Quantcast
Kezdőlap Aktuális Hiszti-stop: 5 trükk, ami működik

Hiszti-stop: 5 trükk, ami működik

pottyos

Így fegyelmezz egyszerűen, hogy véget vess a nyavalygás miatti csatározásoknak.

Már indulnál a boltból, de az általában vidám lányod megmakacsolja magát, és nem akar menni. Azt most hagyjuk, hogy kísérted a sorsot, ha egy két évessel bemész a játékboltba másnak ajándékot venni. Pláne, ha az egész reggel bevásárlással telt, a játékboltot hagytad a végére és az óra már a rendes délelőtti alvás idejét súrolja. Az eredmény egyértelmű: földre veti magát és üvölt: „Nem megyünk!”.

Az egyik legérdekesebb dolog figyelni, ahogy gyermekednek fokozatosan kialakul a saját személyisége. Ez azonban azt is jelenti, hogy felfedezi: rendelkezik azzal, amit úgy hívunk, saját akarat. És az akarat bizony nem akarást is eredményez. Semmi vész, az ellenkezés teljesen normális dolog: azt jelenti, hogy gyermeked önbizalmat szerez, függetlenedik, és kezdi kialakítani az én-tudatát. A jó hír az, hogy vannak trükkök, amikkel ezt az ellenállást együttműködőbb viselkedés felé terelgetheted. Ilyeneket mutatunk most öt gyakori példán bemutatva.

1. Gyermeked nem engedi, hogy bekösd a gyerekülésbe.
Megéri a vitát?
Teljes mértékben. Nem csak kötelező a gyerekülés használata, hanem fontos biztonsági kérdés is. Használj gyerekülést az autóban, ameddig csak lehet.
Taktika: csak finoman
Találj ki játékot arra, ami kötelező. Egy négy gyerekes anyuka például arról mesélt, hogy minden egyes alaklommal megversenyezteti gyermekeit, ki tudja leggyorsabban bekötni magát. Ha ez nem működik, tereld el közben valamivel a figyelmét. Vágj vicces arcokat, énekeljetek dalokat, és észre sem veszi, már be is kötötted!
Megvesztegetés: csak elegánsan
Vigyél magaddal egy csokit, és ha máshogy nem megy, dobd be nekik: most jutott eszembe, van nálam egy kis édesség. Ha mindenki bekötötte magát, kaptok belőle!

2. Nem ad puszit a nagymamának.
Megéri a vitát?
Nem – legalábbis Debbie Glasser pszichológus szerint. Ő azt mondja, nem érdemes erőltetni a puszilkodást, mert csak visszafelé sülhet el. A gyermek egyre kevésbé örül majd a rokonoknak, és egyre nagyobb valószínűséggel rendez jelenetet. Ráadásul egy kikényszerített ölelés nem őszinte, így az egész gesztus értelmét veszti.
Taktika: készítsd fel előre a helyzetre
Sokkal kifizetődőbb, ha nem kész helyzet elé állítod a gyermeked, hanem még előtte elbeszélgetsz vele erről. Mondd el neki, hogy átjön a nagynénje, és majd biztos nagyon örülne egy nagy ölelésnek. Aztán ha már csengetnek, még figyelmeztetheted: itt a nagynéni, öleld meg, ha van kedved. Ha nincs, akkor sincs semmi baj, biztos egy kedves mosolynak is örülni fog.
Mutass példát!
Ha neked természetes, hogy adsz puszit a családnak, mikor látogatóba jönnek, gyermeked is magától értetődőnek fogja venni, és nem lesz zavarban ettől.

3. A fogmosás csata: ki sem nyitja a száját
Megéri a vitát?
Hát, ez attól függ, mennyire fontos neked a dentálhigiénia. A fogorvosok szerint kicsi kortól fontos a napi kétszeri fogmosás, és 5-6 éves korig nem érdemes a gyerekre bízni.
Taktika: nem én mondom, más mondja
„A doktor bácsi mondta, hogy muszáj megmosnod a fogad.” Így a gyermek nem neked szegül ellen, hiszen nem te tetted kötelezővé a fogmosást. Te csak egyszerű tényt közölsz.
Kerüld ki a nemet mondás lehetőségét!
Ne add meg gyermekednek a lehetőséget, hogy nemet mondjon, tedd fel máshogy a kérdést! Mondd azt, hogy itt a fogmosás ideje, és kérdezd meg, a piros vagy a sárga fogkefét szeretné használni?

4. Nem eszik zöldségeket.
Megéri a vitát?
Érdemes megpróbálni. Nyilvánvaló, hogy a gyerekek válogatósak, ha ételről van szó, ezért még nem kell pánikba esni. A szakemberek azt állítják, hogy egészséges táplálkozással később is ki lehet egyensúlyozni a gyermekkori zöldség-hiányt, de azért érdemes folyamatosan próbálkozni, hátha megszeretik.
Taktika: tedd elviselhetőbbé
A zöldségeknek erősebb íze van főzés után, ezért a gyerekek jobban szeretik nyersen. Keress olyat, ami nyersen is adható és keverd joghurtba.
Adj neki több gyümölcsöt
A gyümölcs ízletesebb, adj ebből többet! Keress olyanokat, amik gazdagok A és C vitaminban (sárgabarack, eper, narancs), ezek is kiválóan erősítik az immunrendszert.

5. Nem jön, hiába szólítod.
Megéri a vitát?
Nos, az nem reális, hogy kétéves gyermeked abbahagyja a TV-irányító alapos tanulmányozását, csak mert te azt mondod. Ráadásul ilyen helyzetben, ha újra és újra szólongatod, csak megtanulja figyelmen kívül hagyni a figyelmeztetésed.
Taktika: legyen neki érdemes odafigyelni
Kicsiknél érdemes az érzelmekre hatni: lelkesen hívd oda, kapd fel, és adj neki egy puszit, vagy adj elő a játékával. Így elfelejti, miért akart a másik irányba menni és egy kellemes érzés kapcsolódik ahhoz, ha figyel rád.

Számolj vissza
Ahelyett, hogy úgy szólnál rá: azonnal gyere ide, adj neki egy kis időt. Mondd, hogy öt perc múlva indulunk, öt perc múlva pedig jelezd, hogy letelt, úgyhogy jöjjön. Ha nem jön, ne kiabálj utána, menj oda hozzá, fogd meg a kezét, és magyarázd el neki, hogy ha hívod, akkor elvárod, hogy figyeljen. A gyerekek persze nem érzékelik az időt, de a fokozatosságra hamar ráérez majd. Nem csak az idővel dolgozhatsz, mondd neki, hogy még kétszer lecsúszhat a csúszdán, aztán már indultok. Fontos, hogy érzékeltesd vele, megérted a helyzetét: mondd el neki, hogy megérted, hogy szívesen maradna a játékboltban, de most már ideje indulni. Ölelje meg még egyszer azt a figurát, aztán menjetek.

Persze, néha minden erőfeszítésed ellenére jön egy hiszti roham. Némi kreativitással és gyakorlattal azonban ezek minimálisra csökkenthetőek.

Kép: Shutterstock

Forrás: Parenting

Ez is tetszeni fog