Quantcast
Kezdőlap Aktuális Jó tanácsok a családi vakációhoz

Jó tanácsok a családi vakációhoz

pottyos

7+7 tipp internetes szálláskereséshez és repülőjegy-foglaláshoz.

7+7 tipp internetes szálláskereséshez és repülőjegy-foglaláshoz.

utazas tipp 01

Ugyanaz a hotelszoba és repülőjegy akár több tízezer forint különbséggel is fellelhető az interneten és családosoknak, gyerekekkel utazóknak különösen sok idő megtalálni az ideális szállást és a legolcsóbb ajánlatot. A Trivago.hu szálláskereső és a Pelikán.hu repülőjegy-foglaló weboldal összegyűjtött néhány pénztárcakímélő jó tanácsot, mely segít eligazodni az online utazásszervezés útvesztőjében.

A telefonos szállásfoglalás ideje rég lejárt, ma már számos online foglalási és metakereső oldal áll az utazni vágyó családok rendelkezésére. Ez leegyszerűsíti, ugyanakkor sokszor átláthatatlanná teszi az ajánlatok közti böngészést. Íme néhány tanács, mellyel gyorsabban és egyszerűbben megtaláljátok a tökéletes szállást és a legolcsóbb ajánlatot.

1. Keresd a metakeresőt és a magyart…

A metakeresők lényege, hogy egyszerre akár több száz weboldal ajánlatait hasonlítják össze. Ebből kifolyólag függetlenek, és rengeteg, az interneten fellelhető ajánlat közül választják ki a legolcsóbbat – ez a Trivago lényege is. Segítségükkel gyorsabban meg lehet találni az ideális családi szállást, hiszen nem kell több foglalási oldalt átböngészni. Mindössze egy helyen kell megadnod az utazó gyerekek számát, életkorát, és ennek megfelelően listázza a kereső a számotokra ideális szállásokat. Érdemes ezenfelül olyan oldalon keresni és foglalni, amelynek van magyar platformja. A kollégák itt ugyanis garantáltan kiigazodnak a magyar szálláshelyekkel és a magyar utazói szokásokkal kapcsolatban, emellett ha probléma

2. Használj családi filtereket…

Akár foglalási oldalon, akár metakeresőn böngésztek a szállások között, jelentősen megkönnyíti és felgyorsítja a folyamatot a szűrőfeltételek beállítása. A Trivago felmérései alapján a weboldalon a magyar családok csak egy kis hányada használja ki a szűrési opciókat, pedig ezekkel egy kattintással személyre tudjátok szabni a keresést. Külön filtereket találsz a gyerekekhez kötődő szolgáltatásokról, és egy kattintással listázhatod a kifejezetten családosoknak ajánlott szálláshelyeket. Kiválaszthatod azokat a hoteleket, ahol van gyerekfelügyelet, vagy épp játszótér.

3. Légy rugalmas…

Ha megtehetitek, már az úti cél kiválasztásakor is érdemes rugalmasnak lenni; keressetek inkább régióra, vagy akár országra, és válasszátok ki az idei desztinációt a szállásáraknak megfelelően. Ha pedig már megvan a családi vakáció úti célja, megéri rugalmasnak lenni a szállás pontos elhelyezkedését illetően is. Igen, valóban kényelmes a látnivalókhoz közel megszállni, de sokszor jelentős összeget spórolhattok, ha nem a központban, hanem a város egy külső kerületében kerestek kvártélyt. Ez különösen hasznos olyan családoknak, akik nemcsak a pénztárca kiürülését, hanem a nyüzsgést is szeretnék elkerülni.

4. Ne higyj a szemednek…

Soha ne vegyétek készpénznek a szálláshelyekről készült fotókat. A szállások érdeke, hogy a metakeresőkre, foglalási oldalakra feltett fényképek a lehető legvonzóbbak legyenek, így a látszat olykor szó szerint csal. A képek jó iránymutatók, ám fontos elolvasni a vendégek által írt szállásértékeléseket és véleményeket is, melyek közt sok, családok számára hasznos visszajelzés található. Ezekből gyorsan kiderül, mi vár rád a bejelentkezés után.

5. Keresd az ingyenes lemondást…

Mielőtt elvégzitek a foglalást, ne felejtsétek el megnézni, kell-e előleget fizetni és milyen feltételek mellett történhet meg a lemondás. Ha olyan ajánlatot választotok, ami ingyenesen lemondható, akkor – továbbra is figyelve az árakat és esetleges akciókat -, bármikor váltani tudtok egy kedvezőbb családi ajánlatra. Sok weboldal, köztük a Trivago is kérésre email értesítést küld, ha egy-egy ajánlat esetén áresés tapasztalható.

6. Kerüld a rendezvényeket…

Jelentős összeget spórolhattok meg, ha egyes utazási dátumokat elkerültök. A gyerkőcöknek végülis mindegy, hogy július elején vagy végén nyaralnak. A weboldalak egy része figyelmeztet, ha a családi üdülés dátumán egy fontos esemény, fesztivál kerül megrendezésre, ami feltornázza az árakat. Ilyenkor érdemes átgondolni a dátumot és 1-2 héttel korábban vagy később utazni.

