Quantcast

Lázálom

Kovács Móni

Megszületett a pici, és úgy érzed felkészültél az olyan apró-cseprő dolgokra, mint például a lázcsillapítás. Tudod, hogy mivel és hol kell mérni, mennyit kell levonni, és milyen kúpokat lehet beadni a gyerkőcnek, ha felmenne a láza. Ismered a népi gyógymódokat, és még elevenen él benned a kép, amikor anyukád vizes lepedővel a nyomodban futva próbálta elmagyarázni, hogy ettől majd jobban érzed magad. Nyugodtan hajtod álomra a fejed. A baba éjjel mocorogni kezd, nyöszörög, és hozzád ér: TŰZFORRÓ! Egy pillanat alatt fut ki minden erőd a lábadból: „Most mihez kezdjek?”

Most akkor mikor lázas?

Általánosan elfogadott a következő „táblázat”, amelyből kiderül, mely, hónaljban mért hőmérsékletnél beszélünk lázról:  
• 36-37 °C normális testhőmérséklet
• 37-38 °C hőemelkedés
• 38-39 °C mérsékelt láz
• 39-40,5 °C magas láz
• 40,5 °C felett igen magas láz

A végbélben mért testhőmérsékletből minden esetben vonjunk le 0,5 °C -ot, hogy megkapjuk a fenti értékeket. Ma Magyarországon az irányadó elvek szerint 38,5 °C alatt nincs szükség lázcsillapításra, afölött is csak akkor, ha rossz a kicsi közérzete. Sajnos mindannyian aggódva figyeljük a lázmérőn felbukkanó értékeket, pedig a láz önmagában nem ártalmas, sőt, a szervezet öngyógyító folyamatának nagyon fontos része. Mindenképp forduljunk azonban orvoshoz, ha 6 hónapnál fiatalabb csecsemőnél 38 – 39 °C-os lázat tapasztalunk, mert nagyon komoly betegség jelzője is lehet! Természetesen bármi is okozza a magasabb testhőmérsékletet, a láz okának kiderítése az orvos feladata.

Házipatika

Már a baba születésekor írass fel magatoknak lázcsillapító kúpot, és érdeklődd meg a pontos adagolását, illetve azt, hogy mi a teendő, ha a kismanó láza felszökne. Ha 3 hónapos elmúlt már a gyermeked, tarts otthon recept nélkül kapható gyógyszereket – kúpot és szájon át adagolható szirupot is. Olvasd el a pontos adagolást, és NE LÉPD TÚL SOHA az adagolható mennyiség maximumát. Sokan nem veszik elég komolyan, hogy ezek a gyógyszerek 3 napnál tovább nem alkalmazhatóak, és esetleg fájdalomcsillapításra is nyugodt szívvel adják minden este a szirupot a kicsinek, ezzel óriási problémákat okozva. A vese és máj olyan mértékű károsodást szenvedhet, ami akár halálos is lehet! Ne adj csak azért gyógyszert a babának, hogy neked kényelmesebb legyen az éjszakád. Csakis indokolt esetben kapjon orvosságot a kicsi, és ha három nap alatt nem múlik a láz, egyébként is felkeresnéd a gyermekorvost, ugye?

Nagyobb gyerekek esetén tarts otthon kétféle, szájon át beadható lázcsillapítót – eltérő hatóanyagúak legyenek! Néhány orvos kifejezetten ellenzi a módszert, amely „felezi” a lázcsillapító beadási idejét, méghozzá úgy, hogy a beadott orvosság után 3 vagy 4 órával a másik hatóanyag-tartalmú szert alkalmazod. Mielőtt azonban magánakcióba kezdesz, mindenképp egyeztess telefonon a gyerekorvossal, vagy a védőnővel!

Gyakorlás

Talán furcsának, vagy kegyetlennek tűnhet, hogy egész pici baba popójába „fölöslegesen” lázmérőt vagy kúpot dugdosol, de hálás leszel önmagadnak, hogy nem az első, éles bevetésen kell majd először elvégezned ezeket a korántsem egyszerű műveleteket. Persze a gyakorlást sem kell túlzásba vinni, 1-2 alkalom után ráérzel a helyes technikára. Nappal, amikor egyébként is pelenkázod a kicsit, próbáld meg a krémezett lázmérőt a megfelelő helyre a megfelelő ideig behelyezni. Ha nagyon bizonytalan vagy, kérd meg a védőnőtöket, hogy mutassa meg, hogyan kell csinálni. A popsiban mért hőmérsékletből ne felejts el 0,5 °C-ot levonni. A kúp beadását is érdemes előre begyakorolni. Vannak fogzást segítő kúpok, természetes hatóanyaggal, így a kicsi szervezetébe nem juttatsz olyan gyógyszert, ami megterheli a szervezetét. Természetesen az orvossal, de minimum a patikussal konzultálj a kúpokkal kapcsolatban. Mindig mondd el, hogy a babád mennyi idős, és milyen célból indultál beszerző körútra.

