Quantcast
Kezdőlap Aktuális Programajánló – Szünidei válogatás

Programajánló – Szünidei válogatás

pottyos

Számos program vár a téli szünetben is.Számos program vár a téli szünetben is.

nagytetenyi2Nagytétényi Kastély
Akár egy egész napot is eltölthetünk a Nagytétényi Kastélyban a téli szünet folyamán. A minden évben iparművészek által feldíszített karácsonyfák díszeinek fő témája idén a játék, így is kapcsolódva a Kastélymúzeumban november 21-én megnyílt báb- és játékkiállításokhoz. A három kiállítás közül az első régi, főként 18. századi játékokat mutat be, a második marionettfigurákat, a harmadik pedig Szalma Edit grafikus meseillusztrációit. Ha kigyönyörködtük magunkat a kiállításon, irány a kastélypark, ahol a december 28-tól felállított koripályán igazán főúri környezetben róhatjuk a köröket. A múzeum december 24-én, 25-én és január 1-én zárva, december 31-én 14 óráig tart nyitva, a többi napon a megszokott nyitvatartás érvényes.

gyermekvasutKirándulás a Budai-hegyekben
A szünidőben a hétfői napok kivételével minden nap lehet a Gyermekvasúton is utazni. Sőt, ha még a Libegőt is igénybe vesszük, remek egész napos kirándulást szervezhetünk. A Libegő zugligeti végállomásától fellibbenhetünk a János-hegyre, ahol tiszta idő esetén az Erzsébet-kilátóból megcsodálhatjuk a gyönyörű panorámát. Innen rövid erdei sétával a piros sáv turistajelzést követve lejuthatunk a Gyermekvasút János-hegyi állomásához. Ezután elvonatozhatunk a Normafához, ahol kipróbálhatjuk a nemrég felújított játszóteret és ehetünk egy finom rétest, vagy elmehetünk a Széchenyi-hegyi végállomáshoz, ahonnan fogaskerekűvel térhetünk vissza a városba.
Figyelem! December 23-ig hétköznapokon pályakarbantartás miatt csak Hűvösvölgy és Szépjuhászné között közlekednek a vonatok.

muzeumokIngyenes múzeumlátogatás
Összegyűjtöttük azt is, hogy melyik múzeumokat látogathatjátok meg a szünet alatt ingyen, az állami múzeumokban havi egy nap érvényes családi kedvezménnyel (ez a 26 év alattiakra illetve a 18 év alattiakra és kísérőikre érvényes). Vegyétek figyelembe, hogy ez a kedvezmény csak a múzeumok ÁLLANDÓ kiállításaira vonatkozik! December 26-án, szombaton a Budapest történetét és lakosait bemutató Kiscelli Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum Petőfi kiállítása és a Vármúzeum királyi palotát valamint a főváros 1000 éves történelmét bemutató kiállítása látogatható családoknak ingyenesen. December 27-én ez a kedvezmény a Ludwig Múzeumban vehető igénybe. Január 3-án, vasárnap is két múzeumba látogathattok el belépőjegy megváltása nélkül. A Magyar Természettudományi Múzeumban a biológiai diverzitás előtt tisztelgő Sokszínű életet, a korallzátonyok világát, valamint a dinoszauruszok korát ismertető kiállításra, a Néprajzi Múzeumban pedig a magyar nép hagyományos kultúráját feltáró kiállításra vonatkozik az ingyenesség.

planetariumPlanetárium
Érdemes lesz a Planetáriumba is ellátogatni, hiszen a két hetes szünet alatt 9 különböző műsor közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. A legkisebbeknek, óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló műsor főszereplője Süni, aki barátjával, Egérkével vezeti be a gyerekeket az alapvető csillagászati és földrajzi fogalmakba. Szintén a fiatalabb korosztálynak szól A Nap családja című műsor is, melynek narrátora Halász Judit, aki Napocska szerepében mutatja be a gyerekeknek a csillagokat, a bolygókat és a holdakat. A felső tagozatosoknak és idősebbeknek szóló műsorok közül érdemes kiemelni A Betlehemi csillag című előadást, amelyet csak az év ezen időszakában vetítenek, és amely megismerteti a nézőket a csodás égi jelenséggel és a napkeleti bölcsek történetével is.

mezeskalacsvaros2Duna-parti móka
Idén 6. alkalommal épül fel a Karácsonyi Mézeskalácsváros a Bálnában. Ez egy közös művészeti projekt, amelyet azoknak a mézeskalács építményeiből hoznak létre, akik telket foglaltak, amire az általuk megálmodott és elkészített mű kerül. Ez lehet ház, torony, park, repülőtér, vagy akár egy hóembercsoport is. A kiállítás így minden évben új és izgalmas, hisz nem lehet előre tudni, hogy milyen csodás építményekkel fogunk találkozni. A kiállítás december 20-án 11 órakor nyit és ingyenesen látogatható nyitvatartási időben a 306-os teremgalériában. Miután kigyönyörködtétek magatokat a mesevárosban, húzzatok korcsolyát, és irány Budapest legszebb panorámájú és nem mellékesen ingyenes korcsolyapályája a Bálna teraszán.

Forrás: Szélforgó

Ez is tetszeni fog