Quantcast
Kezdőlap KedvencekTudatos gyerekkor Baba-origami – összehajtogatott kisbabák a fotókon – Tényleg cuki?

Baba-origami – összehajtogatott kisbabák a fotókon – Tényleg cuki?

Kovács Móni

Egymást érik a cserépbe ültetett, kis kosárba elhelyezett általában meztelen, vagy vékony anyagba burkolt tündéri babák fotói. A képek tényleg nagyon aranyosak, de biztos, hogy ki kell tenni egy néhány napos kisbabát egy ilyen tortúrának? Tényleg megéri össze-vissza hajtogatni néhány lájk kedvéért? Vagy van, aki tényleg ezekkel a képekkel szeretne emlékezni a baba első napjaira?

A trend nem friss, már jópár éve fut a nagy közösségi oldalaknak (Facebook, Instagram) hála. Külön iparággá nőtte ki magát az újszülött fotózás, és külön szakembert is kíván a feladat. Ne értsetek félre: szerintem is fontos megörökíteni a kicsik első pillanatait, heteit, hiszen biztosan nem lesznek többet ilyen tündéri ártatlan kis lények, de mennyivel kedvesebb vagy természetesebb egy édesanyjával vagy apukájával összebújó kisbaba, mint egy erdei manónak öltöztetett pici!

Rákerestem a youtube-on néhány újszülött fotózásra, és egyáltalán nem tetszett, amit láttam. A gyerekek iránt tanúsított tisztelet hiánya, a kifacsart testhelyzetek egy védekezésre képtelen kisbabával szemben – nekem egyáltalán nem tűnik cukinak. Össze-vissza pakolgatják a picit, villannak a vakuk, sok ember van jelen. Az édesanya pedig mindvégig asszisztál. A kisbaba meztelen, a felnőttek felöltözve – hosszú nadrágban és hosszú ujjú pólóban dolgoznak. Öltöztetik, sapkát nyomnak a fejébe néhány jól sikerült kép miatt. Nézzétek meg például ezt a videót.

Miért veszélyes a babafotózás?

  1. A kisbabák szeme nagyon érzékeny. A vaku használata akár vakságot is okozhat, mint ennél a családnál, akik egyszerűen elfelejtették kikapcsolni a telefonon a vakut, amikor 3 hónapos (!) babájukat fotózták. A kisbaba a fél szemére megvakult a fotó készítése miatt.
  2. Vannak kifejezetten veszélyes pózok, amit szigorúan tilos otthon kipróbálni a kisbabákon! Valójában vannak olyan testhelyzetek, amiket csak Photoshoppal lehet elérni. Ha már újszülött fotózásra adjátok a fejeteket, mindenképp bízzátok igazi szakértőre, aki évekig tanulja és gyakorolja az újszülött fotózás csínját-bínját!

Személyiségi jogok

A babáról készült képek persze felkerülnek majd az internetre, esetleg bekerülnek a fotós portfóliójába, millióan látják majd, mire a kicsi már nem lesz olyan kicsi és esetleg zavarni kezdi a kéretlen népszerűség. Érdemes ezt is észben tartani, mielőtt tárcsázzátok a profi fotóst, és mindenképp beszéljétek meg a kép jogainak kérdéskörét is. Ami a megosztást illeti, már régebben írtunk róla, hogy ha már kerül fel fotó a gyerekről, akkor legalább zárt csoportba kerüljön, ahol csak azok láthatják, akiknek megengeditek. Első a biztonság!

Otthon, természetes környezetben

Aztán vannak olyan fotósok, akik hajlandóak egy egész napra „hozzátok költözni”, és tényleg elkapják a meghitt pillanatokat. A szoptatás, altatás, pelenkacsere néha könnyet fakasztó, néha vicces mementóit, amelyek igazán érdemesek lesznek a megemlékezésre. Én, ha valaha is szeretnék újszülött fotózást, biztosan egy ilyen fotóst keresnék magamnak.

Ti készítettek képeket a kisbabátokról? Stúdióban vagy otthon? Mi a véleményetek az összehajtogatott, kifacsart testű kisbabákról? Megéri egy jó fotó kedvéért kitenni ennek a piciket?

Kép forrása: https://www.freepik.com/free-photo/small-newborn-floral-basket_1722103.htm#page=1&query=baby&position=25

Ez is tetszeni fog