Lázmérő

Mindig legyen otthon lázmérő, de az a legjobb, ha rögtön kettő is van! Nem biztos, hogy a baba mindig együttműködő lesz, amikor legnagyobb kínjai között anya megpróbálja lefogni. Vannak egyetlen gombnyomással működő infra fül- és homloklázmérők. Az infra fülhőmérő helyes használatát kissé nehéz megtanulni: mérésnél a megfelelő szögben kell tartani a pontos eredmény eléréséhez, de ha megvan a helyes technika, nagyon megkönnyítheti a dolgodat. Ennél jóval kényelmesebb és egyszerűbb a homloklázmérő – létezik olyan típus, amit a bőrhöz sem kell érinteni ahhoz, hogy megtudd, hány fokos a babád teste. A „kinti” lázmérők kissé pontatlan értéket mutathatnak, érdemes egészséges állapotban megmérni mindkettővel a kicsi testhőjét, és látni fogod, hogy mekkora eltérést mutat a két műszer. Láz esetén emlékezz a levonandó különbségre.

Nem is lenne 21. század lázmérő kütyük nélkül, így természetesen létezik a baba karjára erősíthető, kényelmes szalag, ami egész nap biztosítja a problémamentes lázleolvasást. Ennél jóval olcsóbban vásárolható a baba hóna alá ragasztható lázmérő tapasz, amely 24 vagy 48 órán keresztül működőképes, és szintén elég csak felemelni a pici karját, hogy láthasd hogyan alakul a hőmérséklete. De itt a legújabb, díjnyertes termék is, az okos lázmérő.

Régi praktikák

A népi gyógymódok közül talán a hűtőfürdő a leghumánusabb megoldás. A hideg vizes lepedőt semmiképp nem ajánljuk, maximum langyos vizes borogatást rakj a csuklójára, tarkójára, ha 39,5 °C fölé menne a láza. Az agy ugyanis a hideg borogatás esetén azt érzékeli, hogy a test „fázik”, így további hőt termel, ezzel pont a várt hatás ellenkezőjét érheted el!  A baba testhőjénél fél fokkal hidegebb (tehát 39 °C-os) vizet engedj a fürdőkádba, majd ültesd bele, hogy nyakig a vízben legyen. Szép fokozatosan hűtsd a vizet, de soha ne legyen 32 °C-nál hidegebb! Sokszor elég, ha csak szépen csücsül benne 5 percet, a víz magától is ki fog hűlni. Ne tartson tovább a hűtőfürdő 5-10 percnél. Vedd ki, töröld szárazra, és vékony, jól szellőző ruhába öltöztesd!

Lázgörcs

Régi tévhit, hogy a babánál a lázgörcsöt a túl magas láz okozza. Egy egész sor bonyolult biológiai és kémiai folyamat végeredménye a baba ijesztő, rángatózó mozgása, de általánosságban elmondható, hogy az esetek nagy részében egy ártalmatlan jelenségről van szó. Fölösleges csak ettől való félelmünkben már a hőemelkedés első pillanatától gyógyszerekkel traktálni.

Felmerülő kérdések

Sok kérdés kering a fejedben, amikor a gyerek épp a csillapítandó 38,5 °C környékén ingadozik, vagy lefektetésnél épp 37,8 °C -ot mutat a lázmérő. Ilyenkor érdemes neki kúpot adni, nehogy éjjel hirtelen felszökjön a láza. De nehogy azt hidd, hogy aztán nyugodtan hátradőlhetsz! Egész éjjel figyeld akár óránként az állapotát. Sajnos előfordul, hogy a kúp sem tudja megfékezni a felfelé emelkedő hőmérsékletet és 1-2 óra múlva arra ébredsz, hogy mégis tűzforró a kicsi. Ilyenkor életmentő lehet, ha pelenkára vetkőzteted, te is levetkőzöl, és magadhoz öleled. Ha még szopizik, az csak hab a tortán, így a testfelületek érintkezésének köszönhetően a hőkiegyenlítés mellett folyadékhoz is juttatod, és ha már kissé normalizálódott a helyzet, adhatsz neki további lázcsillapítót, vagy megpróbálhatod másképp levinni a lázát. Napközben, ha nem túl hideg a lakás, magadra is kötheted, és így monitorozhatod, és tarthatod egyenletesen a hőmérsékletét. Egész nap itass vele sok folyadékot, és ha alszik, vedd le a zokniját, egy szál vékony takarót teríts rá csupán, hogy a hő könnyen távozzon a bőr felszínéről. Ha már izzadni kezd a kicsi, kezdhetsz bizakodni, hogy a felépülés útjára léptetek. Kitartás!

Ez is tetszeni fog