Quantcast
Kezdőlap Aktuális Már gyermekeken is végeznek PCR-tesztet!

Már gyermekeken is végeznek PCR-tesztet!

Pöttyöslabda

Váltsd ki az utazási karanténból a családot két, hivatalos negatív PCR covid-19 teszttel, és a gyerek is elkezdheti az iskolát!

Európában és Magyarországon is folyamatosan romlik a koronavírus járványhelyzet, egyre több a fertőzött. A folyamat megállítása érdekében nap-mint-nap újabb és újabb rendelkezések látnak napvilágot az egyes országokban és Magyarországon is. Ezek közül talán a legfontosabbak a kötelezően előírt vagy karanténkiváltás céljából végrehajtott koronavírus PCR-tesztek, amelyekről az utazóknak magánúton kell gondoskodniuk augusztus elsejétől. Ha egy külföldi nyaralásról hazaérkező család gyermeke és a szülők nem szeretnének karanténban lenni pont az iskola kezdetén, akkor mindenképpen érdemes végigmenniük a PCR-tesztelési folyamaton. Sajnos azonban a legtöbb magánegészségügyi szolgáltatónál egészségügyi személyzet végzi a PCR-tesztet, így nem vállalják gyermekek esetében. A kifejezett gyermekeknek kialakított központokban viszont a szülőt nem tesztelik, így többször kell karanténelhagyási kérelmet beadni és ennek árát kifizetni. Íme a megoldás, a legfontosabb tudnivalók a szükséges tesztekről, ha veszélyzónába tartozó országból tértek haza a családdal.

Köztudott, hogy a magyar kormány folyamatosan figyeli az koronavírus terjedését és az egyes országokat különböző zónákba sorolja az ott tapasztalható járványügyi helyzetnek megfelelően. A járványügyi szempontból legveszélyesebb országokat piros kategóriába sorolja, az innen érkező utasok automatikusan hatósági karanténba kerülnek, függetlenül attól, hogy tünetmentesek-e. Ide tartozik Európából az Albánia, Bosznia-Hercegovina, a Fehérorosz Köztársaság, Koszovó, Macedónia, Moldova, Montenegró és a szomszédos Ukrajna. A sárga, azaz közepesen veszélyes zónába sorolták Bulgáriát, az Egyesült Királyságot, Norvégiát, Oroszországot, Spanyolországot, Romániát, Szerbiát és Svédországot. A többi európai ország egyenlőre a zöld kategóriába tartozik, de érdemes folyamatosan tájékozódni, mert Horvátországban is rohamosan nő a fertőzöttek száma, különösen Vir és Pag szigetén.

Tehát a család automatikusan hatósági karanténba kerül a lakhelyén két hétre, azaz senki nem hagyhatja el az otthonát. Fontos tudnivaló azonban az iskolakezdés közeledtével, hogy a karantén kiváltható két negatív PCR-teszt bemutatásával, amelyet az utazóknak maguknak kell megszervezni és finanszírozni. Ezeket még külföldön is el lehet végeztetni, de ha nincs erre mód, akkor 48 óra különbséggel Magyarországon is meg lehet csináltatni. Ha sárga zónából érkezünk, akkor már az első negatív teszt után mentesülhetünk a karantén kötelezettség alól, de arra ügyelni kell, hogy a második PCR tesztet is kötelező végrehajtani. De vajon hogyan tudjuk megoldani a PCR-tesztelést az otthonunkban? Egyrészt házhoz is rendlehető a PCR-teszt (de ennek több tízezer forintos felára van és gyermekeket nem tesztelnek a legtöbbször ilyen módon), másrészt hatósági engedélyt is kérhetünk a karantén egyszeri alkalmas elhagyására az ügyfélkapunk (vagy meghatalmazotton) keresztül 3000 forintos díj ellenében. Ezt az engedélyt kifejezetten a PCR-tesztelés céljára, adott időpontra adják ki. Ezért fontos, hogy a gyermekeknél és a szülőknél egyetlen helyen, azonos alkalommal végezzék el az orr- és garatminta vételét. Erre a fővárosban az Affidea Váczi Greens Egészségközpontban van lehetőség, ahol fül-orr-gégész végzi a tesztelést, így a kellemetlen folyamat gyermekeknél is megoldható.

Nagyon fontos, hogy csak PCR-teszt eredményt fogadnak el a hatóságok és azt is külön megadják, hogy mely egészségügyi szolgáltatóktól. A koronavírus-fertőzés jelenleg két módon igazolható ugyanis. Az egyik módszer a komplexebb PCR-teszt, amelyikkel már a fertőződést követő 2-5. naptól kimutatható a SARS-CoV-2-vírus örökítőanyaga (RNS) az orr- és/vagy garatváladékból. Ezt kell elvégeztetni az utazási karantén kiváltó családoknak. A másik, egyszerűbb módszerrel a fertőzést követően a szervezet által a vírus ellen termelt védekezőmolekulák, antitestek mutathatók ki a vérből. Érdemes e-mailben elküldött pdf- leletet biztosító szolgáltatót választani, mert az automatikusan továbbküldhető a hatóságoknak elektronikusan.

A gyermekek PCR-tesztje a felnőttekéhez hasonló módon zajlik és az ő esetükben kísérőt is beengednek a tesztelésre, míg a felnőtteknek egyedül kell érkezniük minden esetben a tesztre. Ha valaki pozitív PCR-tesztet produkál, akkor azt az adott magánegészségügyi cég lejelenti az állami népegészségügyi hatóságoknak. Ezután már a háziorvos gondoskodik a további megfigyelésről, ha nincsenek tünetek vagy azok igen enyhék, akkor a karanténban folytatódik a gyógyulás, és újabb tesztekre nincs szükség. Súlyosbodó problémák esetén a háziorvos intézkedik a beteg kórházba szállításáról.

Ez is tetszeni fog