Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Ezért nem limitáljuk otthon a képernyő előtt töltött időt

Ezért nem limitáljuk otthon a képernyő előtt töltött időt

pottyos

“Most azt gondoljátok, hogy őrült vagyok. Hogy a gyerekeink biztos sápadt zombik, akik egész nap a képernyőre tapadnak. Hogy nem mennek szabad levegőre, nem ismernek más gyerekeket. De nem így van.

Nem tudom követni, hogy mennyi perce néznek már valamilyen műsort a TV-ben vagy a tableten, és nem is szeretnék stopperrel menni utánuk. Nem tudnám megtenni, hogy egy ponton túl közöljem velük, lassan lejár a napi kvóta. Mert tudom, hogy ha bármilyen tevékenységemmel kapcsolatban nekem bárki ezt mondaná, megőrülnék.

Figyelem, hogy mit néznek, ha látom, hogy valamivel már túl hosszú ideje játszanak, akkor megmondom, hogy ha az adott menetnek vége van, akkor tessék kimenni játszani. Ha látom, hogy már nem az érdeklődésüket köti le, csak ott felejtették magukat, akkor alternatívát ajánlok. És ez működik.

Persze vannak szabályok. Van olyan időszak, amikor nem lehet technikai kütyüt elővenni, ilyenek például az evések. Figyelünk arra, hogy menjenek a szabad levegőre, de nem osztjuk be napi limitek alapján az idejüket.

És úgy tűnik, ezzel a hozzáértők is egyetértenek. A szakemberek azt mondják, hogy egy olyan családi média-tervet kell kialakítani, ami figyelembe veszi a gyerekek fejlődését, egészségét, tanulását és szórakozását, ugyanúgy, ahogy az egész családét. 2-5 éves kor között erre napi 1 órát ajánlanak. Ami reális, mikor marad meg egy ekkora gyerek öt percnél tovább egy helyben? Ritkán. Amiről szó van, az tehát az, amit a józan ész diktál.

Persze nem állítom, hogy ez minden gyerekkel olyan egyszerű. Vannak gyerekek, akik egész nap a TV előtt ülnének, ha nem szólsz rájuk, vagy nem tiltod el őket onnan. Mégis, ha nem kell képernyő-limitet meghatároznod, az önszabályozáshoz vezet és autonómiához. Nem kell azon aggódnod, hogy elolvad az agyuk a technológiától. A technológia jó. Te is élvezed a napi képernyő-idődet, és jó, ha ők is tudják. Ehhez pedig jó, ha nem időre megy a nap kvóta, hanem tartalomra.

Változik a világ, a mai gyerekek egy technológiával sokkal joabb átitatott közegben nőnek fel és fognak dolgozni. Felnőttként már mi is ebben élünk, a munka nagy része azzal telik, hogy ülünk egy monitor előtt. Limitálja valaki a képernyő-időnket? Nem, de bár tenné. Fontos, hogy a gyereked megtanulja kezelni a technológiai eszközöket, otthonosan mozogjon velük, hiszen ez nagyban hozzájárul majd a munkahelyi teljesítményéhez. Ezt is vedd figyelembe, mielőtt minden kütyüre első számú ellenségként tekintesz.”

Forrás: scarymommy.com

Ez is tetszeni fog