Quantcast
Kezdőlap Aktuális Motivációra és online közösségre vágynak a kismamák

Motivációra és online közösségre vágynak a kismamák

pottyos

Bár sok nehéz változáson mennek keresztül a kisgyermekes anyukák, mégis az anyaság új dimenzióját megélve magabiztosabbá válnak – derül ki a Gyerünk, anyukám! több mint 600 fős mintán végzett online kutatásából, melynek eredményei arra is rámutatnak, hogy a kismamák ma már tájékozottak a szülést követő, nem látványos változásokkal kapcsolatban, tennének testük regenerálásáért, amihez motivációra és online közösségre van szükségük.

Bár sok nehéz változáson mennek keresztül a kisgyermekes anyukák, mégis az anyaság új dimenzióját megélve magabiztosabbá válnak – derül ki a Gyerünk, anyukám! több mint 600 fős mintán végzett online kutatásából, melynek eredményei arra is rámutatnak, hogy a kismamák ma már tájékozottak a szülést követő, nem látványos változásokkal kapcsolatban, tennének testük regenerálásáért, amihez motivációra és online közösségre van szükségük.

gyerunkanyukam 01

A gyerekvállalás a legtöbb anya testére, lelkére és közösségi életére is hatással van. Ezeket a változásokat vizsgálta a Gyerünk, anyukám! online sportközösség kisgyermekesek körében folytatott felmérése. A 600 fős mintán végzett friss kutatásából kiderül, a kismamák úgy érzik, hogy magabiztosságuk elsősorban megváltozott külsejük (57%), másodsorban az önmagukra fordított idő hiánya (47 %), végül pedig a külvilágtól elzárt élet (44%) miatt csökken leginkább. Ezzel szemben viszont a válaszadó kismamák elsöprő többsége (74%) nyilatkozott úgy, hogy magabiztosabb is lett annak köszönhetően, hogy az anyasággal az élet olyan új dimenzióját ismerte meg, amihez foghatót korábban nem tapasztalt.

Tisztában vannak a nem látványos változásokkal is

A leginkább zavaró szülés utáni testi változás a kismamák számára a has átalakulása (64%) és testük feszességének csökkenése (44%) és csak ezeket követi a kilók számának gyarapodása (39%). Pozitív eredmény, hogy az anyukák túlnyomó többsége már tájékozott a terhesség kapcsán végbemenő, de nem látványos változásokkal kapcsolatban: a kutatásban résztvevők, (akiknek 64 százaléka nem tagja a Gyerünk, anyukám! közösségének) több mint 70 százaléka nyilatkozott úgy, hogy tudja, a terhesség során a hasizom szétnyílik és azzal is tisztában vannak például, hogy háton fekve ujjaikat a köldökük fölé helyezve ellenőrizhetik, összezárult-e az izomzat a terhesség után.
A vizsgálat arra a kérdésre is kereste a választ, mi akadályozza az anyukákat abban, hogy tegyenek testükért a szülés után. Nem meglepő eredmény, hogy sokan időhiánnyal küzdenek és nem tudják megszervezni, hogy jusson idejük sportolásra, az viszont igen, hogy sokan úgy érzik, nem tudják mit kellene tenniük és hogyan vágjanak bele.

Fizikai helyett online közösség

Az anyává válással a közösségi élet is megváltozik és nem csupán az erre fordítható idő rövidül meg sokszor fájdalmasan, hanem az is átalakul, hogy hol és hogyan élnek a kismamák közösségi életet. A mostani kutatásból az rajzolódik ki, hogy míg szülés előtt nagyobb részben tartoztak az anyukák fizikai közösségekhez, addig a szülés után ezeket nagyon nagy arányban felváltják az online közösségek, mert a világtól elzártabban élik napjaikat az első néhány évben.

„Egy közösségnek mindig lehet megtartó ereje, de különösen fontos szerepet játszik ilyenkor, ebben a megváltozott élethelyzetben, ezért is hiszünk abban, hogy egy online sportközösség motivációt és közösséghez tartozás érzését képes nyújtani, ami már rövidtávon is jobb közérzethez és egészségesebb állapothoz segíti a kisgyerekes anyukákat. Ezt igazolta vissza a mostani felmérésünk is” – magyarázta Kádár-Papp Nóra, a Gyerünk, anyukám! mozgalom alapítója, majd hozzátette: “Az is világos, hogy vannak olyan anyukák, akik pontosan tudják, mikor, mennyit és mit tornázzanak, nekik szólnak a valós idejű, élő órák – és vannak olyanok, akiknek egymásra épülő, kisebb 6-8 hetes blokkokból álló sport-életutat kell kínálni. Nekik szól a 8 hetes Szülés utáni Regeneráló Program vagy a haladóbb 6 hetes Forma-bontó program.”

gyerunkanyukam 02

Kísérleti 6 hetes Forma-bontó program

Nemrég zárult le az első, kísérleti jellegű hathetes Forma-bontó program, melyet úgy építettek fel a Gyerünk, anyukám! szakemberei, hogy minden anyuka az adott 6 hét alatt 36 darab 30 perces zsírégető, erősítő vagy kondicionáló edzést végezzen otthonról, tetszőleges időpontban. A programot fűszerezte, hogy mindenki kis, online csapatokban küzdött egymásért és napi haladási naplót vezetett, amit a többiek is láttak. Ennek a fix időtávra szerveződött online sorsközösségnek mágikus ereje volt: a kísérlet olyan sikeres volt, hogy 223 anyuka, összesen 3753 órát mozgott, 551 kilót fogyott, 1081 cm-rel lett derékban karcsúbb és átlagosan 60%-kal nőtt a plank pozícióban kitartott teljesítményük. Arról nincs pontos adat, hogy hány régi kedvenc nadrág zipzárja csukódott be újra a program végére, de a portálon is megtekinthető előtte-utána fotókon számos ilyen ruhadarab elégedett gazdája pózol. A kísérlet sikerét bizonyítja, hogy a 6 hetes program végén készített felmérésben a résztvevő anyukák 83%-a elégedettebb volt magával és feszesebbnek érezte magát. Az új 6 hetes Forma-bontó program október 17-én indul.

A Gyerünk anyukám! mozgalomról

A Gyerünk, anyukám! mozgalom önsegítő programként indult, melyet Kádár-Papp Nóra, egy háromgyerekes anyuka alapította 3 éve. Mára több ezer kisgyerekes anyuka követi őt a Facebookon, látogatja online a 11 edző élő óráit, vagy vesz részt a 6 és 8 hetes programokon. Itt minden kifejezetten az anyukák mozgásigényéről szól: minden egy helyen, egy kattintásra.

Edzés részlet – Videó link https://we.tl/dOwX9V98dg

Ez is tetszeni fog