Quantcast
Kezdőlap Aktuális Iskolaérett a gyermekem?

Iskolaérett a gyermekem?

pottyos

Az óvodában kötelező az iskolaérettségi szűrés, ám előfordul, hogy az eredménnyel a szülők nem elégedettek. Ha bizonytalan a szülő, ha nem tudja elfogadni az óvodai ajánlást, vagy egyszerűen csak további szakvéleményt szeretne kapni, érdemes komplex iskolaérettségi szűrővizsgálaton részt venni a gyermekkel. Miből áll a vizsgálat?

Komplex iskolaérettségi vizsgálatok

A komplex, minden részletre kiterjedő vizsgálat a gyermek rejtett problémáit tárja fel: a figyelemmel, a mozgással, a motorikus készséggel, a viselkedési vagy egyéb dolgokkal kapcsolatos gondokat deríti ki, amelyekkel érdemes foglalkozni.

A Svábhegyi Gyermekógyintézet iskolaérettségi vizsgálatainak specialistája Herczeg Ildikó gyógypedagógus, pszichopedagógus. A gyermekek iskolára felkészítésével, az idegrendszer és a mozgáskészség összehangolásának fejlesztésével pedig Shakkour Eleonóra konduktor foglalkozik, komplex mozgásterápia alkalmazásával.

Hogyan segít a gyógy/pszichopedagógus?

A gyermekek két foglalkozásból álló iskolaérettségi vizsgálata során a pszichopedagógus a gyermek személyiségének feltérképezéséből indul ki. Ennek eredményei alapján a szülő pontos képet kap gyermeke képességeiről, testi, értelmi, érzelmi és szociális érettségéről. (Ez segít a későbbi kudarcélmények elkerülésében.)

Ezeknek a területeknek a fejlettsége egyénenként változik, és nem egyszerre érik el az iskolaérettségi szintet. Fontos, hogy ha ezekben a képességekben a gyermeknél hiányosságot fedez fel a vizsgálat, ez nem azt jelenti, hogy a gyermek nem iskolaérett, mivel ezek nem teszik lehetetlenné a tanulást. Ha viszont több területen teljesít gyengén a gyermek, felvetődik a gyanú, hogy még nem érett a gyermek az iskolakezdésre.

Hogyan segít a komplex mozgásterápia?

A gyógypedagógus foglalkozásait a konduktor iskolára felkészítő komplex mozgásterápiás gyakorlatai egészítik ki, amelyek pozitívan hatnak a mozgáskoordináció összehangolására. A kognitív képességek és a mozgás fejlesztésével az iskolakezdés könnyebbé válik a gyermek számára. A komplex mozgásterápia segít a gyógypedagógus által felmért részképességi zavarok fejlesztésében, hiszen ezekre a problémákra állít össze személyre szabott feladatokat a konduktor. A feladatsor elemei célzottan fejlesztik a központi idegrendszert és korrigálják annak működését.

A komplex mozgásterápiás foglalkozások játékos formában zajlanak, hiszen a gyermekek a játékok során fejleszthetők legjobban.

Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Ez is tetszeni fog