Quantcast
Kezdőlap EgészségFejlesztés, nevelés, pszichológia Kutya a gyerek mellett – felelőtlenség vagy példamutatás?

Kutya a gyerek mellett – felelőtlenség vagy példamutatás?

Évi Hernaez

Tegnap könnyes szemmel néztem a két és fél éves fiamat, amint a kutyánkkal rohangált a kertben nagyokat kacagva. Kipirult kis arca, csillogó szemei gondtalan boldogságtól sugároztak, én pedig olvadozva gyönyörködtem ebben a kicsi emberben és a kétszer akkora kutyában: olyan szerencsés, hogy egy ilyen állattal nőhet fel!

Marvel boxer néhány hónap múlva már közel nyolc éve az életünk része. Családtag. Ő a mi négylábú gyerekünk, az “elsőszülöttünk”. Rengeteget tanultam tőle én, aki mániákusan rettegett a kutyáktól mielőtt a sors hozzánk sodorta azt az édes barna gombócot, aki első látásra elrabolt a szívemet.

Amikor várandós lettem a kisfiammal, néhányan megkérdezték, hogy mi lesz a kutyával. Döbbenten habogtam minden alkalommal. Mi lenne?! Családtag, eszünk ágában sincs megválni tőle azért, mert új emberke érkezik hozzánk.

A sokadik ilyen kérdés után beláttam, hogy megértőbbnek kell lennem: egy negyvenkilós kutyával együtt élni nem mindenkinek magától értetődő dolog, sőt! A társadalom nagyrésze egyáltalán nincs felkészülve arra, hogy egy kutyát ne csak állatként lásson. Nem értik, hogyan lehet beengedni a házba, a nappaliba, a kanapéra, az ágyba…tudom, mit gondolnak, hiszen nekem is elképzelhetetlen volt. Aztán viszont szerencsére megtapasztaltam, milyen egy állattal együtt élni. Nem könnyű, és nem lehet olyan félvállról venni, mint ahogyan sajnos nagyon sokan teszik- innen jönnek aztán az olyan rémhírek, amik örökre elveszik a kedvét minden kisgyerek mellé kutyát örökbe fogadni szülőnek. Pedig ha tudnák, mennyire jó hatással van a kicsik fejlődésére egy kutyabarát állandó jelenléte! Megbízható eredményekkel bizonyított kutatások százai jelentek már meg a kutyatartás előnyeiről. Felsorolok néhányat, hogy alátámasszam a rajongásomat.

  1. A friss levegőn való mozgás rendszeressége.

Amióta megszületett, gyakorlatilag nem volt olyan nap, hogy a fiam nem volt a szabadban.

Ha esik, ha fúj, ha tűz a nyári napsugár, ha szakad a hó, menni kell. A férjem munkabeosztása miatt a kutyasétáltatás bizony a kezdetektől az én feladatom: amíg pici volt a fiam, magamra vettem kendőben, és mentünk. Peckesen sétált a “kistesója” mellett, és – leszámítva egy őrült nőt, aki rendőrt akart hívni rám, mert szerinte veszélyeztettem a fiam életét azzal, hogy karikás kendőben békésen szunyókált rajtam, miközben a kutya pórázon sétált mellettünk- mindenkitől elismerő pillantásokat és nagy buksisimogatásokat kapott.

A fiam tudja, hogy Marvellel sétálni kell, a napirendünk része a kinti játék, amire az időjárás sem kifogás.

  1. Azok a gyerekek akik kutya mellett nőnek fel, 50% -kal kisebb valószínűséggel lesznek asztmásak vagy allergiásak mint kutyátlan társaik.

Ennek oka, hogy a gyerek a kutya közelében sokkal több allergénnek van kitéve már kiskorában és így erősebb lesz az immunrendszere is. A kutya- és macskatartás csökkenti az állatallergia kialakulásának kockázatát gyerekeknél – erre a következtetésre jutottak amerikai orvosok, akik most bizonyították, hogy egy esetleges allergia kevésbé, vagy legfeljebb ugyanakkora eséllyel alakul ki az állatokkal együtt felnövő gyerekeknél, mint azoknál, akiknek nincs házi kedvencük.

