Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Gyógyító lovak és a gyermekáldást segítő természet

Gyógyító lovak és a gyermekáldást segítő természet

pottyos

Gyöngyvirágos Tölgyes. Ilyen meseszerű neve van annak egy lovas tanyának Cegléd mellett Csemőn. A neve ellenére, vagy éppen azért, komoly munka folyik a csodavilágban. Gyermekek fejlesztését nem is lehet máshogy, mint lelkiismeretesen, de szeretettel, a természet varázs világával körülölelve. Domina Imrével, a Paci Doki Alapítvány létrehozójával őszintén beszélgettem küldetésükről és a szervezetük helyzetéről, terveiről.

Nem aggódtam, hogy túl korán hívom, mert biztos voltam benne, hogy hamarabb kezdi a munkát, mint én. De ez nem volt akadálya annak, hogy jó hangulatban meséljen nekem a munkájukról. Történetük és tevékenységük nem csak kisgyerekes szülőként, hanem pszichológusként is csodálattal és hálával tölt el.

Az alapítvány 10 éves évfordulóját ünnepelte, és a létrejöttét az igényeknek köszönheti – kezdi Imre. Akkoriban sokat járt hozzánk Szervét Tibor (színész – a szerk.), ő adta az ötletet, és Paci Doki nevet is.

Mesélne nekünk a munkájukról, a működésükről?

Mi, akik a lovak körül vagyunk, elősegítjük az ideális körülményeket a fejlesztéshez. De a lovaknak van terápiás hatása. A kezdetek óta ingyenesen működünk, több lóval dolgozunk, és sajnos egyre kevesebb az adó 1%. Azt fontos tudni, hogy a lovasterápia egy szellemiség. Vannak befogadott lovaink, önkénteseink, középiskolai diákok végeznek nálunk szolgálatot, ebben a természetközeli, lóközeli szellemben.

Én úgy tudom, a lovak tartása költséges feladat, mik a további terveik?

Nyitni szerettünk volna még a tevékenységünkben. Így belekezdtünk a fogamzás elősegítésének lovasterápiájába is. Emellett maradnak az eddigi fejlesztések is, autizmussal élő, Down-kóros gyermekekkel, mozgási, tanulási nehézségekkel küzdő kicsikkel, beszédfejlesztéssel és felnőtt pszichoterápiával is foglalkozunk kórházzal együttműködve.
A fogamzást elősegítő munka is természetesen ingyenesen működik, de fontos, hogy köztudatba kerüljön, és eljusson a híre Budapestre is.

Mesél erről a terápiáról is, habár tudom, nem egyszerű laikusoknak bemutatni?

Fogy a magyar népesség. A beültetést, orvosi beavatkozásokat megelőzően érdemes szelíd, természe közeli módszereket használni. Ilyen a mi módszerünk is. A ló mozgása altesti vérbőséget okoz, lazítja a túlfeszült izmokat, a lóra ülés élménye pedig maga terápiás élmény. Ezek együtt hatnak és segítenek a megtermékenyülésben. Ez a szervezet támogatása, hogy ideális állapotba kerüljön a fogantatáshoz. Maga az élmény, és a terápia során alkalmazott eszközök az immunrendszert aktivizálják.

Hogyan találják meg Önöket a szakemberek, akikkel együttműködnek?

Mivel mi is ingyen dolgozunk, ezért fizetni sem tudunk. A lovas részt én viszem, a párom képzett a lóháton történő fejlesztésben. Természetesen a részproblémákban mindig vannak szakember ismerősök, akik segítenek. Cserébe mindenki számára, az orvosok, szakemberek gyermekeinek is jut itt élmény bőségesen.
Emellett vannak olyan segítők, akik felvállalják, hogy támogassák az alapítványunkat. Idén Libor Laura, tehetséges fiatal színésznő dolgozik azért, hogy nagyobb legyen az ismertségünk, és tudjuk tovább folytatni a munkánkat.

Kíváncsian nézegetem a honlapot. Olvasom Imre írását a munkájukról. A fényképek tanúsága szerint nagy lehet a jövés-menés, sok az esemény, a mosoly, és persze az érzelem. Természet, állatok, emberek, elfogadás, nyitottság. Az én fejemben pontosan így néz ki az ideális légkör, az ideális helyszín gyermekek, felnőttek fejlesztéséhez. A bennünk rejlő lehetőségek kibontásához. Azt hiszem, hogy erről sokat elmond ez az idézet a weboldalról:

„Idejében elkezdve, célirányos fejlesztéssel, a családokra odafigyelve, ezen gyermekek többsége jó eséllyel fejleszthető, állapotuk, életminőségük javítható, vagy szinten tartható!
A bölcsek kövét ugyan nem birtokoljuk, de bízunk abban, hogy az úton, melyen elindultunk, csatlakoznak még hozzánk olyan barátok, akik rendelkeznek egy-egy darabkával belőle…

Legyen ez a hely fóruma az együttgondolkodásnak, a Gyöngyvirágos Tölgyes pedig színtere a segítőkészségnek!”

Ez is tetszeni fog