Quantcast
Kezdőlap KedvencekTudatos gyerekkor Minimalizáld a műanyaghulladékod – indul a műanyagmentes július!

Minimalizáld a műanyaghulladékod – indul a műanyagmentes július!

Kovács Móni

Ha még nem kezdted el, akkor itt az ideje, hogy belevesd magad a műanyagcsökkentésért vívott csatába! Júliusban ugyanis világszerte indítanak kampányokat az egyszer használatos műanyagok kiiktatásáért. Ha pedig már 31 napig képes vagy tartani magad hozzá, később is menni fog – de legalábbis kevesebb hulladékot fogsz termelni. Tavaly 120 millió ember vett részt a megmozdulásban, az idén csatlakozz te is!

Itt van a felhívással kapcsolatos videó:

Az aranyos kis animációban nagyjából minden benne van, ami a műanyaghulladék minimalizálásáért megtehetsz:

  1. Nejlonszatyor vásárlása helyett vigyél magaddal vászontáskát (vagy hátizsákot, bármilyen más, régebben vásárolt szatyrot, guris kocsit)

Ez már annyira elcsépelt jótanács, hogy nem is pazarolnék több szót rá, bár tudom, hogy sokak szerint a vászontáska előállítása és használata majdhogynem ugyanolyan környezetszennyező, mint a műanyag zacskóé. Vászontáska helyett használhatod a régi iskolatáskádat is – ki tudja, talán még egy régi szerelmeslevél vagy egy radír is előkerül belőle!

  1. Ne kérd elvitelre a kávét!

Sokszor annyira rohanunk, hogy a kávét is elvitelre kérjük, részben mert nincs időnk helyben elfogyasztani, részben, mert a műanyag/papír Starbucks-os vagy a Mekis pohár jól mutat fotózva az Instánkon. Tudjátok mi mutat még jobban? A saját, menő, hordozható fém kávéspohár! Vagy a barátnőddel közösen lőtt szelfi a kávézó saját nevével ellátott csészék/bögrék társaságában!

  1. Ne tedd nejlonzacskóba!

Válaszd a csomagolás nélküli zöldséget, és ne rakd nejlonzacskóba SE! Hidd el, nem lesz baja a táskádban/szatyrodban sem. Ha mégis olyasvalamit vennél, ami törékeny, azt rakd magaddal vitt dobozba, vagy szerezz be mosózsákot (2 db kb 5-600 Ft, de úgy tudom bizonyos SPAR üzletekben már kapható 6 db ilyen zsákocska egy csomagban) és tedd abba a zöldségeket! A péksütit is könnyebb nejlonzacskóba rakni, és viszonylag nehéz kiszámítani, hogy mikor térsz be a pékségbe (kisgyerekesek tudják miről van szó), de ilyenkor is jó, ha van nálad vászontáska vagy műanyag doboz. Tulajdonképpen mindig legyen nálad vászontáska és műanyag doboz!

  1. Biztos kell az a szívószál?

Szórakozóhelyeken sokszor kérdés nélkül nyomják az italodba a szívószálat, most előzd meg őket és már a rendelésnél szólj, hogy szívószál nélkül is tudsz inni, köszönöd szépen. Otthonra pedig egyenesen pénzkidobás (a nyilvánvaló környezetszennyezés mellett) szívószálat venni.

  1. Inkább mosogass!

Bár nagy lehet a kísértés a szülinapok, kertipartik szervezésénél, mégis hanyagold az eldobható poharakat és tányérokat. Helyette mosogass el, vagy még jobb, ha a vendégek beosztják egymás között a munkát: valaki a tányérokat, valaki a poharakat mossa el. Ha pedig van mosogatógéped, akkor gondolom fel sem merült benned a műanyag evőeszközök és tányérok beszerzése.

  1. Főzz magadnak és vigyél ebédet!

Az ételrendeléssel rengeteg csomagolóanyagot használunk el. Ha mégsem jut időd főzni, akkor cipelj magaddal egy dobozt és bandukolj el a legközelebbi kifőzdébe ebédért. A sétával legalább kikapcsolódsz egy kicsit. Ha jó a munkahelyi közösség, megbeszélhetitek azt is, hogy a hét minden napján másvalaki főz gigászi adagot és látja el a kollégákat ebéddel. Ha pedig csak magadra számíthatsz, főzz nagyobb adagot, és vigyél dupla adagot egyszerre – így kevesebbet kell cipekedned másnap.

  1. Csak lufit ne!

Szülinapra jó muri a lufi, de most találjatok ki helyette valami mást! Mondhatnám, hogy ültessetek fát, de kezdetnek akár egy bonsai is megteszi. Szülinapra nyugodtan maradhat a torta meg a társasjáték!

  1. Szerezz be egy kulacsot!

Lehet műanyag (haha), fém vagy üveg is, a lényeg hogy jó sok vizet tudj bele tenni. Vagy jeges teát, szörpöt, amit otthon el tudsz készíteni, behűtöd, és indulhatsz is a munkahelyedre vagy edzésre. A legjobb ha rögtön kettőt veszel, így az egész napra elegendő innivalódat is magaddal tudod vinni!

  1. Betét és pelus helyett

Akinek már nagyobb a pelenkás gyereke, jó eséllyel nem fogja tudni hipp-hopp átszoktatni a mosipelusra, de ha még most várjátok a  babát, érdemes tájékozódni és lépéseket tenni a környezettudatosság és tudatos szülővé válás jegyében. Ha pedig még menstruálsz, talán ideje kipróbálni júliusban valami újat: a menstruációs kehely és a menstruációs bugyi is elérhető már Magyarországon. Szerezd be azt, amelyik szimpatikusabb! Így rengeteg szeméttől szabadíthatod meg a környezetedet!

Ugye nem is olyan nehéz? Biztosan kihagytam valamit, te mit tennél még hozzá a listához?

Ez is tetszeni fog