Quantcast
Kezdőlap Aktuális Érzések krízis idején – hogyan éljük meg jól?

Érzések krízis idején – hogyan éljük meg jól?

Varga Szilvia
érzések

Aggodalom, zavarodottság, szorongás, bizonytalanság… csak néhány érzés azok közül, amelyek eluralkodhattak most rajtunk a körülöttünk zajló események miatt.

Küztük kiemelkedik bizonyára legtöbbünknél a félelem, amely átitatta a napjainkat. A félelem a túlélés egyik eszköze, egyfajta védelmi mechanizmus, így mindenkiben jelen van. De nem hagyhatjuk, hogy eluralkodjon rajtunk!

Mit tehetünk, hogy legyőzzük a félelmet?

 • Ha már képesek vagyunk rájönni, mitől félünk, és szembenézünk a félelmünkkel, bátorság, büszkeség, önbizalom tölthet el bennünket, amelyek pozitív érzések, és helyébe léphetnek a kellemetlen érzéseknek.
 • Legyünk tudatosak! Figyeljünk meg rendszeresen, hogy mi okoz félelmet és miben nyilvánul meg? Van-e testi tünetünk? Amit épp teszünk, inkább megnyugtat vagy szorongást kelt? Ha utóbbi, akkor hagyjunk fel vele, ha lehet. Pl. ha a hírek olvasása vagy a határon való segítés lejjebb húz minket, akkor kevesebbet olvassunk híreket és segítsünk másként (rendeljünk online ételt és küldessük a szeretetszolgálatoknak, segítsünk pénz adománnyal).
 • Adjunk szeretetet! Legyenek szeretetteljes kapcsolataink! Sokszor a puszta fizikai jelenlétünk megnyugtatóan hat a másikra és elég ahhoz, hogy elcsitítsa a másik félelmeit. Nem hiába tulajdonítják sokak gyógyulását Teréz anyának, aki sok esetben nem adott mást, mint feltétel nélküli szeretet.

A félelem mellett persze sok más érzés is kavaroghat bennünk, sokszor akár egy időben élhetünk meg kellemetlen és kellemes érzéseket is. Lehetünk akkor is boldogok, amikor épp katasztrófa zajlik a világban, mert pl. a családunkban épp örömteli események történnek, de le is blokkolhatunk a tőlünk több ezer km-re lévő események miatt.

Hogyan kezeld az érzéseidet nehéz helyzetben:

 • Ne legyen tabu! Beszélj róla, gondold végig, ismerd fel az érzéseidet, a gondolataidat, a véleményedet a kialakult helyzet és a jövő kapcsán! Ha gyermeked kérdez, vele is beszélgess, korának megfelelően. Ha kíváncsi és kérdez, akkor – ha tőled nem tud választ kapni -, mindenképp keres majd választ máshonnan: kortársaktól, más felnőttektől, internetről. Jobb, ha ti beszéltek egymással.
 • Beszélj az érzéseidről! Miután tisztáztad magadban, mik kavarognak benned, beszélj a pároddal, barátaiddal, bárkivel, akivel úgy gondolod, tudsz minderről bizalom és elfogadás mellett beszélni. A gyermeked érzéseit is hallgasd meg, legyél őszintén kíváncsi, érezzen bármit!
 • Ne bagatellizálj! Bármilyen érzés rendben van. Az is, ha épp örömet érzel, mert nagyszerű dolog érkezett az életedbe, il. az is, ha szorongsz, félsz, szomorú vagy. Gyermeked érzéseit se értékeld, minősítsd! Hallgasd meg őt!
 • Találd meg a szükségleteidet! Mi segíthet a kellemetlen érzések elűzésében? Mi hiányzik, mire van szükséged? Ki tud ebben segíteni? Ha egyedül nem boldogulsz, kérj segítséget! Nem szégyen, ha nehezen birkózol meg a helyzettel. Gyermeked esetében is keressétek meg, mi lehet az ő szükséglete és hogy teljesíthető?
 • Azzal foglalkozz, amire van direkt ráhatásod! Ez nem jelenti azt, hogy nem gondolkodhatok azon, hogy nem érdekelhet az, ami a világban történik, s hogy nem érezhetek együtt a nehéz sorsú emberekkel. De igyekezz javarészt arra koncentrálni, hogy mit tehetsz te, mi a te felelősséged, mi múlik rajtad, és e területeken cselekedj! Ha azt tapasztaljuk, kicsúszik a kezünkből az irányítás, hogy csak sodródunk, az szorongáshoz fog vezetni.
 • Találj olyan tevékenységeket, gondolatokat, amikből erőt meríthetsz, amikor éppen csüggedt vagy. Tudd, mihez nyúlhatsz, amikor rosszabb hangulatba kerülsz. Akár listát is írhatsz, amit ilyenkor előveszel és máris van eszközöd, hogyan csökkentheted a stresszt.
 • Ha aggasztanak a hírek, akkor korlátozd azt a forrást és időt, amit a hírek követésével töltesz. Ne érkezzenek folyamatosan értesítések, ne görgesd napjában többször a Facebookot, ne nézz napi több alkalommal híradót! Legyen egy fix időpont és forrás, ahonnan, amikor napi egyszer tájékozódsz!
 • Bővítsd ismereteidet az önismeret terén! Ha tisztában leszel az erősségeiddel és a vakfoltjaiddal, azaz azzal is, amiben jó lenne fejlődnöd, akkor a nehéz helyzetekkel, a mély, felkavaró érzésekkel is jobban tudsz majd megküzdeni.

Félelmeink, érzéseink elfojtása rengeteg energiát emészt fel, kimeríti a testünket és mentálisan is kifáraszt. Akár annyira, hogy nem jut energiánk a szeretet kinyilvánítására. Pedig a félelem félelmet vonz, a szeretet, a szeretetet vonzza.

Képzeljük csak el, hogy nem azért figyelünk az egészséges táplálkozásra, járunk el szűrővizsgálatokra, mert félünk a betegségtől, hanem mert fontos a testünk egészsége, mert szeretjük a testünket, az életet.

Lehetnénk-e mostantól másokkal azért kedvesek, elfogadóak, megértőek, mert fontosak számunkra az emberek, a kapcsolatok, és nem azért, mert félünk, hogy rossz véleménnyel lesznek rólunk?

Nem végezhetnénk-e jól a munkánkat azért, mert szeretjük azt, vagy hasznosnak tartjuk a munkánk minőségét és a kollégáinkat, ahelyett hogy attól félnénk, hogy kirúgnak, ha nem így teszünk?

Szeressük tehát az embereket, törődjünk egymással, és persze kezdjük azzal, hogy szeretjük magunkat!!!

Ha szeretnéd jobban szeretni magad, de nem megy, mert segítség kell, akkor ne várj tovább! Nem lesz olyan időpont, ami minden szempontból ideális. Ill. mindig az az ideális időpont, amikor benned megérik az igény a változásra, a fejlődésre.

Várlak szeretettel!

Varga Szilvia Edit
mediátor, önismereti coach, erőszakmentes kommunikáció szakértő
https://harmonikuskapcsolatok.hu/

Ez is tetszeni fog