Quantcast
Kezdőlap Ajánló “Ez jobb, mint a Minecraft!” – Zenetanulás Másképp

“Ez jobb, mint a Minecraft!” – Zenetanulás Másképp

Pöttyöslabda

Urbán Marcellel beszélgetünk. Marci fiatal közgazdász és zenész, a Budai Magánzeneiskola (BMZ) vezetője. Állandóan rohan. Órákat tart, irányítja 25 tanárát, gyerekekkel viccelődik vagy éppen határozott hangon neveli őket. Megszállott újító. Fiatal, de komolyan kell venni.

Mesélj, hogyan működik a BMZ?
Élményt adunk a gyermekeknek. Ez a legfontosabb! Együtt zenélünk velük, megjelenítjük a történeteket, tartalmat gyártunk, mesélni tanítjuk őket a hangszerekkel és mindezt játékosan. Először megkeressük kedvenc hangszerüket. Fontos,
hogy a gyermekek válasszák ki a hangszert, hogy megismerjék mindegyik hangszer varázslatos hangját. Mi megmutatjuk nekik, hogyan lehet egyszerre szórakozni, alkotni és tanulni.

A ’szokásos’ hangszereket használjátok?
Igen és nem. A zongora, dob, gitárok, fúvós hangszerek különleges figyelmet kapnak, de ugyanúgy tartunk magánének órákat, hangképzést is. A zene fejlesztő hatása rendkívül fontos a gyermekek fejlődését tekintve, ezen kívül kifejlesztettük a saját hangszereinket, amik pedagógiai kiegészítő hangszerek és szemléltető vizuális eszközök, amik játékosan vezetik be a gyerekeket a zene birodalmába. Az egyik nagy kedvenc, amikor szivacs hang-kockákkal, Minecraft módra, együtt
megépítjük a hang-villánkat és történeteket alkotunk a benne élőkkel, majd hangszeren megelevenítjük a meséket.
A HANG-os foglalkozás valójában zenepedagógiai módszertan, ami a szenzomotoros fejlesztésekhez hasonlóan pozitívan hat a gyermek idegrendszerére, társas kapcsolataira és iskolai eredményeire. A zene segít egyensúlyba hozni a gyermeket és felszínre hozni tehetségét. Sokan kimondottan tehetséggondozás céljából látogatnak el hozzánk. És – nem mellesleg – a gyerekek imádják!

Akkor ez tényleg működik?
Határozottan! – Közben elsuhan mellettünk egy szőke hajú, szemüveges, 9 éves forma kisfiú. – Ő például az egyik diákunk.
Dávid tavaly március óta jár hozzánk, egyéni foglalkozásokra heti kétszer. Dávid (is) rengeteget fejlődött, sokat változott ez
alatt az év alatt. Figyelme, kitartása erősödött, kreativitása, kifejezőkészsége fejlődött. Iskolai teljesítménye is megugrott, és ami a legfontosabb, mesél, alkotunk, nevetünk. Hetente kapjuk róla a pozitív visszajelzéseket.

Mitől működik ez a rendszer?
Attól, hogy tiszteljük és szeretjük a gyerekeket, és a zenén keresztül eszközt adunk a kezükbe, hogy
kifejezhessék magukat. Megtanulják felismerni saját érzéseiket és a zenén keresztül újra egyensúlyba kerülni.
Megtanulnak együttműködni másokkal, figyelni másokra és közben alkotni. És ez egy nagyon jó érzés. Ez maga a foo élmény. Ha egyszer megérzik, beszippantja őket és újra fel akarják idézni. Zseniális!

Kik tanítanak nálatok?
Oktatóink fiatal, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett szakemberek. Jelenleg 25-en vannak. Magasan képzettek, pozitív szemléletűek és határozottak, lehet velük haverkodni, bolondozni, de a határokat is keményen betartatják a gyerekekkel. És ami a legfontosabb, hogy Jó Emberek. Nyári zenetáborainkat is azért szeretik a gyerekek annyira, mert kevésbé van iskola érzete, de mégis rengeteget tanulnak közben.

Szóval táboroztattok is?
Igen. Nagy igény van az egész napos és tartalmas nyári táborokra. A gyerekek a hét során zenekarrá rendeződnek és darabokat állítanak össze, amiket az utolsó napon stúdió körülmények között felveszünk és lemezen a gyerekek hazavihetik. 5-6 fős csoportokban dolgozunk, így mindenkire külön tudunk figyelni. A táborok alatt sportolunk is az udvaron, fagyizni megyünk, élvezzük a nyarat. Idén 5 zenei tábort tervezünk magyar diákoknak, hármat külföldi gyerekeknek, és három Comic Play tábort. Ez utóbbi az idei újításunk.

Comic Play? Ez mit takar?
Kicsit hasonló az elgondolás, mint a zenetábornál, csak itt a gyerekek egy színdarabot készítenek és adnak elő a
szülőknek. A gyerekek írják és rendezik a darabot, ők készítik el a jelmezeket, a díszleteket, megtanulják kezelni a hang- és
fényeffekteket, színpadi táncot, éneket és prózát tanulnak. Mindezt prof szakemberek vezetésével, rotálva a különböző állomások között. Azt szerettük volna, hogy a gyerekek belássanak a kulisszák mögé és kipróbálhassanak mindent. Hiszünk abban, hogy a gyerekek a saját élményeiken keresztül fogadják be a legtöbb tudást és nem pedig tankönyvekből, passzív módon. Ezért mondtam az interjú elején, hogy mi élményt adunk a gyerekeknek. E emellett persze gyakorlati tudást, társas készségfejlesztést és még sok minden mást is! Nehéz mindent elmondani. Inkább gyertek és nézzétek meg ti is!

Hol lehet jelentkezni hozzátok?
A BMZ honlapján és Facebook oldalán lehet mind a két táborra jelentkezni. Táborainkat Budán, a II. kerületben, a korábbi IBS épületében tartjuk. Budapest 1021. Tárogató út 2-4. ooo.bmz.hu.

Mik a jövőbeli terveitek?
Sok érdeklődőnk van külföldről, akik szívesen jönnének hozzánk tanulni. Felnőttek és gyerekek egyaránt. Tanáraink jól beszélnek angolul, így angol nyelven is tudunk oktatni. Folyamatban van zeneiskolánk ABRSM vizsgáztató központtá alakulása, ami egy, a Cambridge, IE LTS vagy TOEF L nyelvvizsgákhoz hasonlóan nemzetközileg akkreditált vizsgarendszer. Vizsgafelkészítést és vizsgáztatást is vállalunk majd a közeljövőben, mind magyar, mind külföldi gyermekek számára.

Csak gyerekekkel foglalkoztok?
Felnőtteket is tanítunk. A BMZ-hez tartozik az Etűd Konzervatórium, ahol zenei karriert tervező felnőttek számára tartunk kurzusokat elsősorban zeneszerzés, rendezés, zenei reklámok készítése stb. területén. Ezek mind akkreditált OKJ-s képzések. Még sokáig mesélhetnék, de inkább látogassatok el hozzánk és nézzetek meg egy foglalkozást a saját szemetekkel, hogy érezzétek a gyerekek lendületét és lelkesedését.

Urbán Marcellel beszélgettünk, aki máris elrohant órát tartani

Ez is tetszeni fog