Quantcast
Kezdőlap Aktuális Covid 19 szűrésen voltunk

Covid 19 szűrésen voltunk

Spuriga Dóra

Mivel a fiamnak március elején 40 fok feletti láza volt, rá nemsokkal pedig a férjem is lebetegedett, de ő csak két napot maradt otthon torokfájással, így őszintén reménykedtem benne, hogy hátha átestek, átestünk a korona víruson.

Körbejártam a témát, megnéztem, hogy kik készítenek szűrést Budapesten magán úton. Egészen 9.000 Ft-tól 35.000 Ft-ig találtam lehetőségeket, a vénás vérvételtől a 15 perces ujjbegy megszúrását követő vérből kimutatott ellenanyag vizsgálatokon át.

Az összes vizsgálat szerológiai vizsgálat, mely annyit jelent, hogy az immunrendszer fertőzésre adott válaszát mutatja ki. Az immunrendszerünk a fertőzésre válaszul különféle immunglobulinokat termel, amelyek közül a szerológiai teszt az IgM és az IgG molekulákat mutatja ki. A fertőzés után, kb. 5-7 nappal az IgM jelenik meg és nagyjából négy hétig marad pozitív. Ezt követi, körülbelül a fertőzés után 2-4 héttel az IgG, amely jelen ismereteink szerint a tartós védelmet szolgálja.

A szerológiai teszt elvégzése azoknak lehet indokolt, akik nem mutatnak tüneteket (esetleg korábban rosszul érezték magukat, enyhébb tüneteik voltak) de kíváncsiak arra, hogy átestek-e már a fertőzésen. (Forrás: mammutegészségközpont.hu)

Egy 14.000 Ft/fő vizsgálatot választottunk végül ki, amit egy budai egészségközpontban végeztek el. Előtte felhívtam őket, és elmondták, hogy 5 éves kor felett elvégezhető a vizsgálat.

Másfél hétre rá, időpontra mentek, de így is 40 percet kellett várakozniuk. Ami meglepő volt számomra, hogy a férjem nem mehetett be a 10 éves fiam vérvételére, de szerencsére kedves és gyors volt a doktornő, így végül ezzel nem volt semmi gond. A váróban négy fő tartózkodhatott egy időben, de maszkot mindenkinek viselnie kell, ha valakinek nem volt, annak adtak.

Egyszer használatos tollat kaptak, de a kérdőív kitöltése után volt, aki ezeket a tollakat visszatette a tartóba (lehet, hogy érdemes sajátot vinni). A kérdőíven olyan kérdések szerepeltek, mint pl. lázas vagy-e? Köhögsz? Mikor jelentkeztek a tünetek? Az elmúlt két hétben kapcsolatba léptél-e coviddal fertőzött beteggel? Stb.

Hamar túlestek a vérvételen, és már másnap délelőtt emailen jött is az eredmény.

Reménykedtem benne, hogy talán már túl vagyunk az egészen, de sajnos vagy szerencsére (nem is tudom) negatív lett a tesztjük.

Ez is tetszeni fog