Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Mire figyeljünk, ha gyermekünk kezébe adjuk az okostelefont?

Mire figyeljünk, ha gyermekünk kezébe adjuk az okostelefont?

Czafrangó Ági

Elkerülni nem tudjuk, tiltani nem érdemes, előbb-utóbb úgyis, még az óvodás kor előtt kisgyermekünk kezei közé kerül az okostelefon/tablet.
(Kivéve persze, ha egy elszigetelt tanyán élsz a gyermekeiddel, teljesen offline életmódot, ez esetben a cikk nem neked szól, de valószínű, nem is olvasod.)

A már ismert ellenérvek mellett: hogy az okostelefonozás a gyermeki kreativitás rovására mehet, hogy káros hatással lehet a látásra a túl hosszas, közeli képernyőbámulás, és hogy feleslegesen túl sok ingerrel bombázza gyermekünk idegrendszerét, néhány olyan veszélyt említek, amelyre talán nem gondoltunk.

Függőséget okoz

Igen, ezt is tudtuk, de most nem arra gondolok, hogy a kisgyerekben alakul ki a káros addikció, hanem, hogy mi, a szülők válunk függővé!
Hiszen találtunk egy kényelmes megoldást, egy „titkos fegyvert”, amit bármikor bevethetünk, ha a gyermek nyűgösködik, ha betegen nyomjuk az ágyat, és nincs energiánk foglalkozni vele, vagy minden olyan szituációban (orvosi rendelőben várakozás, utazás, bezártság egy esős napon), amikor az átlagosnál több figyelmet kellene a gyerekre fordítanunk.
Fontos, hogy mi, szülők legyünk tudatosak, és szorítsuk korlátok közé, mikor fordulunk a telefonos/tabletes szórakoztatási formához, mivel tényleg remekül leköti a gyereket, ezért nálunk is jelentkezhet az elvonási tünet, ha épp nincs kéznél a kütyü!
Ennek a cikknek a megírását is támogatta a kisfiam  tablethasználata, elkészültével viszont egy kiadós játszóterezéssel egyenlítjük ki a mérleget.

Szűretlen tartalom mesenézésnél

Ha időben mégis jól kontrollálva adjuk oda csemeténknek a telefont, akkor a következő, amire figyelnünk kell, a tartalom. Például ha gyermekünk a youtube-on nézegeti az ártatlan rajzfilmeket, gyerekdalocskákat, akkor is felugorhatnak olyan reklámok, amik nem az ő korosztályának szólnak.
A másik, hogy elég hamar megtanulnak váltogatni a videók között, és gyakran keveredik a találati listába, a mesék közé valami egészen más, például rajzfilmnek látszó, de felnőtteknek szóló horror mese-paródia.

Érdemes tehát folyamatos kontroll alatt tartanunk, mit néz a gyerek, de ha pont azért adtuk kezébe a telefont, mert ezt nem tudjuk megtenni (épp ügyet intézünk a bankban, fontos telefonbeszélgetést folytatunk, autót vezetünk), akkor inkább előre letöltött mesefilmekkel, játékokkal szórakoztassuk.

Azt, hogy a gyerek számára mi ijesztő és mi nem, még így is nehéz kiszűrni, hiszen gyakran számunkra teljesen ártalmatlannak tűnő dolgokat élnek meg ők másként. Ezért fontos az is, hogy segítsünk a gyereknek feldolgozni, amiket látott. Rengeteg információ, élmény éri egy mesenézés alkalmával is, szánjunk rá időt, hogy beszélgessünk vele a történetről, ha úgy tapasztaljuk, hogy valami ijesztő, nyomasztó volt számára!

A játékok hatása

Amikor gyermekünk már elég nagy ahhoz, hogy játékokkal is játsszon, az objektív korosztályi besorolás mellett (PEGI), érdemes egy szubjektív szűrést is végeznünk, arra vonatkozóan, hogy milyen hatása lehet az adott játéknak.

Érdemes rászánni az időt, fórumokat olvasgatni, és a saját szempontrendszerünk szerint választani. Az agresszív játékokat nyilván mindenki szeretné kiszűrni, de például egy versenyzős, teljesítménykényszert gerjesztő játékra se biztos, hogy mindenki szívesen szoktatja rá a gyermekét.

Még az olyan, mellékesnek ítélt szempontok is fontosak lehetnek, mint a háttérzene (nyugodt avagy idegesítő), a villanó fények gyakorisága, amely szintén károsan stimulálhatja az idegrendszert, valamint a játék időtartama, hogy ne kössük ezzel órákig a képernyőhöz a gyereket, de ne is alakuljon ki benne frusztráció a játék befejezetlensége miatt.

A leghasznosabb persze, ha a memóriát, szókincset, idegen nyelvtudást, vagy egyéb készségeket fejlesztő játékokat keresünk.

Fizetős játékok

Nálunk például a férjem is játszott egy autós játékkal, saját fiókjával belépve, regisztrált bankkártyával, amivel a kisfiunk is játszott, ebben az esetben még anyagi károkat is elszenvedhetünk, ha nem figyelünk oda eléggé. A következő szintre lépésnél a játék felajánlja, hogy vásároljunk krediteket, virtuális pénzérméket, pár száz vagy akár több tízezer(!) forintért. Utána elég csak kétszer-háromszor klikkelni a gyerekünknek, és meg is történt a vásárlás.

Szülői példamutatás

Végül, de nem utolsó sorban, ami minden gyereknevelési kérdésben kulcsfontosságú: milyen példát mutatunk? Folyton a telefont nyomkodjuk, leizzadunk, ha elmegy a wifi, kétségbeesetten rohanunk vissza a kapuból, ha a töltőn hagytuk a mobilt? Milyen alapon tiltjuk meg gyermekeinknek például az étkezések közbeni mobilozást, ha mi sem tudunk elszakadni, még egy vacsora erejéig sem a kütyüktől?

Érdemes otthon olyan szabályokat kialakítani, amit mi, szülők is be tudunk tartani, és egységesen alkalmazunk a gyerekekre, és saját magunkra is. Így bizonyos helyiségekből, az étkezőből például kitilthatjuk a telefonokat, vagy időben is szabályozhatjuk: este egy adott időpontot követően már nekünk is jót tesz, ha nem bámuljuk a képernyőt, és a gyerekek is jobban alszanak, ha az esti mesét anya mondja el a sötétben összebújva, és nem a tablet vetíti az arcukba.

Ez is tetszeni fog