekik könyvre. A nagy népszerűségnek örvendő blogok már bevételi forrásnak is kiválóak, ráadásul a gyerektermékeket áruló cégek számára is vonzóak – így tesztelésre egészen komoly mennyiségű termékmintát is adnak a bloggereknek.

jól érzik magukat a bőrükben
Szintén amerikai kutatási eredmény, hogy az otthonmaradó anyukáknak egyre nagyobb aránya, már 48% találja ideálisnak ezt a helyzetet – hogy ő otthon van, és ott dolgozik. Tíz évvel ezelőtt ez még csak 39% volt. Ezzel egyenes arányban csökken azoknak az aránya, akik a teljes munkaidős munkavégzést tartják ideálisnak – ezt csak 21% válaszolta.
Egy kutató szerint az új generációs anyukák inkább a nagyszüleik modelljét követik. Saját szüleiknél azt látták, hogy anyukájuk élete állandó harcból állt, ahol a munkát próbálta összeilleszteni a gyermekneveléssel, a párkapcsolati kérdésről már nem is beszélve.

otthoni munka: a legjobb mindenből
Ha otthonról irányítod a vállalkozásod, az nyerő szituáció mind a gyermeked, mind a saját professzionális életed szempontjából. Egyrészt nem maradsz le egyetlen fontos pillanatról sem, másrészt viszont nem az lesz az egyetlen kategória, amibe beleférsz, hogy „anya”. Sokan számolnak be arról, hogy úgy érzik, azért tudtak ugyanazok az emberek maradni, akik a szülés előtt voltak, mert nem hagyták ott a karrierjüket. Dolgoznak, hivatásbeli kihívásaik is vannak, így teljes az életük.

Ahhoz, hogy sikeres otthonról dolgozó anyuka legyél, szükséged van az alábbiakra:
– a helyes hozzáállás
Attól, hogy otthonról végzed, az még munka. És nincs, aki megmondja neked, hogy mikor és mit kell csinálnod, szóval be kell tudnod osztani az időd. Ráadásul a leghatékonyabban akkor fogsz tudni dolgozni, amikor a baba alszik. És amikor valószínűleg te is fáradt vagy.
– egy terv
Ölbe tett kézzel várni, hogy téged találjon meg az álommunka, az nem fog menni. Komolyan kell dolgoznod azon, hogy megtaláld azokat a lehetőségeket, amelyek illeszkednek az időbeosztásodhoz.
– támogatás
Ne gondolod, hogy soha nem lesz „ütközés”. Időnként bizony olyankor fog szólítani a munka, amikor gyermekeddel kellene lenned. Ezért fontos, hogy a férjed, más anyukák, a baby sitter bevonhatóak legyenek, és ha muszáj, tudd kire bízni a gyermeked.
– racionális időbeosztás
A gyermek alvásideje neked azt jelenti: munkaidő! Készülj fel, hogy maximálisan ki tudd használni.
– „iroda”
Fontos, hogy elkülöníts egy helyet a munkának, ne a kanapén ülj le, öledben a laptoppal. El sem hiszed, milyen jó érzés lesz rázárni az ajtót.
– rugalmasság és rugalmasság
Ha a gyermeked beteg lesz, nem kell szabadságot kivenned. Lassulni fog a munka, de megállni nem. Be tudsz ugrani a boltba vásárolni, vagy ügyet intézni akkor, amikor neked alkalmas.
– bármikor szoptathatsz
Nem kell magaddal vinned a fejőgépet a munkahelyedre, hogy elkerüld a kínos helyzeteket. Sőt, tovább szoptathatod a gyermeked, ha szeretnéd.

Amire fontos figyelned
Attól, hogy otthonról dolgozol, még nem kell minden percedet a gyerekkel töltened. Az alábbiakat érdemes megfontolnod:
keress sportolási lehetőséget, amit össze tudsz egyeztetni a gyermekeddel
A csapatsportok például ilyenkor nem játszanak, mert nem szúrhatsz ki mindenkivel, ha folyton lemondod az utolsó pillanatban.
csinálj minden nap egy nem-gyerekes dolgot
Olvass el egy regényt – ami nem a gyereknevelésről szól – vagy böngéssz újságot, hogy megőrizd a kapcsolatod a külvilággal.
randi-este
Ha nem tudsz megfizetni baby sittert, akkor is jelölj ki egy-két estét a héten, amit a férjeddel töltesz. Töltsetek egy pohár bort, üljetek le a nappaliban, és szigorúan nem a gyerekkel kapcsolatos dolgokról beszélgessetek.
tarts szüneteket
Ne pörögj be nagyon, tarts öt perces szüneteket, amikor eszel valamit, vagy csak kiülsz a teraszra. Hidd el, jelentős lesz a pihentető hatása, ha néha kicsit kikapcsolod az agyad.

 

Neked mi a véleményed?

 

 

Forrás: Parenting

Fordította: Pethő Réka

Ez is tetszeni fog