Quantcast
Kezdőlap Szórakozás Samsara Fesztivál

Samsara Fesztivál

Spuriga Dóra

Ozora közben és után rendezik meg, immár 5. alkalommal a Samsra Fesztivált Siófokon. Czinkoczky Csaba szervezővel beszélgettünk arról, hogy miért is érdemes gyerekkel fesztiválozni.

Hogy jött a Samsara Fesztivál ötlete és mi a célja?

Abból az érzésből fejlődött ki, hogy nem szeretjük a kommersz, harsány fesztiválokat, ahol minden a pénzről szól, és ennek alternatívájaként hoztuk létre a Samsarát. Az időzítés is direkt van így, Ozora után, és mindig valami nagy eseménnyel egy időben, most a Szigettel augusztus 3-12-ig. A kifelé szereplés helyett a befelé figyelés van a fókuszban. Olyan itt a közönség, mint egy hatalmas baráti kör, egy igazi katlan, aminek lelke lesz és megtelik tartalommal..

Ötödik alkalomommal rendezitek meg a fesztivált, mivel készültök most?

A Samsarára látogatók 81%-a külföldi (jönnek Skandináviából, Brazíliából, Mexikóból is), így igyekeztünk egy változatos line up-ot összeállítani előadók tekintetében. Két részre bontottuk idén a fellépőket, az első felében a világzenei vonalra koncentrálunk inkább.

A jóga falu programja is duplázódott, még több sátor lesz és még több foglalkozás.

Lesz a gyerekek részére külön „gyereksarok”, ahol leginkább újrahasznosított anyagokból kézműveskednek majd, hozzáértő, fesztiválokon (is) dolgozó pedagógusokkal.

Miben változtattatok az előző eseményekhez képest?

Nincs befektető, ez egy baráti szervezés, kevesen vagyunk, és persze hibázunk is sokat, de ezekből mindig tanulunk, minden évben fejlődünk.. Igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni az infrastruktúrára, logisztikára, a gördülékeny beléptetésre.

Idén megpróbálkozunk a zero waste-el, reméljük ebben a fesztiválozók is segítségünkre lesznek!

Idén a sok étterem helyett az alapítványunk konyhája fogja biztosítani az ételeket az odalátogatóknak. A Krúdy Gy. Szakközéspiskola Szakácsképzőjével, helyi alapanyagokból készítjük majd a főleg zöldséges finomságokat.

Még egy fontos újítás: nem az előző években megszokott helyen lesz a beléptetés, hanem a Töreki Vendéglőnél. Ha valaki gyalog vagy vonattal érkezik, akkor a Töreki vasútállomáson szállhat majd fel a shuttle buszainkra.

Érdemes gyerekkel fesztiválozni?

Persze, abszolút érdemes és ez is egy fő szempont a szervezésnél. Rengeteg családos jön. Sok gyerek van, bandáznak, együtt játszanak. Az újszülöttől kezdve minden korosztály megtalálható. Az előző években volt kimondott gyerek megőrző rész, de tapasztalat alapján ezeket nem annyira vették igénybe a szülők. Mindig különböző helyeken alakultak ki maguktól a gyerekes részek, amik remekül igénybe vehetők, amikor pl. Anya elmegy egy jóga órára. 12 éves korig kísérővel a gyerekeknek ingyenes a belépés.

A fő színpad a chill barátságos a fülnek, gyerekeknek sem zavaró. A gyerekek biztonsággal sétálhatnak a fesztivál területén. Különböző workshopok lesznek, melyeket úgy alakítottunk ki, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat, pl. fakorongra festés.

Jól tudom, hogy állatmentéssel is foglalkoztok?

Igen, ez egy 40 hektáros gyönyörű terület, és gondolkoztunk azon, hogy miként lehetne még hasznosítani, amikor épp nem a fesztivált tartjuk itt. Jelenleg 13 ló és 43 kecske van és egy állatmenhely szerű rezervátum alakult ki. Az év további részében is rendszeres az együttműködés különböző szervezetekkel elég sokféle gyerekes workshopot tartunk. A gyerekek megismerkedhetnek az állatgondozással, fejhetnek kecskét. Vagy kiemelném még a természetfotós foglalkozást is, amikor egy fotós segítségével betekintést nyerhetnek ebbe a világba. Szóval ez nem csak egy állatsimogató, hanem kreatív foglalkozásokon keresztül igyekszünk nekik megmutatni minél több dolgot.

A fesztivál ideje alatt is, segítőkkel látogathatóak lesznek az állatok, de persze csak úgy, hogy az a nyugalmukat ne zavarja.

Várunk mindenkit sok szeretettel a Samsara Fesztiválra!

Képek forrása: saját képek és a Samsara Fesztivál Facebook-oldala

Ez is tetszeni fog