Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Gyermekáldás kutyáséknál

Gyermekáldás kutyáséknál

Kovács Móni

Amikor az első „gyereked” szőrös – és érkezik a második…

Tudjuk, hogy léteznek olyan tudatos és fegyelmezett kutyatartók, akiknél a kutya tudja hol a helye: bizonyos szobákba nem teszi be a lábát, gazdájára hallgat, követi minden parancsát – nyugodt, kiegyensúlyozott az eb. Ők nyugodtan olvassanak másik cikket, mert itt a vajszívű gazdikról lesz szó, akik beengedik a kicsikét az ágyba, a kis kedvenc felugorhat a kanapéra „szülei” pedig agyondögönyözik, össze-vissza szeretgetik – ez a kutya jó eséllyel küzd szeparációs szorongással, és ugyancsak féltékennyé válik, ha megérkezik a konkurencia. Kutyás élet babán innen – és túl.

Féltékenység
Ha mindent elkövettetek, és apa vitt haza egy cafatnyi pelenkát, ami bébiszagú, és bemutattátok a csöppséget szőrös gyereketeknek – nos, akkor is valószínű, hogy a kutya teljesen be lesz gőzölve. Vonyít, fel-alá mászkál kínjában és elviselhetetlenül látványosan szenved, mert valaki belépett a családba, de neki erről senki nem szólt. Azt várja, hogy vidd innen ezt a fura szagú kis csomagot és továbbra is vele foglalkozz. Ha tarthatatlan a helyzet, forduljatok szakemberhez! Ne lepődjetek meg, a család egy része azt fogja javasolni, hogy szabaduljatok meg attól a dögtől, de  – felelős kutyatartóként – ilyen az eszetekbe sem jut, igaz? Ne aggódjatok, viszonylag hamar orvosolható a helyzet, de azért készüljetek fel, hogy nem lesz egyszerű az első néhány hét!
Amíg napjait, heteit a kiságyban és a karodban tölti a picúr, nem igazán lesz gond. Néha megszagoltatod a kutyával a gyereket, aki izgalommal szimatolja, és rögvest hozza a labdáját, hogy tudassa veled, ki is az „elsőszülött”. Ekkor még viszonylag jut időd vele foglalkozni, használd ki!

Amint elkezd a babád forogni, előbb-utóbb leteszed a padlóra, hogy ismerkedjen, és szabadon mozoghasson. Ez a következő akadály. Semmiképp ne hagyd őket kettesben, még akkor sem, ha látszólag jól kijönnek! Egy féltékeny kutya bármikor odakaphat, de játék közben is történhetnek balesetek. Legyél állandóan résen, és törekedj minden nap az alapvető szabályok betartására – te menj elöl, te lépj be minden helyiségbe először, ültesd le a kutyát az útpadkánál, csak akkor ehessen, amikor megengeded neki, stb.  Nagyon fárasztó, de mindannyiótok érdeke, hogy kordában tarthasd a blökit.

Kutyaszőr
Nyilván eddig is feltűnt, hogy mennyi szőrrel jár egy kutya – és az is, hogy milyen melós ezt hetente eltakarítani! Nos, az a rossz hír, hogy miután kúszni-mászni kezd a baba, rosszabb lesz a helyzet! Naponta, de minimum kétnaponta kell porszívóznod, felmosnod, irtanod a szőrt minden sarokból, mert a kicsi tutira belemászik, és – igen! – még a babakakában is kutyaszőrt fogsz találni. Fújj!

Szokás szerint a mosott ruha is kutyaszőrös marad, és a szőnyegből még hosszú évekig bukkan elő 1-2 drága kutyaszőr. Sokan fintorognak majd – készülj fel. Talán a védőnő és az orvos is elmondja, hogy undorítóak vagytok, de az igazság az, hogy a baba immunrendszere erősebb lesz, ösztönzi a kutyus a mozgásfejlődést, csökkenti a stresszt és rengeteg dolgot tanulhatnak tőlük a gyerekek!

Etetés
Nem, itt, nem a kutyád etetésére gondolunk, hanem a gyerekére. Bár igaz, ami igaz, ha a csemetén múlik, ő simán megoldja a kutyád étkeztetését is – épp ezért különítsd el őket ebédidőre. Ha úgy képzeled a meghitt pillanatot, hogy te szépen kanalazod a hamit a pici szájába, akkor felejtsd el gyorsan! A szélrózsa minden irányába röpködnek a kajacafatok, és amikor végzett szemed fénye, a hajadba vagy a hátadba keni a paradicsomszószos kezét. Ha nem akarod, hogy a kutyád gyomorrontást kapjon, zárd be egy szobába, és ne engedd ki, amíg minden morzsát fel nem takarítottál! Jó szórakozást! (Figyelem! A gyerek ruhájából is hullik a tészta vagy a krumpli, érdemes ebéd után azt is lecserélni.)

Séta
Jajj, a legjobb! Míg kutyátlan anyatársaid simán a meleg szobában, benti foglalkozással tréningezik csemetéjüket, addig te naponta 2-3 alkalommal, pankráció-szerű küzdelem árán felöltözteted a gyerekedet, beleszíjazod a kocsiba – izmosabbak a hátukra is köthetik – és bőgés, vinnyogás valamint apatikus tekintetek közepette leviszed az ebet, hogy elvégezze a dolgát. A kutyád ezt imádja, szánt szándékkal visszatartja nagydolgát, hogy újra és újra végighallgathassa amint a gyakran nem fajtiszta édesanyját emlegeted. Komolyan! Direkt csinálják! Sáros, havas, nyálkás időben ráadásul még viheted lemosni a tappancsait, de az a minimum, hogy egy alváztörölgetést hajtasz végre minden.egyes.alkalommal. ***SÓHAJ***

Játék
Mostantól nem kell túl sok játékot venned: a gyereked a kutyád játékaival játszik, a kutya pedig imádja a plüssállatokat, amit a kislányod/kisfiad kap az ismerőseitől – imádja őket! – kibelezni! Fogzáskor pedig nincs klasszabb dolog, mint a gumilabdát kivenni a kutya szájából, és az ínyedet masszírozni izibe! – gondolja ezt a totyogó. Relax, anyuka! A kutyaitatóból ivott már? Nyalogatta már a padlót? Nem? Majd eljön ez is, ne aggódj!

Kutyával az élet alapból sem olyan egyszerű, viszont nagyon hamar megtanítanak arra, milyen az: lemondani valamiről, hogy másvalakiről gondoskodj.  Szeretetük végtelen – és féltékenyek, vagy sem – ezt a szeretetet kisbabádra is kiterjesztik. Nem utolsó sorban elsőrangú bébiszitterekké válnak, csak győzd hallgatni gyermeked kacagását, amikor labdáznak, vagy csak kergetőzni szottyan kedvük! Életre szóló – egy rövid, kutyaéletre szóló barátság köttetett! Élvezzétek ki!

Ez is tetszeni fog