Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Biciklis szállítóeszközök körképe

Biciklis szállítóeszközök körképe

Czafrangó Ági

1 gyerek – 2 kerék, 2 gyerek – 4 kerék, vagy hogy is van ez?
Egy biztos: ha kibővül a család, a kerékpáros párok új dilemmája: hogy tudnak az önállóan még nem bicikliző gyermekükkel együtt gurulni tovább?

A gyerekülés

a legelterjedtebb szállítási mód, mellette szól a kedvező ár (újonnan már 10-15.000 Ft körül is hozzájuthatunk), a könnyű fel- és leszerelés, a praktikusság. Az előre szerelhető ülés előnye, hogy útközben is szemmel tarthatjuk gyermekünket, míg a csomagtartón szállítás esetében a visszapillantó tükörből követhetjük nyomon a „bebólintás” folyamatát. Mi ugyanis akárhányszor, akármilyen állapotban vittük így a gyermekünket, garantáltan elaludt, pedig az ehhez szükséges kényelmi feltételek egyike sem volt adott, a gyerek valószerűtlenül lógó fejjel szenderült álomra.
Nem mindenki számára komfortos megoldás a kerékpár gyereküléssel történő plusz terhelése, hiszen az eszköz súlya és súlypontja is megváltozik, ha utast szállítunk, így a kevésbé rutinos bringások számára kihívást jelenthet az egyensúly megtartása. A balesetveszély tehát fokozottabb, így mindenképpen viseljetek bukósisakot, vagy legalább is a gyerek fejére mindig tegyetek!

Utánfutó

Ennek az alkalmatosságnak több altípusa ismert, mégpedig:

Csomagszállító utánfutó

Nemcsak a gyerekek szállítása lehet kérdéses, de egy családi vagy baráti kerékpártúrát is megkönnyíthet, ha nem kell minden csomagot magatokra, vagy a bicikli vázára, csomagtartójára erősíteni. Sátrat, kempingezős, vagy pecázós kellékeket, egy napi hideg élelmet, zsák krumplit, bármit belepakolhattok, egészen 40 kg össztömegig (ez azért elég sok zsák krumpli).
25.000 Ft körül kapható ez az egy tengelyes, hátsó kis kerékkel rendelkező, ám nagy teherbírású szerkezet. Viszonylag könnyen felszerelhető, nem lóg ki oldalra, ezért a forgalomban nem zavarja a járműveket. Lapra szerelhető, szerszámok nélkül, és kis helyen szállítható autóban. Táskája kivehető, könnyen rögzíthető, tisztítható, a kedvező ár talán csak a táska anyagminőségében mutatkozik meg, ami könnyen kiszakadhat, de ez esetben más tárolóval is helyettesíthető. Hátránya még, hogy a bringát nehéz vele együtt stabilan letámasztani.

Ha a kihasználatlanság miatt nem vásárolnátok meg, egy-egy biciklitúrára akár bérelni is lehet!

Gyerekszállító utánfutó

Ha törékeny és mozgékony „csomaggal” utaztok, érdemes kipróbálni a kerékpár után csatolható kétkerekű utánfutót, melyben egy vagy két gyerek kényelmesen utazhat.
Előnye, hogy mindenféle időjárási viszontagságtól megvédi utasait: napellenző, esővédő, szúnyogháló is tartozik hozzá, télen pedig meleg takarókkal is körbe bélelhetjük a gyerekeket.
A kerékpár könnyen eldönthető, amíg a lurkók kiszállnak, így biztonságos és kényelmes a használatba vétele.

Mindezen előnyök ellenére hazánkban kevésbé elterjedt Nyugat-Európával és az USA-val szemben, valószínűleg azért, mert nálunk az úthálózat nem elég fejlett, másrészt a közlekedés kultúrája se felel meg a kívánalmaknak.

Emellett az összeszerelése is macerásabb, mint egy gyerekülésnek, a tárolása is nagyobb helyigénnyel jár.

A por védelme a gyerekek részére nem tökéletes, a hátsó kerék a port felveri, ezért érdemes akár házilag meghosszabbítani a sárvédőt a kerékpáron.

