Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Hány éves korban javasolt a fülbelövés?

Hány éves korban javasolt a fülbelövés?

Pöttyöslabda
fülbelövés

A fülbelövés optimális időpontjáról nagyon megoszlik a vélemény. Vannak szülők akik mihamarabb szeretnének fülbevalót csecsemőjük részére, és vannak szülők akik úgy gondolják, hogy majd akkor veszik igénybe a füllyukasztás lehetőségét, ha az a kislány saját akaratából történhet. Mindkét véleményt tiszteletben kell tartani.

“A védőnőm azt tanácsolta érdemes megvárni a két-három hónapos kort amikor már végleg kialakult a fülcimpa formája.”

Véleményem szerint a fülcimpa formája születéskor már kialakult, ami nem változik, idővel az arccal arányosan növekszik majd életünk végéig, de a formája változatlan marad!


“A barátnőm szerint csecsemő korban önzőség a fülbelövés a szülők részéről.”

– Ez egy szubjektív vélemény. A fülbelövés igénybevétele csecsemő korban valóban a szülők döntése, de szerencsére a kíméletes, humánus módszernek köszönhetően tényleg minimális fájdalommal jár. Amikor már a kislányok szeretnének fülbevalót (jellemzően 2-4 éves kor között) gyakran csak az egyik fülcimpáig jutunk el, a másik fülbe vagy egyáltalán nem tudok fülbevalót helyezni, vagy csak később. Nos ha engem kérdeznek én inkább választanám a csecsemőkori fülbelövést, mint a “birkózást” (ami szintén a szülők kényszerű döntése annak érdekében, hogy meglegyen gyermekük kívánsága). Mikor a kislányokra van bízva a döntés joga nem tudják, hogy mivel jár egy fülbelövés, szeretnék nagyon a fülbevalót de félnek és rendszerint szorongva érkeznek hozzám, hiszen a szülők korrekt tájékoztatójából tudják, hogy a füllyukasztás minimális fájdalommal jár, azonban a kellemetlen érzés nagyságát életkorukból adódóan nem tudják még felmérni. Véleményem szerint ez nagyobb küzdelem…

Azonban nagyon sok bátor kislánnyal is találkoztam már akik nagyon ügyesen, fegyelmezetten, boldog mosollyal vettek részt a fülbelövésen, erről íme egy rövid videó.

Mikor nem ajánlom a fülbelövést?

Érdemes olyan időpontot választani főleg a kisgyermekek, csecsemők esetében mikor a lehetséges zavaró körülmények kizárhatók. Figyelembe kell venni az etetés, altatás idejét, mert ha nem zavarjuk meg a babák napirendjét gördülékenyebb a fülbelövés menete. Továbbá nem tanácsos a fülbelövést elvégezni a kötelező védőoltással egy napon. A fülbelövés ugyan nem jár mellékhatásokkal, egészségkárosodással de a védőoltás után kialakulhat lázas állapot. A fülbelövéskor nem történik más csak a fülcimpát egy parányi részen átlyukasztjuk. A lázas gyerekek nyűgösebbek, ezért nem tanácsolnám még a fülbelövéssel is nyűgössé tenni őket. Nem csak az időpont hanem az életkor kiválasztása is fontos dolog. Csak akkor vállalom a fülbelövést ha a fülcimpa jelölése lehetséges. Minden kisgyerek külön egyéniség. Vannak olyan kislányok jellemzően 1 éves kor után 2-3 éves korig akik bizalmatlanok, nem szeretik az idegeneket, nem kommunikálnak és azt sem engedik, hogy közeledjek feléjük, nem hogy fülbevalót helyezzek a fülükbe. Ez  esetben értelmetlennek találom az erőszak alkalmazását a cél érdekében.

Csecsemők, kisgyermekek esetében, hogyan történik a fülbelövés?

Sokan viselnek fülbevalót ha, helyesen végzik a fülbelövést az tökéletesen veszélytelen beavatkozás. A fülbelövés bármely életkorban elvégezhető. A csecsemők fülbelövése egy kicsit speciálisabb módszert igényel, mert életkoruknál fogva nem lehetséges velük a kommunikáció, és még nem tudják a fejüket önállóan megtartani. A füllyukasztás akkor lesz tökéletes, ha a fülcimpa fertőtlenítése után a fülbevaló helyét jelölő apró pont optimális helyre kerül. A jelöléshez sok türelem és gyakorlat szükséges. Egy kicsit könnyebb dolgom van a nagyobb gyerekekkel, akik már kommunikálnak. Mielőtt elvégzem a fülbelövést tájékoztatom őket a beavatkozás minden lépésről, elterelve ezzel a figyelmüket, esetleges félelmüket. Elkerülve, hogy rögtön a fülcimpára terelődjön a figyelem, a kézfej bőrfelületén szemléltetem a jelölés mókás mozzanatait. Sajnos néhány kisgyermek szorongva érkezik hozzám a korábban lezajlott fül-orr-gégészeti betegségek, beavatkozások miatt. Ebben az esetben csak akkor nem szoktam javasolni a füllyukasztást, ha látom, hogy nagyon rémült és megtorpant, fél a fájdalomtól, a számára ismeretlen új beavatkozástól korábbi rossz emlékei miatt. A fülbelövés ne generáljon újabb kellemetlen maradandó rossz emlékeket, inkább várjunk ki, míg a füllyukasztás a gyermek saját kívánságára történhet.

Ősszel, télen a sapkás időszakban javasolt-e a fülbelövés, illetve ajánlott-e a fülbelövés hason alvó kisgyerekeknél?

Igen. Nem okozhat problémát a fülbevaló viselése ebben az időszakban sem. Amennyiben a fülbelövő szakember szakszerűen és pontosan végzi a fülbelövést, akkor a keletkezett lyuk iránya a fülcimpán az arccal párhuzamosan fut, így a fülbevaló szára nem az arcra merőleges, hanem vele párhuzamos, ezért sem szúrhatja a fülbevaló szárvége a fül mögötti területet. Így biztosan nem kényelmetlen a hason alvó vagy a télen, ősszel sapkát viselő kislányoknak a fülbevaló viselése.

A fülbelövés, füllyukasztás után mehetünk-e babaúszásra vagy nagyobb gyermek esetében uszodába, strandra?

Nem ismert, (amit a gyakorlat is igazol) hogy problémát jelentene az uszoda, strand vagy a fürdővíz használata a fülbelövést követően. Gyermekeink függetlenül attól, hogy kicsik vagy nagyok időnként sajnos elszenvednek kisebb vagy nagyobb hámsérüléseket (csecsemők például pelenkakiütést, nagyobb gyerekek horzsolást, vágást, elvakart rovarcsípést). A felsorolt esetekben természetesen a sérülés nagyságát és mélységét mérlegelve nem teszünk egyéb óvintézkedést, este a szokásos módon megfürdetünk és amennyiben a heti programban szerepel az uszoda illetve nyáron a strand használata részt veszünk rajta. A fülbelövés után a fülcimpán keletkezett apró kis seb nagysága sem indokolja az uszoda, strand vagy a fürdővíz mellőzését. Az elmúlt évek alatt soha nem tapasztaltam elváltozást abból adódóan, hogy a fülbelövést követően a fülcimpa vízzel érintkezett. Amennyiben a víz problémát jelentene, nem csak a fülcimpára lenne veszélyes. Így bátran ajánlom az uszoda, strand, vagy a fürdővíz használatát.

Forrás: https://www.fulcimpalyukasztas.hu/Gyakran-ismatelt-kerdesek

Ez is tetszeni fog