Quantcast
Kezdőlap KedvencekTudatos gyerekkor Nyaraláskor is környezettudatosan

Nyaraláskor is környezettudatosan

Évi Hernaez

A perzselően forró nyár nagy része még előttünk áll, júliusban és augusztusban a legtöbb család nyaralni megy. Van, aki a nagyihoz vidékre, van, aki a Balatonra, van aki a tengerpartra, és vannak olyanok is, akik otthon maradnak, de kihasználják a közeli strandok, tavak és folyók adta lehetőségeket.

Egyvalamiben azonban mindenki megegyezik: nyáron is enni és inni kell, a bevásárlás nem várhat. Földünk azonban sajnos nem kap szabadságot, ugyanúgy vigyáznunk kell rá, mint az év minden napján.

Nyolc évvel ezelőtt indította útjára a “Műanyagmentes július” nevű kezdeményezést az ausztrál Plastic Free Foundation. Idén Magyarország is beállt a 170 ország közé, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosságra. Ebben a videóban nézhetitek meg, hogy miről is szól pontosan a kihívás.

Földünk sorsa mindannyiunk felelőssége. Ne legyintsünk rá, hogy ugyan már, én úgysem tehetek semmit. Ez bizony óriási tévedés! Szülőként hatalmas a tét: meg kell tanítani gyermekeinket arra, hogyan vigyázhatnak a lakóhelyükre. Ez pedig – mint minden más a gyermeknevelésben- csakis példamutatással lehet igazán hatékony.

Én azon szerencsések közé tartozom, akik már voltak nyaralni idén, éppen ezért saját tapasztalat alapján tudok Nektek néhány tippet adni, hogyan tehetünk a Földünkért a jól megérdemelt vakációnk alatt. Ilyenkor lustábbak vagyunk, igyekszünk kiszakadni az otthoni mókuskerékből, de ezzel a pár apró dologgal példát mutathatunk a gyerekeinknek.

  1. Vittem itthonról a szokásos bevásárlótáskáimat és a textil zöldséges szütyőimet, amik már évek óta hű társaim a heti nagybevásárlásoknál. Szépen összehajtogatva egyáltalán nem foglalnak helyet a bőröndben, ha autóval mentek, akkor ott még plusz szolgálatot is tehetnek a pakolás során. Kettő normál méretű műanyag dobozt is bepakoltam, amik az uzsonnák és a vásárlások során is jó szolgálatot tettek.
  2. A szappan és a szappan formátumú sampon sokkal kevesebb helyet foglal a neszeszerben, ráadásul kevesebb műanyag kell a csomagoláshoz. Kényelmetlenebb? Lehet, de gondoljunk arra, hogy bizony ez is segítség a bolygónknak.
  3. Az acél kulacsaink mindig velünk vannak. Bárhol legyünk is, ivókutakat mindenhol találhatunk, gyorsan megtölthetjük kulacsainkat friss, hideg vízzel. Tudom, sokszor hívogatóak a boltok hűtőiben párásra hűlt üdítők vagy ásványvizek, de adjunk lejjebb egy picit az igényeinkből: nem olyan szörnyű ám, ha nem jeges innivalóval hűtjük magunkat. A cukros frissítők pedig még csak nem is egészségesek!
  4. Tudom, a nyaralás a pihenésről szól, az édesanyák pedig joggal álmodnak néhány napról az évben, amikor nem kell a konyhában robotolni. Mi idén apartmanban voltunk, és bár minden nap otthon vacsoráztunk (és nagyjából a fele napokon otthon is ebédeltünk), de 20 percnél többet bizony nem töltöttem a tűzhely mellett állva. Legyünk rugalmasak, ne a nyaralás alatt süssünk palacsintát vagy főzzünk marhapörköltet. Saláták, húsok, halak, mind mind néhány perces ételek.
  5. A helyi piacon vásárolni nekem óriási élmény. Otthon is szeretek termelőktől vásárolni, de nyaralás alatt ez külön rituálé. Friss gyümölcsök, zöldségek, ha tengerparton vagytok, a hal-és tengeri herkentyű piac külön program! A nyaralásunk alatt minden boltba a saját kis tatyijaimmal mentem, a halpiacra pedig vittem a műanyag dobozaimat, ott sem használtam fölöslegesen műanyag zacskót.
  6. A kisfiamat nem hozza igazán lázba a szívószál, de ha szeretne azzal inni, biztosan vennék bambuszból vagy fémből készültet. Ő még pici, kettő éves, később biztosan sor kerül erre is.
  7. Ha ott az autó, akkor bizony nagy a kísértés, hogy ahová csak szükséges, mindenhová azzal menjünk. De gondoljuk át! Biztosan nagyon messze van gyalog? Vajon busszal, villamossal, metróval vagy vonattal megoldható a kirándulás? Akkor hajrá, a gyerekeknek nagy élmény a tömegközlekedés! Igen, sokkal macerásabb, de ha az ő jövőjük lebeg a szemünk előtt, talán már nem is tűnik akkora áldozatnak.
  8. A vakáció a teljes lazulásról szól. Talán anyagilag is megengedhetjük magunknak, hogy újabb bikinit vagy sarut vegyünk. A tizedik fülbevalóra vagy fürdőruhára is szükségünk van? Gondoljuk át. Én idén semmit nem vettem magamnak és tudjátok mit? Nagyon jó érzés, hogy nem úgy jöttem haza, hogy eltettem a csodaszép, ámde fölösleges dolgokat emlékbe.
  9. Kettő apartmanban voltunk idén, két különböző helyen. Az egyik egy picike faluban volt, ahol az újrahasznosítás még gyerekcipőben jár, nincsenek szelektív konténerek minden utca sarkán. 20 perc séta volt az üveg- és műanyag szemét lerakója. Háromnaponta vacsora előtt elsétáltunk családilag, és kidobtuk az odavalót. Könnyebb lett volna a ház előtt álló konténerbe süllyeszteni mindent? Igen, de akármennyire nehezünkre is esik elmenni odáig, megtettük, mert minták vagyunk a gyermekeinknek.
  10. A vízzel okosan gazdálkodni a meleg nyári napok alatt kiemelten fontos. Zárjuk el a csapot fogmosás közben, ne mossunk naponta, ha igazából nem szükséges, és necsak a zuhany alatt frissüljünk. Persze a medencében nem lehet hajat mosni, de ha nagyon szükséges a gyors hűtés, az is elég az estig zuhanyig, ugye?

Jusson eszünkbe a laza nyári napok alatt is, hogy Földünk bizony nagy bajban van. Igen, kicsi porszemek vagyunk, de ha mindenki tesz egy- egy pici lépést, akkor közelebb kerülünk ahhoz, hogy talán sikerüljön időben megmenteni. Gondoljunk a gyermekeinkre, akármennyire nehezünkre esik is környezettudatosnak lenni a gondtalan vakáció idején.

Én csatlakozom a júliusi kihíváshoz, pedig fogok utazni is közben. Velem tartatok?

Ez is tetszeni fog