Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Csináltass a gyereknek diákot!

Csináltass a gyereknek diákot!

Kaveczki Andrea

Lassan tényleg itt a tavasz, csiripelnek a madárkák, szárba szökkennek a sárga kikericsek, medvehagymától zöldellik a dégi kastélypark. A kikelettel együtt azonban beköszöntött az ügyintézés is. Félelmetesen rohan az idő, néha csak a szennyes körfogásából veszem észre, hogy ismét eltelt egy hét.

Szeptembertől iskola, készülnek az igazolások, „Ezt add le!” „Amazt vidd oda!” „Jelentkezzetek be!” „Nyilatkozz!” És végül: „Csináltass a gyereknek diákot!” Ez a feladat sokkolta a mostanság amúgy is vibráló lelkemet. Pimaszul szembesített azzal, hogy most már tényleg csak néhány hónap és az én pici – hiszennemrégenszületett – lányom iskolába megy.

A hivatali ügyintézés az emberek számára „feláll a hátamon a szőr” kategóriába esik. Úgy tekintünk rá, mint egy fertőző betegségre: de jó lenne megúszni, elkerülni! Még én is, pedig nekem majdnem hogy szakmába vág. Ennek ellenére mély levegővel és erős elhatározással kitapostam az utat, tájékozódtam, gyűjtöttem tapasztalatot.

Azt se tudom, hol álljak neki!?

A hadviselés a kormányablaknál (okmányirodában) indul. Ha csemeténknek van érvényes személyi igazolványa, akkor elegendő az egyik szülő és a kismókus (fénykép miatt az ő jelenléte elkerülhetetlen) Ha nincs személyi igazolványa, akkor viszont mindkét szülőre szükség lesz, hiszen mindkettőjük aláírása kelleni fog ahhoz, ami most nincs: a személyi igazolványhoz. Ez alapján elkészül majd a NEK adatlap (erről később még írok.)

Mit vigyünk magunkkal, ha van személyi igazolványa a gyermeknek?

Én bedossziéztam mindent, ami az elmúlt 6-7 évben összegyűlt, és ami valóban szükség volt:
• személyi igazolvány,
• lakcím kártya
• szülők személyi igazolványa és lakcímkártyája
• maga a gyermek (még mindig a sztárfotó miatt)

Gyakori, hogy nincs személyi igazolványa a gyermekünknek. Lássuk, ehhez mi szükségeltetik?

• Érvényes útlevél (amennyiben rendelkezik vele, be kell mutatni),
• A szülők (törvényes képviselők) együttes jelenléte, hiszen az okmány kiadásához közös hozzájáruló nyilatkozatukat egyidejűleg teszik meg.
• Az egyik szülő személyes megjelenése esetében a másik szülő írásos magánokiratba foglalt hozzájáruló nyilatkozata.
• Elvált szülők esetében a törvényes képviselőnek – a szülői felügyeletet gyakorlónak – a gyermek elhelyezéséről szóló eredeti jogerős bírói ítéletet,
• amennyiben szülő(k) elhunyt/ak a halotti anyakönyvi kivonat(ok) be kell mutatni.
• A szülő (törvényes képviselő) érvényes személyazonosságot igazoló okmánya (személyazonosító igazolvány, kártyaformátumú jogosítvány)

Nagy segítség ezen kívül:
• A gyermek születési anyakönyvi kivonata, lakcímkártyája

A kormányablakban tehát igényelni kell egy NEK (Nemzeti Egységes Kártyarendszerhez) azonosítót, ezzel együtt készül egy fénykép, a beiratkozáskor már ezt kell magunkkal vinni a suliba, ahol jelezzük, „jaj, de nagyon szeretnénk diákigazolványt”, ha ez megvan, akkor pedig bőszen érdeklődünk, mikor érkezik meg?

Szóval a látszat ellenére nem olyan vészes, főleg, ha jelen van mindkét szülő, a gyermek, és mindannyiunk minden pedigréje.

Vizuális típusoknak találtam egy folyamat ábrát a szakszervek honlapján, itt összefoglalva látható az eljárás menete.

Ez is tetszeni fog