Quantcast
Kezdőlap Aktuális Interjú Pálfi Krisztával, az Apacuka zenekar énekesével

Interjú Pálfi Krisztával, az Apacuka zenekar énekesével

pottyos

Az ikrek le akartak rángatni a színpadról – Interjú Pálfi Krisztával, az Apacuka zenekar énekesével
Ikreit neveli, miközben két zenekarban – az Apacukában és a Super Starsky-ban – énekel. Szöveget ír, szervez, esti mesét mesél. A férjével dolgozik, sőt, most már a gyerekek is szerepelnek a lemezein. Hogyan tudja összeegyeztetni a munkát a magánélettel Pálfi Kriszta? Erről kérdeztük.

 

Az ikrek le akartak rángatni a színpadról – Interjú Pálfi Krisztával, az Apacuka zenekar énekesével
Ikreit neveli, miközben két zenekarban – az Apacukában és a Super Starsky-ban – énekel. Szöveget ír, szervez, esti mesét mesél. A férjével dolgozik, sőt, most már a gyerekek is szerepelnek a lemezein. Hogyan tudja összeegyeztetni a munkát a magánélettel Pálfi Kriszta? Erről kérdeztük.

Amikor elkezdtél gyerekfoglalkozásokat szervezni, az Operaházat hagytad ott azért, hogy gyerekekkel foglalkozz, nekik zenélj. Miért?
– Kamaszkoromra egy kicsit megcsömörlöttem már az opera próbáktól és a zongora óráktól, úgy éreztem, kell valami, ami felé nyithatok. Nagyon vonzott a pedagógus pálya, motivált az, hogy a gyerekek személyiségét, képességeiket, szókincsüket tudom fejleszteni mondókákkal, versekkel, zenével. Beléptem a gyerekek világába és kölcsönösen elvarázsoltuk egymást. Azt gondolom, hogy az beszéli jól a kicsik nyelvét, aki közöttük él. Gyerekek között mozogtam, tevékenykedtem nap, mint nap, ami mellett faltam a klasszikus gyerek verseket és kortárs gyermek irodalmat egyaránt.

Aztán megszülettek a saját gyerekeid. Ez hogyan befolyásolta a munkád?
– Az ikrekkel egy óriási dolog köszöntött be az életembe. Édesanya lettem, mérhetetlenül büszke és boldog, értelemszerűen hozzájuk igazítottam mindent, ami körülvett. A kicsik egy évesek voltak, amikor az általam kidolgozott módszertannal elindítottam az Apacuka zenebölcsit. Ez egy interaktív babás-mamás foglalkozás, klasszikus mondókákkal és a saját dalaimmal, rengeteg vidám játékkal. Úgy gondoltam, kapóra jön, hogy végre a saját gyerekeimet “bevethetem” ebbe a remek elfoglaltságba.

apacuka

Így a férjed után már a gyerekeid is a „kollégáid” lettek. Mit szóltak a közös munkához?
– Végigüvöltötték a foglalkozásokat. Először nem értettem. Azt gondoltam, biztos éhesek, hát háromszor adtam nekik reggelit aznap, amikor a foglalkozás volt. Aztán gyanús lett, hogy addig a pontig, amíg meg nem jöttek a vendég gyerekek, minden rendben volt. Onnantól kezdve aztán belecsimpaszkodtak a ruhámba, húzták a hajam. Észre kellett vennem, hogy az a tény, hogy nekik rajtam osztozniuk kell más gyerekekkel, nagyon nem jött be. Egyszerűen féltékenyek voltak. A koncertekre is elvittem őket, ott ugyanez ment. Az első sorból üvöltöttek, és próbáltak engem leszedni a színpadról.

Ez ma is így van?
– Most már abban a korban vannak, hogy értik és élvezik a munkánkat, énekelnek, táncolnak a koncerteken, sőt az utóbbi lemezeken már szerepelnek is. Egyenrangú partnerekként kezeljük őket, és ezt érzik. Nagyon boldogok és büszkék, hogy anyu és apu zenész, szívesen segítenek, ahol tudnak.

