Quantcast
Kezdőlap KedvencekTudatos gyerekkor Greta Thunberg az Év Embere a Time magazinnál 2019-ben

Greta Thunberg az Év Embere a Time magazinnál 2019-ben

Pöttyöslabda

A 16 éves svéd környezetvédelmi-aktivista tevékenységének elismerése jelentős: Thunberg azoknak a politikai szereplőknek és döntéshozóknak beszélt egész évben a klímaváltozás kérdéseiről, akiknek bár tenniük kellene, a legtöbb esetben még el sem ismerik a problémákat. A svéd lány ezzel a legfiatalabb ember, aki a Time Magazine Év Embere elismerést megkapta.

“Ez volt az az év, amikor a klíma krízis központi kérdéssé vált és jelentős figyelmet kapott, és senki nem tett azért többet, hogy ez így legyen, mint Greta Thunberg” – írja a magazin. Így folytatják: “Jelentős változás ritkán történik egy befolyásos személy galvanizáló ereje nélkül, és 2019-ben a válságban lévő Föld megtalálta a saját emberét erre a posztra Thunbergben. Ezért ő 2019-ben a TIME Év Embere.”

A magazin leírja, hogyan is kezdte Greta: 15 évesen három héten keresztül, iskolaidőben is egyedül ült kézzel készített transzparensével a svéd parlament épülete előtt, ahol követelte, hogy a kormány csökkentse a széndioxid-kibocsátás mértékét a párizsi egyezménynek megfelelően. Thunberg magáról úgy nyilatkozik, ő csak egy a milliók között ebben a mozgalomban.

A Time magazin azt ismeri el, ahogy Thunberg egy év alatt eljutott a magányos, egyszemélyes tüntetésből odáig, hogy milliók hangjává vált, azoké, akik a sürgős változás szükségét szeretnék kifejezni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Just over a year ago, a quiet and mostly friendless teenager woke up, put on her blue hoodie, and sat by herself for hours in an act of singular defiance. Fourteen months later, she had become the voice of millions, a symbol of a rising global rebellion. The politics of climate action are as entrenched and complex as the phenomenon itself, and @gretathunberg has no magic solution. But she has succeeded in creating a global attitudinal shift, transforming millions of vague, middle-of-the-night anxieties into a worldwide movement calling for urgent change. @gretathunberg is TIME’s 2019 Person of the Year. Read the cover story by @charlottealter, @suyinsays and @justinworland—and watch the full video—at the link in bio. #TIMEPOY Video by @robson.alexandra, @juliamarielull, @arpane and @maxim_arbugaev for TIME

TIME (@time) által megosztott bejegyzés,

Az év csúcspontja Greta számára a szeptemberi ENSZ klímacsúcson tartott beszéde volt, ahol érzelmesen tört ki: “Ez az egész nem helyes így. Nem kellene itt lennem. Egy iskolapadban kellene ülnöm az óceán túlpartján. Mégis, hozzánk, fiatalokhoz fordultok reményért. Hogy meritek? Elloptátok az álmaim és a gyerekkorom az üres szavaitokkal, és mégis, én még a szerencsésebbek közé tartozom. Emberek szenvednek.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Greta Thunberg speaks quietly but forcefully, articulating the palpable sense of injustice that often seems obvious to the very young: adults, by refusing to act in the face of extraordinary crisis, are being foolish at best, and corrupt at worst. To those who share her fear, @gretathunberg's blunt honesty is cathartic. To those who don’t, it feels threatening. She refuses to use the language of hope; her sharpest weapon is shame. In September, speaking to heads of state ahead of the @unitednations General Assembly, Thunberg pulled no punches: “We are in the beginning of a mass extinction, and all you can talk about is money and fairy tales of eternal economic growth,” she said. “How dare you.” In this photograph, Thunberg writes in her journal on the train as she travels from Lisbon to Madrid for the current U.N. climate conference. Read more at the link in bio. #TIMEPOY Photograph by @evgenia_arbugaeva for TIME

TIME (@time) által megosztott bejegyzés,

A beszéd nagyon sok ember figyelmét felkeltette világszerte, a Time magazine választásával pedig lehetőséget biztosított arra, hogy a Thunberg által képviselt üzenet még több emberhez eljuthasson.

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog