Quantcast
Kezdőlap Ti írtátok... Mit kaptam a gyermekeimtől?

Mit kaptam a gyermekeimtől?

Aszódi-Blum Éva

Családalapítás előtt úgy tekintettem magamra, mint egy szelíd, jóságos teremtésre valamelyik magyar népmeséből. Aztán rájöttem, hogy lakik bennem egy sárkány, akivel addig nem találkoztam.
Köszönet és hála gyermekeimnek a mélyebb önismeretért és még nagyon sok mindenért.

1. Új férfi ideál

A gondoskodó, együtt érző, bátorító férfi képe számomra ma már egyáltalán nem nőies. Sőt! Kifejezetten vonzónak találom azokat a tulajdonságokat, amikre húszéves koromban gyanakodva tekintettem.

2. Itt és most

A gyerekeknek nem az a fontos, ami volt, vagy lesz. Ők az itt és most örökösen lelkesítő állapotában leledzenek. Imádom! Nem baj, ha odaégett a süti, mert megnézhetjük, milyen a szén, nem baj, ha dugóban ülünk, mert énekelhetünk lehúzott ablakok mellett, nem baj, ha kiömlik a narancslé, mert lehet belőle napocskát rajzolni az asztalra.

3. Adok-kapok anyák között…

… anélkül, hogy kínosan ügyelnénk a mérleg nyelvére. Most a tied a kicsi, ezért én ugrom be többször, most te vagy várandós, ezért én megyek le neked a boltba. Kellő intelligencia és együttérzés birtokában anyák válhatnak egymás legjobb segítőivé.

4. Nevelési elvek

A polcot is teleraktam velük, mielőtt megszületett az első gyermekem. Egy ideig igyekeztem magam tartani hozzájuk, aztán feladtam. Az én gyerekem más, mint a tied, aki különbözik az övétől és egyáltalán nem hasonlít a tiétekre. Kétségtelenül léteznek módszerek, amik ideig-óráig beválnak, aztán lejár a szavatosságuk és dobhatod őket a kukába. Rég rossz, ha a tizenhat éves tinédzser kilengéseire gumicukor megvonás a válasz.

5. Tiszta udvar, rendes ház

Több gyerek mellett elengedtem a tiszta konyha, patika rend, tükörfényes padló őrjítő hármasát. Nem megy. És nem azért, mert nem akarom, hanem azért, mert több kicsi mellett teljesíthetetlen. A gyerekek szétpakolnak, maszatolnak és egy nap legalább ötször esznek. Ha egész nap őrt állok a tisztaság fölött, az otthonom pár óra alatt börtönné válik, ahol a gyerekek a rabok, én meg a smasszer.

6. Elfogadás, megbocsátás

Amióta tudom, milyen nehéz gyermeket nevelni, másként nézek szülőtársaimra. Már nem szalad fel a szemöldököm, ha őrjöngve hisztiző gyereket látok, mert észreveszem a háttérben gubbasztó felnőtt elgyötört ábrázatát. És ítélkezés helyett gyomorszinten együtt érzek.

+1. Magabiztos döntések

Ezzel a vallomással lehet, hogy magamra maradok, de engem a legtöbb, gyermekeimmel kapcsolatos döntésem után kétségek marcangolnak. Jól tettem? Nem tettem jól? Túl kemény voltam? Vagy túl engedékeny?
Soha azelőtt nem tartottam ennyi önvizsgálatot, mert a gyermeknevelés az önismeret legmélyebb bugyraiba taszít, ahova a fészbuk idill csak pillanatokra tör be.

Kép forrása: http://katiemeckleyphotography.com/tag/rochelle-park/

Ez is tetszeni fog