Quantcast
Kezdőlap Szórakozás Bogyó és Babóca újra a filmvásznon!

Bogyó és Babóca újra a filmvásznon!

Pöttyöslabda

A sorozat negyedik részét Tündérkártyák címmel április 2-tól vetítik a mozikban.

Bartos Erika Bogyó és Babóca meséi több mint 15 éve töretlen népszerűségnek örvendenek a legkisebb korosztály körében. A csigafiú és a katicalány történetét 2010 óta három alkalommal már a filmvásznon is láthatták a gyerekek a KEDD Stúdió jóvoltából. A magyar filmgyártás történetében egyedülálló eredményként elkészült az elmúlt évtized legsikeresebb magyar gyerekfilm-sorozatának negyedik része, amelyet Tündérkártyák címmel április 2-tól tekinthetnek meg az érdeklődők. A sorozat több új, köztük egy kerekesszékes szereplővel is gazdagodott.

Az előző három részhez hasonlóan a Tündérkártyák című rajzfilm elsősorban a 2-6 éves gyerekeket szólítja meg. A Pro Familiis, Aranykönyv és Janikovszky Éva-díjas író, Bartos Erika bájos karakterei játékosan, különböző kalandokon keresztül fedezik fel az őket körülvevő világot. A 13+1 epizódból a gyerekek megtudhatják többek között, kinek gyűjtötte a tengerparton a legszebb kagylókat Ugri és Szellő, hogyan jut el egyedül a tücsök koncertjére a Holdbogár, aki nem tud járni, vagy hogy mi sül ki abból, ha a kicsiknek és nagyoknak együtt kell fociznia. A Bogyó rajza című történet arra világít rá, hogy amit valaki csúnyának tart, azt más szépnek láthatja, hogy néha az elrontott, ügyetlen dolgokból születnek a legszebb alkotások, míg a Buborék és a Tündérkártya epizódok az óvodások közti konfliktusok feloldására mutat példát.

A Bogyó és Babóca negyedik részének bemutatása kapcsán Bartos Erika elmondta, hogy a kisgyerekek csak akkor zárják szívükbe a mesét, ha értik és érzik, hogy hozzájuk szól. „Ma a Bogyó és Babóca sorozat már egy tág univerzumot alkot, de számomra ugyanazt a kedves világot jelenti, mint a kezdetekben. A mesekönyves pálya mozgatórugója az ihlet, az egyedi ötlet, a gyereklélekre nyitott rezonancia, az óvodás korosztállyal való összhang, szimbiózis, ami belülről fakad, nem lehet máshonnan meríteni, vagy iskolapadból tanulni. Rendszeresen tartok meseprogramot az ország megannyi településén és határon túli magyar vidékeken, mindegyik találkozás ugyanolyan szép. A gyerekek a szívükkel látnak, számomra az ő szeretetük jelenti az igazi elismerést.”

Az új szereplő, Holdbogár megjelenésével az animációs film forgatókönyvét is jegyző Bartos Erika a fogyatékossággal élőkre is ráirányítja a fiatal nézők figyelmét ‒ ami fontos üzenete az új filmnek. „Szívet melengető, ahogyan Holdbogár figurájával a fogyatékosság témája megjelenik a mesében: természetesen, kedvesen, segítségadásra, összefogásra sarkalva. Ennél szebben talán nem is lehet a megismerés, az elfogadás fontosságát közvetíteni a legfogékonyabb korosztály számára!” – hangsúlyozza a legkisebbek érzékenyítésének jelentőségét Koós-Lukács Tímea, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) kommunikációs igazgatója.

A mesélőnek és közel félszáz szereplőnek a hangját továbbra is Pogány Judit, Kossuth- és Jászai Mari-díjas kiváló színművész kölcsönzi, felelevenítve a magyar szinkron-színészet legnemesebb hagyományait. A sorozat hangzásvilágát és zenéit a Kifli Zenekar alkotta.

A könyvek filmes adaptációjáról Bartos Erika elmondta, hogy „a film számos apró részlettel gazdagította a meséket, a mozgások karakteresebbé tették a figurákat, Pogány Judit hangja életre keltette a mesehősöket, miközben a történetek és a rajzi világ mit sem vesztett a könyvben megszokott stílusból.” A Kedd Stúdió kapcsán az írónő megjegyezte: „Szerencsés vagyok, több mint egy évtizede dolgozunk együtt összhangban, egymást inspirálva. Jobb filmes partnert el sem tudnék képzelni.

A rajzfilm rendezője, Antonin Krizsanics az előző évadokhoz hasonló figyelemmel és odaadással dolgozott azon, hogy az egyedi mozdulatokkal, mozgásformákkal életre keltett szereplők épp olyan szerethetők legyenek, mint a könyvekből megismert, kézzel megrajzolt karakterek. A film másik rendezője és egyben producere az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza hangsúlyozta: „A negyedik Bogyó és Babóca sorozat és mozifilm ugyanazzal a nagy szakmai és emberi gondossággal készült, mint a korábbi epizódok. Azzal a felelősség-érzéssel és alapossággal, amellyel csakis a legkisebbek számára készít ajándékot az ember.”

A Bogyó és Babóca korábbi részei számos hazai és nemzetközi elismerésben részesültek az elmúlt évek során: 2011-ben a legjobb rajzfilmnek választották a Jiangyini Nemzetközi Gyerekfilm-fesztiválon, 2013-ban pedig az olaszországi Premio Cartoon Kids díjat és a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál közönségdíját is elnyerte. 2017-ben a Bogyó és Babóca rajzfilm megkapta a zsűri különdíját Hszianban, a 6. Nemzetközi Animációs Fesztiválon.

TÜNDÉRKÁRTYÁK RAJZPÁLYÁZAT ‒ A film bemutatása alkalmából a KEDD Stúdió Bartos Erika közreműködésével országos rajzpályázatot hirdetett meg óvodák részére.

 

A Bogyó és Babóca 4. – Tündérkártyák április 2-ától látható országszerte a mozikban.

A film korhatár nélkül megtekinthető.

Ez is tetszeni fog