7. Ellenőrizz mindent…

Az online foglalás egyik nagy előnye, hogy minden dokumentálva van, és minden visszaigazolást megkapsz a fizetésről. Ám olykor még így is előfordulnak hibák. Néhány nappal az indulás előtt érdemes egy utolsó emailt kérni a hoteltől, hogy valóban áll a foglalás, számoltak a gyerekekkel, valóban van gyerekágy, és világosak a hotelhez intézett kérések, így nem ér meglepetés a helyszínen. Az összes, szállásfoglalással kapcsolatos dokumentumot az utazás végéig őrizzétek meg.

A szállás kiválasztása után az oda- és visszautat is meg kell szervezni. Manapság a repülés nem luxus; rengeteg légitársaság kínál családok számára is kedvező ajánlatokat. Emellett számos, spórolást segítő trükk létezik, melyek közül sok még a leggyakorlottabb utazó számára sem ismert.

1. Számolj a pluszköltségekkel…

Nem titok, hogy családi kirándulások tervezésekor fontos, hogy melyik légitársaságot választjuk. A fapados járatokra szóló repülőjegyek alapára, a klasszikus légitársaságok többségével ellentétben, nem tartalmazza a feladott poggyászt. Családi kirándulásoknál általában nem elég a kézipoggyász, így mindenképpen mérjétek fel, mennyi a feladott poggyász felára az adott fapados légitársaságnál. Sok esetben jobban megéri olyan repülőjegyet venni, mely már tartalmazza a poggyász árát is. Ha gyerekekkel utazunk, természetesen célszerű minél rövidebb utat választanunk.

2. Keress rá több dátumra is…

Ha már tudjátok, hogy pontosan mikor lenne a családi vakáció, lehetőleg még a kiválasztott szállás lefoglalása előtt nézzétek meg, milyenek a repülőjegy árak a közeli dátumokon is. Érdemes rákeresni a környező 3 napra, mind az indulás, mind az érkezés dátumát illetően. Az olyan foglalási oldalak, mint a pelikan.hu, helyettetek is rákeresnek az előző és következő néhány nap ajánlataira.

3. Foglalj „open-jaw” repjegyet…

Ha nem találtok több gyermek számára is ideális ajánlatot, legyetek rugalmasak a repülőtereket illetően is, keressétek az úgynevezett „open jaw” repülőjegyeket, mellyekkel sokszor jelentős összeget lehet megspórolni. Ennek lényege, hogy az utazást bizonyos reptérről kezditek, de egy másikra érkeztek vissza, tehát más városból érkeztek, mint ahonnan indultatok.

4. Repülj átszállással…

Igen, valóban sokkal kényelmesebb egyenes járattal utazni, például felszállni Budapesten és leszállni Torontóban, anélkül, hogy akár egyszer is fel kéne kelteni a gyerekeket a helyükről. A hosszabb utak ára azonban átszállás nélkül magasabb, mint átszállással. Az európai nagyvárosokban való átszállás szinte valamennyi esetben olcsóbb repülőjegyet eredményez. Ha sikerül rövid átszállási idővel járatot találnotok, az nem sokat von le az út kényelméből, viszont annál többet (egyes esetekben akár tízezreket is) a jegyek árából.

5. Foglalj egyirányút…

Az egyirányú repülőjegyekkel, tehát azzal, ha külön foglaltok le az odaútra, majd a visszaútra szóló jegyet, olykor ugyancsak sokat lehet spórolni. Ez főleg az európai fapados járatokra érvényes. Rómába szeretnétek utazni, viszont a hazaút már nem fér bele a pénztárca által megszabott keretbe? A visszafelé vezető útra próbáljatok meg olcsó repjegyet találni más légitársaságnál, sok esetben rengeteg pénzt spórolhattok.

6. Keress másik reptérre is…

Egyértelmű, hogy a legkényelmesebb mindig a hozzánk legközelebb levő reptérről utazni, érdemes azonban utánanézni, Budapesten kívül honnan indulhattok. A pelikan.hu-n egyszerre kereshetsz több indulási reptérre is. Szóba jöhet Debrecen, Pozsony, Bécs vagy akár Prága is. Néha akkora a különbség a repülőjegy árak között, hogy megéri más országból utazni – ha pedig jóval a becsekkolás előtt érkeztek, még egy kis családi városnézésre is lehet időtök.

7. Végezz kutatást, kezdd időben…

Minél hamarabb kezditek el a keresést, annál több pénzt spórolhattok meg. Legyetek készen, hogy amint a számotokra megfelelő ajánlat, egy olcsó repjegy megjelenik, azonnal le tudjátok foglalni. Az akciós kínálatok általában hirtelen jönnek, megtörténhet, hogy már most találtok valamit egy őszi, vagy akár téli családi kiruccanáshoz. Az állítás, mely szerint a „last minute” utak a legolcsóbbak, ma már elévültnek számít. A legtöbb magyar utazó az üdülését 60-30 nappal az indulás előtt foglalja, azonban ha egzotikus úti célról van szó, érdemes még előbb nekiállni a böngészésnek.

8. Kövesd a trendeket…

Legyetek képben, éppen mik a divatos úti célok. Minél többen szeretnének az adott városba utazni, annál nagyobb a versengés a légitársaságok között, és az eredmény: olcsó repülőjegy. Idén pelikan.hu statisztikái alapján a legnépszerűbb Délkelet-Ázsia és a Karib-térség, hosszú távon viszont olcsónak számít Észak-Amerika is. Az utóbbi években Bangkok és Kuala Lumpur iránt is nőtt az érdeklődés, így ide is átlagosan 30-40%-kal olcsóbban tudtok utazni, mint korábban.

Forrás: www.trivago.hu, www.pelikan.hu

Ez is tetszeni fog