Quantcast
Kezdőlap Aktuális Programajánló – növény- és állatvilág

Programajánló – növény- és állatvilág

pottyos

E heti ajánlónkat az állat- és növényvilág köré szőjük, aminek két apropója is van, és érdekesképp mindkettő február 2-hoz kötődik.

E heti ajánlónkat az állat- és növényvilág köré szőjük, aminek két apropója is van, és érdekesképp mindkettő február 2-hoz kötődik.

Ez az a nap, amikor a hagyomány szerint a mackók kikukkantanak a barlangjukból: ha süt a nap, és megijednek az árnyékuktól, visszahúzódnak, s így még jó néhány téli napra számíthatunk. A hagyomány Amerikában és Kanadában is él, ott azonban nem a medvéket, hanem a mormotákat kell figyelni. (Nagyobb gyerekekkel megnézhetitek az Idétlen időkig című filmet is, amelyben a Bill Murray által alakított mogorva időjósnak pont élete egyik legjobban utált napját, a mormotanapot kell újra és újra átélnie.)
A másik apropó a híres német természettudós, Alfred Brehm születésnapja. Brehm rengeteget utazott, Hamburgban állatkertet igazgatott, Berlinben akváriumot alapított. Egyik fő műve, Az állatok világa, magyarul is megjelent, sőt a Magyar Elektronikus Könyvtárban a teljes mű elérhető.

mackofesztÁllatkerti mackófesztivál
Nincs medveles Állatkerti mackófesztivál nélkül, amely idén január 30. és február 2. között kerül megrendezésre. Szombat-vasárnap naponta 10 és 16 óra között zajlanak a medvés programok az állatkert egész területén. A Varázshegyen kézműves foglalkozások, mézkóstoló, mackó show szórakoztatja a gyerekeket, és itt állítják fel a Mackó színházat is. De lesznek programok a kispanda kifutón, a medvekifutón és a Koala Házban is. A kisbocsok duplán örülhetnek: 14 éves kor alatt ingyenes a belépés a fesztiválra, így több marad mackós nyalánkságokra.

hullo zooÁllati napok a Fővárosi Művelődési Házban
Már a múlt hétvégén elkezdődött, de még ezen a héten is is tart a Fővárosi Művelődési Házban az Állati napok rendezvény. A kíállításon számos hüllő, például óriáskígyók, siklók, gyíkok, valamint rovarok és emlősállatok kerülnek bemutatásra. Összesen több mint 50 állatfajjal ismerkedhetnek meg testközelből a látogatók. Az esemény hétközben 9 és 18, hétvégén 10 és 18 óra között tart nyitva.

 

szencinegekiralyretMadaras program Királyréten
Ha inkább szabadtéri állatos programot kerestek a hétvégére, akkor irány Királyrét. 9 órától várják az érdeklődőket a Királyréti Erdei Iskola – új nevén Hiúz Ház – közelében elhelyezett madáretetőnél, ahol a környék madarai összegyűlnek. A cinkéket, harkályokat, szajkókat közvetlen közelről lesz lehetőségetek megfigyelni, megismerhetitek a madárgyűrűzés mibenlétét, érdekességeket tudhattok meg a madárvonulásról és még a gyógynövényteák világával is megismerkedhettek.

 

husevo novenyIsmerjük meg a húsevő növényeket!
Növényes programok közül is találtunk egy igazán izgalmasat a hétre. A Szamóca Kiskertész Tanoda hetente, kéthetente szervez kiskertész délelőttöket a Füvészkertben 10 és 11:15 órai kezdettel. Ezen a szombaton a húsevő növények világát ismerhetik meg a résztvevő gyerekek, sőt nem csak megismerhetik, de el is ültethetik saját húsevő növényüket, amit otthon nevelgethetnek tovább. Azután nyáron lehet majd kísérletezni, hogy a legyeket vagy a szúnyogokat szeretik-e jobban.

 

szamar-a-torony-tetejen-0271Szamár a torony tetején
Utolsó ajánlatunk kicsit kakukktojás, mert állatos program is, meg nem is. A Szamár a torony tetején című előadásról van szó, ami 2012-ben elnyerte a színikritikusoktól a legjobb gyermek- és ifjúsági előadás díját. A 6-15 éves korosztálynak szóló darabban Boldizsár kalandjait követhetjük végig, aki hűséges barátjával, Zebulonddal, a szamárral indul útnak. Az előadást Marc Chagall képei ihlették. Ha esetleg most vasárnap nem tudtok elmenni, vagy már nem kaptok jegyet, a darabot februárban 21-én is műsorra tűzik.

 

Forrás: Szélforgó

Ez is tetszeni fog