Quantcast
Kezdőlap Aktuális Egy arénás hétvége, ami csak a játékokról szól

Egy arénás hétvége, ami csak a játékokról szól

Pöttyöslabda
játék

Jubileumi eseményre készül a JátékNet Webáruház: 10. alkalommal rendezik meg az Ország Játéka versenyt, amelyre idén összesen 87 játékot neveztek be. A legtöbb nevezés most is a társasjáték kategóriában, azon belül is a kicsiknek szánt játékokban érkezett. A közönségszavazás már elindult, voksolni a www.orszagjateka.hu oldalon lehet 2023. november 6. (hétfő), éjfélig. Tekintettel a tavalyi Játszónap nagy sikerére, a szervezők idén is lehetőséget nyújtanak arra, hogy a kicsik és nagyok a benevezett játékokat élőben kipróbálják. Az eseménynek ismét a Groupama Aréna ad otthont 2023. november 5-én (vasárnap), ahol számos meglepetéssel és sztárfellépővel várják az érdeklődőket.

A játékok népszerűsége továbbra is tagadhatatlan: 2023-hoz képest 17 játékkal több nevezés érkezett a legnagyobb játékgyártóktól. A kicsiknek szánt társasjátékok is egyre népszerűbbek, idén ebben a kategóriában érkezett a legtöbb pályázat. A kategóriák módosultak, és bővült a számuk is. A pályázók 9 csoportban indulhattak a játékukkal, köztük a „klasszikusnak” számító bébijáték és családi/parti társasjáték kategóriában, de újdonságként lehetett nevezni gamer társasjátékot, járműveket, STEM- és szerepjátékot is.

Csakúgy, mint tavaly, a kategóriák győzteseit most is a közönségszavazás és a szakmai zsűri véleménye alapján díjazzák. A 6 fős zsűri tagjai között van gyermekpszichológus, óvodapedagógus, védőnő, producer, énekesnő és színésznő is, akik előre meghatározott kritériumok alapján osztályozzák és értékelik a versenyben lévő játékokat.

„A szakmai zsűri tagjaként minden évben nagyon várom az Ország Játékát, hiszen a közös játék az egyik legnagyszerűbb kapcsolódási lehetőség, és nem csak a gyerekek számára. Ebben az évben átalakítottuk a nevezési kategóriákat, sokkal nyitottabbá téve ezzel a gyártók számára a nevezés lehetőségeit, és kinyitva az utat például a társasjátékok egy speciális kategóriája, a gamer játékok előtt. Az, hogy idén talán a szokásosnál is több társasjátékot neveztek, azért is öröm számomra, mert mutatja azt az igényt, amelyet ezek a játékok céloznak: az együttjátszás, a közös, minőségi idő eltöltésének a fontosságát mondta Labancz Dániel gyermekpszichológus, aki évek óta tagja az Ország Játéka verseny zsűrijének.

Jó hír, hogy ismét lesz Játszónap, ahol a nagyközönség élőben is kipróbálhatja a játékokat. Őri Gergely, a JátékNet Webáruház ügyvezetője szerint idén is nagy érdeklődés övezi majd az eseményt: „Hatalmas felüdülés volt számunkra, hogy 1 év kihagyás és egy megszorítások között megrendezett mini Játszónap után tavaly végre egy igazán fergeteges eseménnyel koronázhattuk meg az Ország Játéka 2022-es kiadását. A magas létszám – több mint 1500 fő – és a résztvevőktől érkező pozitív visszajelzések megerősítettek abban, hogy igenis szükség van erre az eseményre, és ez minden évben olyan alkalom lehet, amelyet a családok már hetekkel előre bejelölnek a naptárjukba. Az idei év azért is különleges, mert a verseny a 10. születésnapját ünnepli, így egy jubileumi Játszónappal készülünk a közönségnek, amelyre még több meglepetéssel és koncerttel készülünk, a díszletet pedig az idei év legikonikusabb filmje, a Barbie is nagyban inspirálta. A Facebook-esemény és maga a szavazás nagy népszerűségnek örvend, ezért úgy gondolom, hogy idén még a tavalyinál is több résztvevőre számíthatunk.”

A szavazás lezárta előtt 1 nappal, 2023. november 5-én (vasárnap) megrendezésre kerülő eseménynek a Groupama Aréna ad majd otthon, ahol a játékok mellett számos más délelőtti és délutáni programmal, valamint sztárfellépővel várják az érdeklődőket. A Barbie rajzfilmek énekhangja, Vágó Bernadett délelőtt és délután is fellép a Barbie-filmekből ismert népszerű dalokkal.

A koncerthangulatról Kovácsovics Fruzsina énekesnő, óvodapedagógus, a JátékNet Webáruház nagykövete és oszlopos zsűritagja is gondoskodik. Az esemény többek között azért is lesz rendhagyó, mert idén először 50, tartósan beteg gyermeknek biztosítanak ingyenes belépési lehetőséget a vasárnap délutáni programokra. A szerencsés résztvevők kiválasztásában a LáriFári Alapítvány nyújt segítséget.

Az óvodák és bölcsődék kreatív alkotói szintén versenybe szállhatnak alkotásaikkal. Ehhez nem kell mást tenniük, mint lerajzolni saját csoportjuk kabalaállatkáját. A rajz bármilyen technikával készülhet (mozaikdarabok, papírmasé, fonal stb.). A lefotózott művet a nyereményjáték Facebook-posztja alá kell kommentelni, megjelölve a beküldő óvoda vagy bölcsőde nevét. A kisorsolt intézmény nyereménye egy 50.000 forintos ajándékcsomag.

A JátékNet Webáruház a szavazókról sem feledkezett meg: közülük 100 nyertest sorsolnak ki, akik egy-egy 2000 forintos vásárlási utalvánnyal lesznek gazdagabbak. A főnyeremény egy 50.000 forintos JátékNet-ajándékutalvány, amelyet szintén a szavazók között osztanak ki.

A jótékonysági célokat is szolgáló szavazás során a közönség megadhatja egy-egy általa választott bölcsőde és óvoda nevét. A legtöbb szavazatot összegyűjtött intézmények 50.000-50.000 forint értékű ajándékcsomagban részesülnek.

Szavazni 2023. november 6. (hétfő), éjfélig lehet a https://www.orszagjateka.hu oldalon, az eredményhirdetésre 2023. november 9-én kerül sor.

Játékpiac-kutatási eredmények

A GfK Piackutató Intézet adatai alapján a tavalyi évivel összehasonlítva a hazai játékpiac 2023 első nyolc hónapjában volumen szempontjából kismértékű csökkenést, érték tekintetében viszont enyhe növekedést mutatott. Az internetes gyerekjáték-forgalom csökkent, ezzel szemben a bolti nőtt. A jelenlegi gazdasági helyzetnek betudhatóan észrevehető azonban, hogy a vásárlók a játékszektorban is próbálnak alacsonyabb árú termékeket választani. Ami pedig a környező országokat illeti, a Cseh Köztársaság gyerekjáték-forgalma Magyarországéhoz hasonlóan csökkent, Romániában ugyanakkor a számok – érték és volumen szempontjából is – növekedést mutattak.

Ez is tetszeni fog