Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Hagyd abba az aggódást és kezdd el élvezni a jelent

Hagyd abba az aggódást és kezdd el élvezni a jelent

pottyos

Vedd észre, hogy a jelen pillanatban is létrehozol valamit. Létrehozod a következő pillanatot, ami azon fog alapulni, ahogy ebben a pillanatban érzel és gondolsz. Szabadulj meg attól a tudatalatti hittől, hogy az, hogy aggódsz a múlton vagy a jövőn, valamilyen módon megvéd téged, és inkább programozd át a sejtjeid egy újfajta válaszért.

Ez Doc Childre szavainak fordítása.

Aggódsz a gyerekeid miatt? Üdv a klubban. Ez benne van a munkaköri leírásban. De amikor azt mondod a gyereknek, “vigyázz magadra!”, nem azt üzened, hogy törődsz vele – amiből a felszólítás valójában táplálkozik -, hanem azt: a világ egy veszélyes hely, és nem bízil benne, hogy tudja kezelni.

Például mondhatnád helyette: “Érezd jól magad!”

Persze, biztonságban szeretnéd tudni a gyereked, de igazság szerint egy térdhorzsolás nem a világ vége. Sőt, lehet hasznos tapasztalat, ha jobban megismeri a testét és azt, hogy mire képes vele.

A tudomány azt mondja, hogy az aggódás azt eredményezi, hogy jobban félünk a dolgok rossz kimenetelétől. Így a döntéseink is félelemből fakadnak, és nem ugyanazok lesznek, mintha bizalommal teli alapérzéssel hoznád őket. Mit tippelsz, melyik döntéseknek van jobb következménye?

A gondolatainkkal hatással tudunk lenni az életünkre, amire fókuszálunk, az olyan, mintha az adott dolgot mikroszkóp alá téve néznénk: felnagyítjuk.

Szerinted meg tudod óvni a gyereked magával az aggódással? Jól is működne akkor, de nem így megy. A kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akik aggódnak, nem oldják meg jobban a problémákat, mint azok, akik nem. Egyszerűen csak boldogtalanabbak.

Az aggódással valójában negatívan programzod a tudatalattid. A tudatalattid képpé formálja, amire gondolsz, ezért az aggodalomból fakadó érzések képei lejátszák mindazt, amitől félsz, és ettől stresszes leszel.

Hogyan szüntesd meg akkor az aggódást?

1. Vedd észre
Figyelj oda magadra és tudatosítsd, hogy mikor kezdesz megint aggódni valamin. Amikor észreveszed magadon, állj meg. Végy egy mély levegőt. Rázd és lazítsd el a kezed: a tested ellazításával is olyan üzenetet küldesz az agyadnak, ami a tudatodra is ellazítóan hat.

2. Emlékeztesd magad, hogy nem kell minden történetet elhinned, amit az agyad közvetít neked
A fejedben lejátszódó legtöbb esemény nem valós. Csak félelmekből és másoktól hallott történetekből táplálkozik. Hiszen eleve, ha a gondolatod a jövőre vonatkozik, nem is lehet igaz.

3. Nyugtasd meg magad
Mondj magadnak olyan dolgokat, ami megcáfolja, amitől félsz, és ez a gondolataidat is alakítani fogja:

“Nem kell tökéletesnek lennem. A gyerekek akkor is rendben lesznek, ha én követek el hibákat.”

4. Programozd át a tudatalattid
Ahogy kimondod valamelyik állítást, képzeld is el, mutasd meg a tudatalattidnak a képét. Ne arra koncentrálj, hogy az adott célt hogyan éred el – attól megint félelmes érzések ébrednek az agyadban -, csak a célra fókuszálj.

5. Cselekedj
Kérdezd meg magadtól: mit tehetsz ma, amivel elősegítheted, hogy a kedvező kimenetelnek nagyobb legyen a valószínűsége? És tedd meg. Jobban fogod érezni magad, ha tudod, hogy tettél is valamit a dologért.

Minden alkalommal, amikor aggódni kezdesz, ismételd meg ezeket. A tudósok azt mondják, hogy az agyunk meglévő mintákat követ, tehát minden alkalommal, amikor végigmész a képéseken, mélyíted ezt az ösvényt.

Forrás: ahaparenting.com

Ez is tetszeni fog