Quantcast
Kezdőlap Szabadidő Azok az unalmas, vidéki nyarak….

Azok az unalmas, vidéki nyarak….

Évi Hernaez

Az élet úgy hozta, hogy messze sodródtam a nyugodt, csendes sárréti kisvárostól, ahol felnőttem. Spanyolországban alapítottam családot, 2000 km-re a gyökereimtől. Nagyon szerencsés vagyok, mert olyan életünk van, amiről mindig is álmodtam: utazhatunk.

Igyekszünk minél több helyre eljutni, idén júniusban már bejártuk Andalúziát, tavasszal pedig Észak-Portugáliában barangoltunk. Óriási kiváltság (amiért kimondhatatlanul hálásak vagyunk a sorsnak), hogy (nyilván bizonyos kereteken belül) bárhova elmehetünk, ahová szeretnénk. Megyünk is, amikor csak tudunk.

Van azonban egy fix utazás, amiről a világ minden pénzéért sem mondanék le: évente hazalátogatunk Szeghalomra, abba a városkába, ahol a csodás gyerekkoromat töltöttem, és ahol a családom él. Tavaly már az akkor éppen első szülinapját ünneplő kisfiunkkal mentünk, és sokkal jobban sikerült az út, mint ahogy vártuk. Az idei családi nyaralásunk után a férjemnek sajnos nem maradt több szabadsága, de addig erősködött, hogy menjünk csak nyugodtan nélküle, mígnem megvettem a repülőjegyet a fiamnak és nekem. Kettesben mentünk “haza” Magyarországra, és fantasztikus tíz napot töltöttük a családommal.

Spanyolországban Baszkföld fővárosának, Vitoriának egy csendes kertvárosi részében élünk. Hiába van udvarunk, lakunk egy óriási, fákkal és bokrokkal teli park mellett, mégis hiányzik az a nyugalom, az a hangulat, ami a szülővárosomban oly széppé tette a gyermekkoromat. Pablo, a fiam soha nem fogja igazán tudni, hogy hogyan nőtt fel az anyukája, de betekintést kaphat a vidéki vakációk alatt.

És hogy milyen élményekkel lettünk gazdagabbak a sokak szerint unalmas kisvárosi nyárban?

 

  1. Szalonnát sütöttünk! Nálunk ilyenre abszolút nincs lehetőség, a szalonnának már a gondolatától is frászt kapnak a mediterrán életmód szerint étkező spanyol családtagjaim. A kisfiam úgy ette a zsíroskenyeret hagymával az unokatesói között a földön ülve, hogy öröm volt nézni.

 

  1. Bátyám három kisfia izgatottan várta a spanyol unokaöcsit. A házuk udvarán hatalmas volt a hancúr, labdáztak, buborékot fújtak, futóversenyt rendeztek. Pablo megtanult olyan sebességgel motorozni, hogy azóta is csak rohanok utána, amikor sétálni megyünk.

 

  1. Apukám sajnos már évek óta nincs közöttünk. Szenvedélyes méhész volt. A testvérem most újjáélesztette ezt a csodaszép hagyományt a családban. Mostmár modern idők járnak, nem az erdőben pergetnek (veszik ki a mézet a kaptárakból), hanem hazahozza az isteni mannával teli kereteket, természetesen méhek nélkül, és az alsóépületben dolgoztunk együtt a gyerekekkel. Csurgott az aranyló méz, Pablo két kezét tartotta a kifolyó alá. A köhögése két nap alatt rendbejött, én pedig örökre bevéstem magamban a képet, ahogy az unokatesóival nyalogatták a mézet, nagyokat kacagva.
  2. A bográcsozás sem maradhatott ám el. Csülökpörkölt, csirkepörkölt, rotyogtak a finomabbnál finomabb hagyományos magyar ételek, amiket Spanyolországban lehetetlen ugyanolyanra megfőzni. Pablo úgy ette mindet kovászos uborkával, hogy azt hittem, kipukkan.

 

  1. Nagyi erkélyéről csipeszt dobálni igazi csibész dolog, már tavaly is huncutan villogott a szeme közben. Úgy látszik, nem felejtette el (vagy csak anyukám mutatta meg neki újra úgy, hogy én észre sem vettem), és kétnaponta szedegettük a ház előtt a színes csipeszeket. Milyen egyszerű játék is ez, mégis mennyire élvezte!

 

  1. Mindenhová biciklivel menni sem megszokott dolog nekünk. Igyekszem keveset használni az autót, de a távolságok miatt néha kikerülhetetlen, és a tömegközlekedés is nagyon jól működik Vitoriában. A kisfiam most aztán kiélvezhette a kerekezést, vigyorogva nézelődött a gyerekülésben.

 

  1. Mezítláb, mezítláb, mezítláb…

Itthon is sokat van cipő nélkül, de a játszótérre nem vihetem cipő nélkül. Se boltba. Se a villamoson. Na Nagyiéknál aztán nem sokat volt rajta szandál, minden este kefével kellett súrolnom a talpát. Öröm volt nézni!

 

  1. A gyerekkori barátnőm kislánya egyidős a fiammal. A Berettyó-parti séta és motorozás az egyik legszebb emlékem arről a nyaralásról.

 

A végtelenségig tudnám sorolni az élményeket, amiket a tíz nap alatt gyűjtöttünk, de nem akarom untatni az olvasókat. Azért írtam ezt a kis beszámolót, hogy megcáfoljam azt a kijelentést, miszerint vidéken, a nagyszülőknél nyaralni unalmas dolog. Hogy egy csendes vidéki kisvárosban nem lehet olyan jót vakációzni, mint a tengerparton. Egyáltalán nem így van, sőt! Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy menjenek a falusi, kisvárosi rokonokhoz, nagyszülőkhöz! A szép nyári emlékekhez nem kell sok pénz, nem kell külföldre utazni, drága szállodában megszállni. A kevesebb sokszor több, és az, ami nekünk jelentéktelen, unalmas apróságnak tűnhet, a gyerekeknek hatalmas kaland.

Éljenek a vidéki nyarak!

Ez is tetszeni fog