A széles, biztonságos bicikliutak hiánya, és a talaj közelében koncentráltabb szmog miatt nagyvárosok helyett inkább vidéki kisvárosok lakóinak előnyös eszköz a mindennapokban.
Fontos a magassági felfestés az utánfutóban, illetve a gyerekek összsúlya: általában 40 kg-ig terhelhetők.

Ára körülbelül 35-40.000 Ft-nál kezdődik, a felső határ a csillagos ég, ha már a multifunkciós, jogger babakocsivá alakítható utánfutókat is ide soroljuk. Egy tolókar és egy plusz támkerék felszerelésével történik a varázslat, így mindenki kedvére váltogathatja a gyerekkel biciklizést – futást – görkorizást.

Gyerekekkel, különösen utánfutóval közlekedve bizonyos sajátos közlekedési szabályokat is figyelembe kell venni.

Ha a gyerekek bemásztak és a 3+1 pontos biztonsági övvel becsatoltátok őket, az már fél siker!
De kizárólag csekély forgalmú mellékutcákon, vagy bicikliúton, illetve megfelelő szélességű járdán induljatok útnak! Itt a hangsúly a szélességen van, ugyanis ez a kiskocsi két keréken fut, ami fél méternél is szélesebb, tehát mielőtt elindultok a gyerkőcökkel, lehetőleg már járt, feltérképezett utakon haladjatok! Menetközben a szűk részeken néha érdemes hátranézni, hogy a hátsó kerekek tényleg elférnek-e az adott úton, nehogy fennakadjon a hátulja. Az is fontos szempont, hogy az út lehetőleg ne legyen 10%-os emelkedőkkel tarkítva, kivéve, ha pont az a cél, hogy kardio-edzést végezzetek.

A magas zászló, az erős hátsó LED-es lámpa és a fényvisszaverő csíkok elengedhetetlen kellékek hátulra.

Az ülőrész mögött csomagszállításra alkalmas hely is marad, erre a csomagtartóra még akár két kismotort, vagy futóbiciklit is rögzíthettek, hogy az úti cél elérése után a gyerekek mozgását is biztosítsátok.

Bérlési lehetőségek a teljesség igénye nélkül: itt, itt és itt.

Teherbicikli (cargo bike)

Ha mélyebben a zsebetekbe tudtok nyúlni (több százezres kategória), akkor beruházhattok egy teherbringára is, amivel kis gyereket, nagy gyereket, kutyát, macskát, de akár a fél házat is mobilizálni tudjátok. Tőlünk nyugatabbra (Ausztria) és északabbra (Hollandia) találkozhattok leggyakrabban ezzel a típussal, nálunk kuriózumnak számít. Pedig az utánfutós megoldáshoz képest könnyebben kezelhető (nem kell összeszerelni), könnyen irányítható, egyedül a tárolás és magának az eszköznek a szállítása jelenthet problémát (ehhez kell egy autós utánfutó is).

Félbicikli

Igen, van átmenet a passzívan utazó és a külön kerékpárral közlekedő gyerek között!
Ha már elég idős ahhoz, hogy önállóan is tekerjen (3-7 éves korosztály), de annyira még nem, hogy elengedjük őt a forgalomban, praktikus megoldás lehet egy, a felnőtt biciklijéhez rögzített, első kerékkel nem rendelkező félbicikli. Hátránya, hogy a gyerek nem tanul meg egyensúlyozni, előnye, hogy nem marad le mögöttünk, viszont garantált, hogy megelőzni se fog.

De a nagyobb gyerkőcök már szívesen hajtanak saját kerékpárt, és mi, szülők is szeretnénk, ha a gyerekek is elfáradnának a túra végére.

Bármelyik megoldást választjátok, a lényeg, hogy kerékpározni jó, környezetbarát, fitten tart, és a gyerekekkel is sok-sok közös élményt szerezhettek, nyaraláskor pedig a turistáktól mentes, autóval elérhetetlen helyeket is feltérképezhetitek!

Ez is tetszeni fog