Quantcast
Kezdőlap Aktuális Ne juss el odáig, amikor már nem ismered fel magad a tükörben

Ne juss el odáig, amikor már nem ismered fel magad a tükörben

pottyos

Miközben ezt olvasod, talán az ezeréves pizsid van rajtad, amiről a minta már régen lekopott, és a nyakánál van egy nagy lyuk. A hajad lófarokba van fogva – de nem abba a fajtába, ami az ápolt, csillogó hajad helyezi jól megtervezett pozícióba, hanem abba, ami azért történt, mert reggel gyorsan kellett felkelni, és a copffal csak minél gyorsabban el akartad tüntetni a sérót, mert úgysem volt időd már egy hete megmosni.

Ebben a pizsiben vitted el a nagyobbik gyereket az oviba, de talán senki nem vette észre, mert magadra kaptál egy kabátot is. Reméljük.

Ha reggel van, amikor ezt olvasod, akkor még a biztonsági zónában vagy. Akkor még a legtöbb anya így néz ki: hiszen reggelit kell összekészíteni, táskákat kell bepakolni, ruhákat kell előkészíteni – a család többi tagja számára. De ahogy a nap halad előre, zuhanyok ápolják le az anyai testeket, rendes ruhák kerülnek fel, esetleg még smink is.

Már akire.

Mert vannak olyan napok, amikor a pizsi marad az egész napos viselet, amikor a tányérok ott maradnak elmosogatás nélkül a mosogatóban, de legalább utoléred magad a kedvenc sorozatoddal a délelőtt, és legalább a kanapéd érzi a törődést.

Néhány ilyen nap jót tesz a lelkednek.

De ha minden nap ilyen, az nem.

Márpedig ebbe az állapotba észrevétlenül bele lehet süllyedni. Abba, amikor a legalacsonyabb önfenntartási szinten üzemelsz, amikor magaddal csak annyit teszel meg, ami feltétlen szükséges az életben maradásodhoz. A melltartó viselés például nem tartozik ezek közé. Mert épp elég energia a gyerekeid igényeit kiszolgálni, a tieid hirtelen már nem tűnnek olyan fontosnak. A személyes higiéniádból igazából sokat lehet engedni.

Csak nem érdemes.

Mert ez egy ördögi kör, amitől egyre jobban elszigeteled magad, és egyre rosszabbul fogod érezni magad. Nem érzed magad csinosnak, nőként már nem is tekintesz magadra igazán. De valahol mégis kellemetlenül érzed magad emiatt, ezért emberek közé alig mész, mert nem akarod, hogy lássák, mennyire elengedted magad. Ezáltal eltávoldsz a világodtól, eltávolodsz saját magadtól.

Márpedig könnyű beleesni ebbe az állapotba, mert elsőre annyira jónak tűnik: az egyszerűsítés lehetőségével kecsegtet. Időnyeréssel, ami nagyon fontos, amikor úgy érzed, hogy nem elég 24 óra egy napban. Ha nem mosol ma hajat, akkor nyertél egy kis szabadidőt. Akkor kevesebb energiát kell kipréselned magadból.

És meg is tudod magyarázni magadnak, hiszen azért teszed, hogy több időd jusson arra, ami a legfontosabb: a családodra.

Viszont ami praktikusnak és hasznosnak tűnik eleinte, az hamar át tud alakulni egy romboló erővé: azzá, amikor te már nem te vagy, és emiatt rosszul érzed magad, elveszíted az önbizalmad. Eljutsz arra a pontra, amikor már nem ismered fel magad a tükörben: sehol nincs az a nő, aki te vagy, aki te voltál.

Na hagyd, hogy eljuss idáig. Törődj magaddal. Szervezd meg, hogy legyen időd a fürdőben magadra, igenis válogasd ki az összeillő öltözéket a napra.

Nem csak magadnak teszel jót ezzel, hanem az egész családodnak. Hiszen ha boldogabb vagy, elégedetebb saját magaddal, akkor nekik is többet tudsz adni. Akkor nem csak egy minden funkciót ellátó személy vagy otthon, hanem te magad.

És te számítasz. Ezért kezdj el törődni magaddal!

Forrás: ScaryMommy

Ez is tetszeni fog