Hogy néz ki egy hétköznapod?
– Az ikrek második osztályba lépnek ősztől, az lesz a meghatározó. Reggel korán felkelünk, elviszem őket a suliba. Utána a napom nagy része eltelik az Apacukával, mert én vagyok egy a zenekar menedzsere, koncert-szervezője, dalszöveg írója. Egy héten több zenés fejlesztő foglalkozást is tartok különböző intézményekben. Ez is sok időt és felkészülést igényel. Emellett a Super Starsky zenekar énekes-frontembereként dalszövegeket kell tanulnom a folyamatosan bővülő repertoár miatt. És természetesen mindkét zenekarommal esténként heti szinten próbákra is járok, illetve koncertezem.

Délután ki megy a gyerekekért?
– Én megyek. Az iskolában megcsinálják a leckét, úgyhogy 5-től 8-ig jut idő a játékra és a közös programokra, de ez nagyon-nagyon kevés. Utána fürdés, esti mese. Este még kikészítem a másnapi ruhát, illetve összeszedem a gondolataimat a másnapi teendőket illetően. Nagyon sűrűek napok, főleg kiemelt koncert szezonban.

Most két zenekarban énekelsz párhuzamosan. Össze tudod egyeztetni a kettőt?
– Nagyon élvezem, mert az Apacukában mint édesanya vagyok jelen, a Super Starskyban meg nő lehetek, díva. Utóbbinál máshogy kommunikálok a közönséggel, másképpen adok elő a színpadon. Az egyik zenekarral nappal dolgozom, a másikkal éjjel.

Voltak mélypontjaid?
– Nem.

Soha?
– Soha még. Én ezt így szeretem, ahogy van. Az idő ugyan talán kevesebb, mint másoknál, amit együtt töltünk a gyermekeinkkel, de azt igyekszünk nagyon tartalmassá és élmény dússá varázsolni a számukra.

Mikor tudtok a férjeddel kettesben lenni?
– Mivel együtt (is) dolgozunk, sokat vagyunk kettesben. De viccet félretéve, akkor tudunk magunkra időt szakítani, amikor a gyerekek a nagyszülőknél vannak. Persze, olyankor általában fellépésünk van, ezért segítenek be a szuper nagyszülők. Kihasználunk minden együtt töltött pillanatot, ezek nagyon értékesek a számunkra. Ha adatik egy kis plusz idő, kikapcsolódásképpen underground filmeket nézünk, vagy mások koncertjeire járunk.

A gyerekek is zenei iskolába járnak. Az a cél, hogy zenészek legyenek?
– Nem, egyáltalán nem, pont a saját tapasztalataim alapján. Magyarország kis ország és sok a tehetséges zenész, nehéz érvényesülni még különleges adottságokkal is. Azért írattam zeneibe őket, mert azt gondolom, hogy a zene egy nagyon fontos nyelvi és önkifejezési eszköz, szeretném, hogy értsék, értékeljék, esetleg használják azt. A zene segíti az érzelmi intelligencia fejlődését, kapcsolatot teremt az emberek között, inspirál, megnyugtat, feldob, ellazít, gondolkodtat, emlékeztet és még sorolhatám. Egyszerűen létszükséglet. Nekem biztosan. És ezt már a gyerekeim is érzik :).

apacuka2

2015 – ben “AZ ÉV HAZAI GYERMEKALBUMA, VAGY HANGFELVÉTELE” KATEGÓRIÁBAN AZ APACUKA ZENEKAR “HANGFALATOK” CÍMŰ LEMEZE IS FONOGRAM DÍJRA LETT JELÖLVE!!! A gyerekeim imádják, minden számát kívülről éneklik a kocsiban 🙂

hangfalatok

Ez is tetszeni fog