Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Fluoridos vagy fluoridmentes? – A fogkrémek kavalkádjában

Fluoridos vagy fluoridmentes? – A fogkrémek kavalkádjában

Kovács Móni

Megannyi cikk és tanulmány, kutatás készült már a fluorid tartalmú fogkrémekkel kapcsolatban, főként a gyerekek egészségére gyakorolt hatásuk miatt. Gondot okoz, ha fluoridos fogkrémet használunk? Vagy épp ellenkezőleg? Annak hiányában hamarabb romlik majd a kicsi foga? Lássuk, hogy a tudomány mai állása szerint hogyan dönthetünk helyesen.

Mi az a fluorid?
A fluorid a csontjaink és fogaink egészségéért felelős ásványi anyag, amely olyan egyszerű helyen található meg, mint például a csapvíz vagy a talaj. A magyarországi csapvíz fluoridtartalma elég alacsony, így nem kell tartanunk a „túladagolástól”. Ásványvízben, teában, halban, és szinte minden növényben megtalálható. A természetben más anyaghoz kapcsolódva fordul elő, például kálciummal és nátriummal alkotva vegyületeket. A napi fluoridigény csecsemőkorban 0,25-0,5 milligramm, gyerekkorban 18 éves korig 1,5 milligramm, 18 éves kor fölött pedig 3,5 milligramm. Egy tubus fogkrém általában 150 milligramm fluoridot tartalmaz, és a súlyos mérgezéshez szükséges adag 1-10 gramm, azaz 1000-10.000 milligramm között mozog.  Tehát a kicsiknél az 1000 mg-nyi fluorid már súlyos mérgezést okoz!

Miért hasznos? Miért ártalmas?
Azért kerül a fogrémekbe, mert a fogzománcban is természetes fluoridvegyület található, így a fogkrémek fluoridtartalma a fogzománcba beépülve erősíti a fogakat, valamint a szájban található bacikkal is fölveszi a harcot. Alapvetően annyira kis mennyiség található egy tubusnyi fogkrémben, hogy egy felnőtt képtelen lenne túl sokat lenyelni, és emiatt fluoridmérgezést kapni.

A gyerekeknél azonban más a helyzet. Számukra jóval kevesebb mennyiség is okozhat súlyos tüneteket és betegségeket. A kisgyermekek számára is készülnek olyan fogkrémek amelyek fluoridot tartalmaznak. Nem a rendeltetésszerű használat, sokkal inkább a fogkrém lenyelése okozza a problémát.  Sajnos az ízesített, édeskés készítmények nemhogy megakadályoznák, sokkal inkább arra késztetik a gyerekeket, hogy elfogyasszák a finomságokat. Fontos még tudni, hogy sok fogkrém a fluorid mellett tartalmazhat cukrot (!) vagy mesterséges édesítőszert is!
Amellett, hogy a fluorid mérgezést idézhet elő, a fogzománc elszíneződéséért vagy akár sérüléséért is felelhet, de ennél súlyosabb következményekért is felelőssé tehető a túlzott bevitel.
Ha gyermeked fogmosás után émelygésre, hányingerre panaszkodik, előfordulhat, hogy fluoridmérgezést kapott. Vidd mielőbb orvoshoz!

A szakemberek véleménye még ma is megoszlik a használatát illetően – némelyek szerint mértékletes mennyiségben, indokolt esetben a gyerekek hasznára válhat a fluoridos fogkrém, de ha nem kifejezetten szükséges, akkor válasszon a szülő más alternatívát. Más orvosok szerint okozhat demenciát, hiperaktivitást, ízületi és pajzsmirigy betegségeket is.

Melyiket válasszam?
Rengeteg márkát és típust találhatunk az interneten – érdemes fórumokon vagy Facebook-csoportokban érdeklődni a tapasztalatokról, és csak olyan terméket megvásárolni, amely mellett nyugodt szívvel el tudunk köteleződni. Kipróbálhatjátok például az Elmex fluoridmentes gyerekfogkrémjét, vagy a Nenedent, Weleda termékeit is. Ezek a fogkrémek kicsit drágábbak a normál fogkrémeknél, tubusonként 800 – 1500 Ft-ba is kerülhetnek, márkától függően, de a biztonságos fogmosás miatt szerintünk érdemes beruházni.

Legyen azonban szó fluoridos vagy fluoridmentes fogkrémről, egy biztos: a legjobb, ha a kicsik nem uzsonnaként fogyasztják! Érdemes azt is észben tartanunk, hogy a fogmosás lényegi részét a mechanikus lepedék-eltávolítással érhetjük el, a fogkrém használata már csak egy „plusz”, amivel javíthatunk a fogsor állapotán – ha szükséges. Ha nagyon bizonytalan vagy, keresd fel a legközelebbi fogorvosi rendelőt, és konzultálj szakemberrel – biztosan szívesen ellát majd tanácsokkal, és a gyermeked fogsorát is örömmel leellenőrzi.

További olvasnivaló itt, itt és itt.

Ez is tetszeni fog