Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Home office babával – Tippek kisgyerek mellett dolgozó anyukáknak

Home office babával – Tippek kisgyerek mellett dolgozó anyukáknak

Kovács Móni

Valljuk be: a legtöbbünk nem azért kezd el újra dolgozni, mert egy karrierista szuka, egy szívtelen dög, aki az egy éves (vagy még kisebb) gyerekével nem képes nyugton maradni. Hanem azért, mert szeretnénk a gyereknek pelenkát venni, etetni és lehetőleg kifizetni a számláinkat is. Csodás terv, amikor arról ábrándozunk, hogy a kicsikénkkel 3 éven át otthon maradunk, és majd a megtakarított pénzünkből boldogan éldegélünk. De jön hamar a realitás, és rá kell jönnünk: a félretett pénz épp az első év végéig ha tart, és hiába dolgozik a férjünk és vállal pluszmunkát is, egyszerűen nem jövünk ki ennyiből!

Ha te is munkába kényszerültél, és olyan szerencsés vagy, hogy ezt otthonról, a gyerkőc mellől teheted meg, adunk pár tippet.

Tervezz, tervezz, tervezz!
A legnagyobb segítség az előre tervezés! Tervezd el mit fogsz főzni, készíts táblázatot! Tényleg jól tud jönni, amikor a fejedet fogod, hogy mégis mi legyen a vacsora? A bevásárlást ennek megfelelően érdemes mondjuk csütörtökre vagy péntekre időzíteni. Hétvégén pedig többfélét és nagyobb adagokat főzni. Tervezd el azt is, hogy melyik munkát a nap mely részében fogod elvégezni: akkor készítesz ebédet, amikor alszik a kicsi, vagy amikor ébren van? A munkád mekkora hányadát tudod elvégezni, amikor melletted randalírozik? Ha van kevésbé figyelemigényes munkád, azt érdemes az ébrenlét óráira ütemezni. A nagyobb koncentrációt igénylő feladatokat értelemszerűen alvási időben csináld meg.

Fagyassz, fagyassz, fagyassz!
Na és itt jön a következő giga segítség! Ha már hétvégén megfőzted a 3-4 féle ételt, vegyél ki belőle több kis adagot. Ha időd engedi, pürésítsd, darabold, amilyen formában a kicsi éppen eszik, és így fagyassz le belőle adagokat. 3-4 adag óriási segítség lesz a következő hetekben, meglásd! Ha nincs időd ennyit főzni, a nyersanyagokat is előkészítheted, és lefagyaszthatod. A répát pucold meg, főzd néhány percig mielőtt jégre teszed. A hagymát is meghámozhatod – dobozban 1-2 napig tárold csak így. Ha picikét jobban ráérsz, érdemes felaprítani, üvegesre párolni olajon, turmixolni és így eltenni. Pörköltalapokhoz kiváló lesz! A nagy kedvencek alapját is elkészítheted – darált húst hagymán pirítva. Ebből aztán hipp-hopp készülhet bolognai, lasagne, vagy rakott zöldbab is!

Kérj segítséget!
Hétköznap vagy hétvégén – mindegy. Valaki jöjjön át segíteni, akár egy fél napot. Ha a babára vigyáz, te tudsz takarítani, főzni, mosni, vagy épp utolérni magadat a munkával. Ha te babázol, ő tud teregetni, vasalni, bevásárolni, vagy amit bevállal. Sokat jelent egy kis segítség.

Dolgozz előre!
Ha megteheted, mindenképp használd ki a hétvégéket, és dolgozz akkor is. Kegyetlenül hangzik, de fel kell készülnöd, hogy hétköznap nem mindig lesz időd elvégezni a feladatokat, ha a kicsi éppen fogzik, vagy oltásra kell vinned, esetleg lebetegedett. Kimaradhat egy alvás, és a potenciális katasztrófák száma szinte végtelen. Hálát rebegsz majd, amiért ilyen előrelátó voltál!

Pihenj!
Szánj időt a pihenésre is! Legyen egy nap a hét folyamán, amikor nem, vagy csak keveset dolgozol. Olvass egy könyvet, nézz egy filmet, vegyél egy forró fürdőt, csinálj olyat, ami kikapcsol, és feltölt.

És a legfontosabb: mindig szentelj időt a gyermekedre is, mert ezek a napok nem fognak már visszajönni! Az elején nehéz lesz, de amint belejössz, és kellő mennyiségben dolgozol előre, mindig lesz egy kis „tartalékod”, ami biztosítja majd, hogy ne ússz a munkában, és alkalomadtán építőkockázz táblázatszerkesztés helyett, csak mert a fiad/lányod épp úgy kívánja. Élvezd az anyaságot és élvezd a munkát is!

Ez is tetszeni fog