Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Egy kis változtatás a beszédmódban, és sikeresebb gyereket tudsz nevelni

Egy kis változtatás a beszédmódban, és sikeresebb gyereket tudsz nevelni

pottyos
beszédmód

Nagyon egyszerű, mégis a legtöbb szülőnek eszébe sem jut odafigyelni rá.

Amikor terhes vagy, mindenféle könyvet elolvasol, amiből megtudod: hogyan etesd, altasd a gyereked, milyen változásokra számíts a testeden. Arról viszont kevés szó esik, hogy mit tehetsz a nevelés során a gyerekedért, hogy sikeresebb legyen.

Dr. Carol Dweck kutató egészen új nézőpontból közelíti meg a motiváció kérdését. Azzal foglalkozik, hogy hogyan lehet statikusság helyett a haladást az alapvető iránynak tekinteni.

Például: azért dícsérd meg a gyereked, hogy képes a tanulásra, ne azért, mert okos.

Hogy érthetőbb legyen, mutatunk még néhány példát:

Statikus: Elolvastad azt a mondatot a könyvben – milyen okos vagy!
Haladó: Elolvastad azt a mondatot a könyvben – olyan keményen dolgoztál, hogy megtanuld, hogy kell, és most már tudod! Gratulálok!

Statikus: Olyan gyorsan megcsináltad azt a kirakóst – olyan okos vagy!
Haladó: Ne haragudj, hogy pazaroltam az időd ezzel a könnyű kirakóssal – hadd keressek neked egy nehezebbet, ami nagyobb kihívást fog jelenteni. Tudom, hogy meg tudjuk csinálni!

Statikus: 80%-os lett a feladatsorod. (és tovább lépsz a következőre)
Haladó: 80%-os lett a feladatsorod, tehát már nagyon közel vagy, hogy megtanuld! Ha átnézed, miket rontottál, biztos, hogy holnap már 100%-os leszel!

Csak egy kicsit változtatsz az átadott üzeneten, de a hatás nagy lehet!

Ha megváltoztatod a megközelítést, amivel dícsérsz, akkor megváltoztatod azt is, hogy mi számít értéknek. Nem a gyerek eredendő okossága, hanem a tanulás folyamata.

Így a gyerek önértékelése nem attól fog függeni, hogy sikerül-e valamit elsőre elsajátítania, hanem tudja, hogy büszke lehet magára, amiért elkezdte tanulni és megpróbálni.

Ez nem csak egy hippi szülői trend

Dweck már tesztelte az elméletét, és azt találta, hogy működik a gyerekekkel. Nagyjából ugyanolyan képességű iskolásokat két csoportra osztott, és megnézte, kinek lesznek év végére jobbak az eredményei: a statikus, vagy a haladó gondolkodást erősítő üzeneteket kapóknak. A haladó gondolkodással közvetített üzeneteket kapók sokkal jobb eredményeket értek el.

Miért egyértelmű az eredmény?

A statikus szemléletű gyerekeknek egyetlen célja van az iskolában: okosnak tűnni minden helyzetben. Így minden cselekvésük arra fog irányulni, hogy elkerüljék az olyan helyzeteket, ahol esetleg alulmaradhatnak. Eközben a haladó szemléletben dícsért gyerekek számára alapvetés, hogy az intelligencia fejleszthető, és a fő szempontjuk a tanulás.

Sosem késő elkezdeni ennek a szemléletnek a használatát, de egészen kicsi kortól alkalmazható.

Forrás: upworthy.com

Ez is tetszeni fog