A University of Alberta munkatársai több mint 700 csecsemőt vizsgáltak, akiknek anyja 2009 és 2012 között volt velük terhes. Az anyáknak be kellett számolniuk arról, hogy volt-e háziállatuk a terhesség első, második és harmadik trimeszterében.
Ezt követően a három hónap körüli gyerekektől székletmintát vettek, hogy a bél mikrobiótáit tanulmányozzák, majd ennek eredményeit hasonlították össze az állatoktól távol élő kicsik adataival.
A vizsgált csecsemők mintegy fele szőrös kisállattal élt egy háztartásban születése előtt és után, 70 százalékban pedig kutyáról van szó. Ezeknél a gyerekeknél két baktériumot találtak, ami a nagyfokú immunitással összefüggésbe hozható: a Ruminococcus és az Oscillospira. Ezek a kutyás háztartásokban kétszer nagyobb arányban vannak jelen, mint a kutya nélkülieknél, így plusz immunitást adnak a kicsiknek a kezdetektől. (Forrás)

  1. Az érzelmi intelligencia (EQ) fejlődése.

Az érzelmek kifejezésének, megértésének és szabályozásának képessége egy része velünk született, másik része tanult összetevőkből áll. A gyermekek érzelmi képességeinek megalapozásában a család játsza a legfontosabb szerepet, itt alakulnak ki az EQ csírái. Az EQ határozza meg azt, hogy az életben hogyan reagálunk a különböző szituációkra. Ez a képesség természetesen fejleszthető, és kutatások bizonyítják, hogy a kutyák bizony nagyon jó “fejlesztőpedagógusok”.

  1. Szociális készségek fejlődése.

Amikor a boxerünk hozzánk került, éppen nehéz időszakot éltem: egy idegen országban, barátok nélkül egyedül éreztem magam. Marvelnek köszönhetően néhány hónap alatt olyan baráti körünk alakult ki, akikkel a mai napig összejárunk. A közös kutyasétáltatás hozott össze bennünket, az állatok szeretete mindig jó kiindulási pont. A fiamon látom, hogy séta közben teljesen természetesnek veszi, ha valaki szóba elegyedik vele, és bár válaszolni még nem nagyon tud (legalábbis úgy, hogy mindenki értse), mégis egyértelmű számára a kutyatartók közötti láthatatlan szövetség. Több felmérés is bizonyítja, hogy a kisgazdik jóval nyitottabbak és könnyebben barátkoznak, mint kutyátlan társaik.

  1. Felelősségvállalás.

A kisfiam már egészen pici korától kezdve részt vesz a kutyánk körüli teendőkben: türelmesen várja a sorunkat az állatorvosnál, hozza a zacsikat, amikkel mi, felnőttek összeszedjük a kutyakakit (mert azt ugye mindig össze kell szedni!), segít a fürdetésben és az etetésben is. Tudja, mikor van ideje a reggeli és az esti adagnak, a vizestálat naponta többször is odahozza, hogy feltöltsük (mostmár van, hogy nem önti magára…). Csupa olyan dolog, ami a felelősségérzetét növeli.

+1 Az állatok szeretete és védelme a kezdetektől része az életének.

A lehető legjobb mintát látja ott, ahol a legfontosabb: otthon, a családban. Megtanulja, hogy a kutyusunkra vigyázni kell, mert ugyanúgy érez, mint az emberek. Tudatos anyaként nagyon fontosnak tartom a hiteles példamutatást, a legjobb módja annak, hogy egy kisgyerek megtanuljon valamit.

Tudom, tudom, nem fogok tudni megtéríteni senkit, aki valóban úgy gondolja, hogy a kutyának a kertben, láncon a helye. De higgyétek el, ha csak egy kicsit is megvan bennetek a vágy egy kutya után, ne habozzatok. Az egyik legnagyobb szívesség, amit a gyermekeiteknek tehettek az, ha állattal nő fel.

A cikkben csak hat előnyét emeltem ki a kutyatartásnak, de a végtelenségig tudnám sorolni. Melós? Korlátokat szab? Igen, vitathatatlan tény, hogy nem lehet félvállról venni a kutyatartást. De amikor látom őket együtt játszani vagy összebújva pihenni, újra és újra megbizonyosodok róla, hogy a lehető legjobb döntés volt közel nyolc évvel ezelőtt befogadni ezt a jámbor jószágot.

Ez is tetszeni fog